Aké sú najčastejšie prejavy hypotyreózy? Rozpoznajte príznaky včas!

Aké sú najčastejšie prejavy hypotyreózy? Rozpoznajte príznaky včas!

Nedávno sme sa u nás na stránke zaoberali tým, ako sa prejavuje hypertyreóza, čiže zvýšená činnosť štítnej žľazy. Mnoho ľudí však trápi presne opačný problém, a teda nedostatočná činnosť štítnej žľazy, respektíve nedostatočná produkcia jej hormónov. Toto ochorenie sa pritom môže rozvíjať pomaly a dlhšiu dobu bez toho, aby sa nejako výraznejšie prejavilo. Človek môže zaregistrovať len mierne a pomerne neurčité príznaky. Taktiež je vhodné spomenúť, že niektoré prejavy hypotyreózy sú v podstate rovnaké, ako aj pri spomínanej hypertyreóze. Obe ochorenia mávajú spoločnú napríklad nadmernú únavu či problémy s vlasmi aj menštruačným cyklom. Iné príznaky zase bývajú presne opačné. Aké sú teda charakteristické prejavy hypotyreózy?

Odporúčame: Sú aj vo vašom jedálničku? Tu je 7 dôvodov, prečo jesť artičoky!

priberanie na váhe

Zdroj: Shutterstock®

Priberanie na váhe

V dôsledku nedostatočnej činnosti štítnej žľazy a produkcie jej hormónov sú narušené v prvom rade metabolické deje v organizme. Metabolizmus sa u pacienta výrazne spomalí. Kým pri hypertyreóze jedinca trápi zvyčajne výrazný úbytok váhy aj napriek zvýšenej chuti do jedla, pri hypotyreóze, čiže zníženej funkcii žľazy, sa objavuje priberanie na váhe, často pomerne prudké. Jedinec môže bojovať až s obezitou.

Nadmerná únava

Typickým príznakom nedostatočnej činnosti štítnej žľazy, v dôsledku ktorej je narušený a spomalený metabolizmus celého tela, je nadmerná únava. Človeka môže trápiť strata vitality a môže byť letargický a malátny. Je spavý a rýchlo vyčerpaný. Telesná i duševná výkonnosť je výrazne znížená. Jedinec je akoby spomalený. K tomu sa môžu pridať až depresívne stavy, strata záujmov či celková nechuť do života. Objaviť sa môžu aj problémy s pamäťou, sústredením sa a vnímaním okolia.

studené nohy

Zdroj: Shutterstock®

Zimomravosť

Medzi typické príznaky hypotyreózy môžeme zaradiť aj zimomravosť. Telesná teplota je znížená a pacient oveľa horšie znáša chlad, býva naň až nadmerne citlivý. Následne sa potrebuje neustále teplejšie obliekať. Pacienta pritom môžu stále trápiť pocity studených nôh a rúk. Jeho koža býva často bledšia a chladnejšia. Okrem toho sa môžu objaviť rôzne ťažkosti s pokožkou, najmä jej nadmerná suchosť a olupovanie.

Padanie vlasov a pomalý rast ochlpenia

Okrem problémov s pokožkou sa pri hypotyreóze zvyčajne objavujú aj problémy s vlasmi. Môžu byť nadmerne suché, krehké alebo zhrubnuté, často tiež vo zvýšenej miere vypadávajú. Problémy nastávajú aj s celkovým ochlpením. Dochádza k jeho ubúdaniu a pomalému rastu, či už hovoríme o chĺpkoch na tele alebo fúzoch, rovnako ubúda i z obočia. Pomaly rastú spravidla aj nechty a taktiež sa štiepia a lámu.

zápcha

Zdroj: Shutterstock®

Zápcha

V dôsledku nedostatočnej činnosti štítnej žľazy a jej negatívneho vplyvu na viaceré systémy v ľudskom tele môže dochádzať aj k zhoršeniu peristaltiky čriev. Pacienta následne môžu trápiť zápchy. Okrem toho sa môžu objaviť aj problémy so zadržiavaním vody v organizme, čo rovnako prispieva k zvyšovaniu telesnej váhy. Chorý môže zaregistrovať rôzne opuchy, najmä na rukách či tvári, a to v oblasti očí, alebo aj na jazyku. U niektorých je príznakom ochorenia aj zhrubnutie hlasu až chrapot.

Nepravidelná menštruácia

U žien s hypotyreózou sa často vyskytujú poruchy menštruačného cyklu, najmä nepravidelná menštruácia alebo jej dlhodobá strata. Niektoré ženy tiež môže v dôsledku ochorenia trápiť veľmi silná menštruácia. Výrazne ohrozená je plodnosť. Neplodnosť sa môže objaviť u žien i mužov. Mužov môže trápiť impotencia. Sprievodným príznakom ochorenia tiež býva zníženie libida.

Odporúčame: Čím nahradiť maslo? Čo použiť pri pečení a čo natrieť na chlieb?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní