Ako si doplniť vitamín K? Je ho viac v mäse či rastlinných zdrojoch?

Ako si doplniť vitamín K? Je ho viac v mäse či rastlinných zdrojoch?

Z každej strany počúvame, aký dôležitý je vitamín C alebo aj vitamín D, no čo taký vitamín K? Aký má pre naše telo a zdravie význam? Pravdou je, že ide o rovnako nenahraditeľnú látku, ktorej nedostatok môže spôsobiť viaceré zdravotné ťažkosti. Táto látka je totižto nevyhnutná pre syntézu protrombínu, ktorý je potrebný pre zrážanie krvi. Nedostatok tohto vitamínu môže spôsobiť práve problémy so zrážanlivosťou. Vitamín K je však dôležitý aj pre naše kosti, rovnako prispieva k správnej činnosti pečene či metabolizmu.

Potrebné je pritom zmieniť, že túto látku si dokáže telo zabezpečiť i samo, a to aktivitou črevných baktérií. Ide konkrétne o formu vitamínu K2, ktorú nájdeme aj v živočíšnych a fermentovaných potravinách. Vitamín K1 sa, naopak, prirodzene vyskytuje hlavne v potravinách rastlinného pôvodu. Obe formy vitamínu sú pre nás dôležité, preto si dnes povieme, vďaka ktorým potravinám vieme telu zabezpečiť dostatok tejto látky.

Odporúčame: Terapia vôňou: Zistite všetko potrebné o aromaterapii!

listová zelenina

Zdroj: Shutterstock®

Kel

Dôležitý vitamín K nám doplnia hlavne rozličné druhy zeleniny a ovocia. Túto látku pritom nájdeme najviac zastúpenú v listovej zelenine. Jedným z najlepších zdrojov koagulácie krvi, čiže zrážanlivosti, je kučeravý kel. Ten je tiež dobrým zdrojom vitamínu C či vlákniny. Vitamín K tiež nájdeme v špenáte, ružičkovom keli, kapuste, hlávkovom šaláte, žeruche, mangolde a pod.

Zelené fazuľky

Vitamín K nájdeme vo veľkom množstve aj v chutných zelených fazuľkách, ktoré sa dajú napríklad pripraviť na pare a použiť ako príloha k zdravému a vyváženému pokrmu. Zelené fazuľky sú opäť zásobárňou vlákniny, taktiež bielkovín či kyseliny listovej a ďalších vitamínov. Vitamín K však nájdeme i v iných druhoch strukovín, a to vo fazuli vo všeobecnosti, taktiež v hrachu, šošovici alebo sóji. Tieto strukoviny radíme medzi rastlinné zdroje bielkovín a v našich jedálničkoch sú viac než vítané.

brokolica

Zdroj: Shutterstock®

Brokolica

Ďalším skvelým potravinovým zdrojom vitamínu K je chutná a zdravá brokolica. Má minimum kalórií, no je bohatá na živiny. Je zdrojom vlákniny, vitamínu C a hlavne mnohých látok s antioxidačnými účinkami. Tie napomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Brokolica podporuje správne hladiny cholesterolu, priaznivo vplýva na zdravie srdca, pôsobí protirakovinovo aj detoxikačne a tiež bojuje proti zápche. Medzi ďalšie zeleninové zdroje vitamínu K môžeme zaradiť karfiol, zeler, petržlen a iné druhy koreňovej zeleniny.

Kivi

Vitamín K nájdeme aj v ovocí. Dobrým príkladom je kivi. Toto ovocie je rovnako zásobárňou viacerých vitamínov skupiny B, vitamínu C a minerálnych látok, najmä draslíka, horčíka, fosforu aj vápnika. Konzumáciou kivi môžeme podporiť nielen správnu zrážanlivosť krvi, ale aj dobrú obranyschopnosť, zdravie srdca a očí. Toto ovocie je vhodné konzumovať aj pri problémoch s prekysleným organizmom. Vitamín K nájdeme ďalej v malinách, černiciach, mangu, slivkách či avokáde.

píniové orechy

Zdroj: Shutterstock®

Píniové orechy

Vitamín K nemusíme hľadať len v ovocí a zelenine, ale dokonca ho v menších množstvách nájdeme aj v orieškoch. Do jedálnička môžete z času na čas zaradiť napríklad aj veľmi chutné píniové orechy. Vitamín K však nájdeme aj v kešu orechoch, lieskovcoch, vlašských či pekanových orechoch. Samozrejme, najlepšie je dopriať si prírodné nesolené orechy ktoré sú perfektným zdrojom energie. Telu doplnia bielkoviny i zdravé tuky. Nezabudnite ich však konzumovať v primeranom množstve, keďže sú aj poriadne kalorické.

Olivový olej

Medzi ďalšie zdroje nenahraditeľného vitamínu patrí aj ovos, raž a pšenica. Taktiež ho môžeme nájsť v niektorých rastlinných olejoch. Reč je hlavne o kvalitnom olivovom oleji, ktorý je vítanou súčasťou každého zdravého jedálnička. Je zdrojom zdravých tukov, ktoré sú nevyhnutné pre absorpciu vitamínov rozpustných v tukoch, čo je okrem vitamínu K aj vitamín A, D a E. Tento olej má priaznivý vplyv na cievny systém i trávenie. Vitamín K tiež nájdeme v sójovom oleji.

Odporúčame: TOP recepty s ovsenými vločkami: Ako ich pripraviť zdravo a chutne?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní