Aké sú prejavy psoriázy? Čo ju spôsobuje a aké sú možnosti liečby?

Aké sú prejavy psoriázy? Čo ju spôsobuje a aké sú možnosti liečby?

Psoriáza je skutočne nepríjemné ochorenie, ktoré dokáže strpčiť život človek a znížiť jeho kvalitu. Ide predovšetkým o kožné ochorenie, neinfekčné a zápalové, ktoré však môže pacientovi spôsobovať aj iné zdravotné ťažkosti, rovnako môže negatívne vplývať aj na jeho psychické zdravie. Psoriáza, inak nazývaná aj lupienka, je dnes pomerne rozšírená choroba, ktorá postihuje zhruba 3 % populácie. Poznáme pritom rôzne typy lupienky a taktiež môže mať ochorenie u jednotlivých pacientov rozdielnu závažnosť. V dnešnej dobe už exitujú viaceré možnosti, ako túto nepríjemnú chorobu liečiť, no je možné sa jej úplne zbaviť? Odpovede na dôležité otázky o psoriáze nájdete v nasledujúcom článku.

Aké sú charakteristické prejavy ochorenia?

Psoriáza sa prejavuje v značenej miere najmä na pokožke, pričom typické sú hlavne rôzne kožné zmeny. Medzi tieto zmeny radíme vznik takzvaných psoriatických ložísk, ktorých výskyt aj rozloženie je u jednotlivých pacientov veľmi individuálne a rôznorodé. U niektorých sa môže vyskytnúť iba zopár ohraničených ložísk, u iných je zasiahnutá väčšia časť povrchu kože. Veľmi často je postihnutá vlasová pokožka, koža v oblasti kolien, lakťov, rebier či koža v krížovej časti chrbta. Podľa miesta postihnutia, závažnosti či vzhľadu rozdeľujeme rôzne typy psoriázy. Jednotlivé ložiská sú spravidla začervenané a šupinaté, môžu praskať a olupovať sa. Často je sprievodným znakom aj svrbenie kože. Okrem toho môže psoriáza postihnúť aj nechty, dokonca môže spôsobovať problémy s kĺbmi. 

Neprehliadnite: Svrbenie konečníka je bežný problém. Kedy signalizuje niečo vážne?!

príčiny psoriázy

Zdroj: Shutterstock®

Čo psoriázu spôsobuje?

Presné príčiny vzniku psoriázy nie je možné určiť ani v dnešnej dobe. Hovorí sa však o viacerých spúšťačoch ochorenia a rizikových faktoroch, ktoré pri vzniku ochorenia hrajú určitú rolu. Lupienku radíme medzi takzvané autoimunitné ochorenia, čiže na jej vzniku sa môže podieľať práve abnormálna činnosť imunitného systému človeka. V tomto prípade bunky imunitného systému napádajú zdravé kožné bunky. Na rozvoj psoriázy však má v mnohých prípadoch vplyv aj dedičnosť, dokonca je možné hovoriť o vplyve vonkajšieho prostredia. Medzi rizikové faktory a spúšťače radíme napríklad nadmerný stres a psychickú záťaž, rôzne poranenia kože a predchádzajúce infekcie, hormonálne zmeny, zlú životosprávu, alkohol a fajčenie, niektoré lieky, obezitu či rôzne chemické a fyzikálne vplyvy. Psoriáza môže prepuknúť popri iných ochoreniach, akými sú napríklad cukrovka či ochorenia pečene. 

lupienka

Zdroj: Shutterstock®

Je psoriáza nákazlivá či vyliečiteľná?

Psoriáza v približne rovnakej miere postihuje mužov i ženy. Objaviť sa môže prakticky v akejkoľvek vekovej kategórii, i keď najčastejšie prepukne v raných fázach dospelosti, a to okolo 20. až 25. roku života, taktiež však u starších jedincov, pokojne medzi 40. až 60. rokom života. O psoriáze často koluje informácia, že toto ochorenie je nákazlivé. Ľudia majú neraz predsudky a štítia sa bližšieho kontaktu s osobou s týmto kožným ochorením. Psoriázu však nemožno od niekoho chytiť. Toto ochorenie je neinfekčné, nie je spôsobené baktériami či vírusmi, ktoré by bolo možné prenášať a nakaziť tak iných ľudí. Horšou správou však je, že psoriáza je nevyliečiteľné ochorenie. Prebieha chronicky počas celého života pacienta. Bežné však je, že sa striedajú obdobia remisie, počas ktorých dôjde na určitý čas k ústupu problémov, s obdobiami recidívy, kedy sa ochorenie zase v určitej miere prejavuje. Definitívne vyliečenie však nie je možné ani dnes. 

liečba psoriázy

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú možnosti liečby?

Hoci nie je psoriáza vyliečiteľná, je liečiteľná. Správna liečba je pritom veľmi dôležitá, pretože napomáha udržiavať ochorenie pod kontrolou a zlepšuje kvalitu života pacienta. V súčasnosti existujú rôznorodé metódy liečby, rôzne liečivá aj terapie, ktoré dokážu výrazne zlepšiť zdravotný stav pacienta. Liečba je v prvom rade lokálna, pričom je možné ošetrovať postihnutú pokožku rôznymi mastičkami či gélmi. Systémová liečba zahŕňa podávanie liekov či injekcií, ktoré nepôsobia lokálne, ale majú vplyv na celý organizmus. Veľmi dobré výsledky má takzvaná fototerapia, čo je liečba svetlom. Dôležité je však aj dodržiavanie rozličných režimových opatrení a vyhýbanie sa vyššie spomínaným rizikovým faktorom, ktoré môžu zhoršovať stav pacienta, respektíve môžu podnecovať opätovný výskyt ochorenia. Veľký význam má zdravé stravovanie, dostatok pohybu, eliminácia stresu i nefajčenie.

Odporúčame: Ako sa prejavuje pásový opar? Liečbu ochorenia neradno podceňovať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní