Alergia na bielkovinu kravského mlieka: Čo o nej potrebujete vedieť?

Alergia na bielkovinu kravského mlieka: Čo o nej potrebujete vedieť?

Rozličné potravinové alergie sa v našej populácii vyskytujú čoraz častejšie. Potravinová alergia je charakteristická silnou imunitnou reakciou organizmu, ktorú spúšťa kontakt s konkrétnym alergénom. Alergická reakcia sa môže prejaviť rôznorodými sprievodnými ťažkosťami, vo vážnych prípadoch však môže viesť až k anafylaktickému šoku, ktorý ohrozuje život jedinca. K potravinovým alergénom, čiže látkam vyvolávajúcim alergickú reakciu, radíme napríklad arašidy, vajcia, morské plody, sóju, ale aj mlieko. Práve o alergii na mlieko si v dnešnom článku prezradíme niečo viac. Ako sa alergia na mlieko prejavuje a je ju možné vyliečiť? 

Čo je alergia na mlieko?

Pod pojmom alergia na mlieko rozumieme alergiu na bielkoviny kravského mlieka. Pri tomto ochorení dochádza k nesprávnej reakcii imunitného systému. Ten chybne reaguje na kontakt s bielkovinami kravského mlieka, ktoré predstavujú alergén, v dôsledku čoho začne proti nim tvoriť protilátky. Presné príčiny rozvoja konkrétnej potravinovej alergie u jedinca nie sú úplne známe, rolu môžu zohrávať napríklad rozličné genetické faktory. Alergia na mlieko je pritom jednou z prvých alergií, ktoré sa u jedinca po narodení objavia. Prvé príznaky možno spozorovať už po prvých mesiacoch života. Nie je však ničím výnimočným, ak v priebehu prvých rokov života (často do tretieho roka) alergia úplne ustúpi. Len v menšom množstve prípadov pretrváva do vyššieho veku. Alergia na mlieko sa však u niektorých jedincov môže objaviť až v dospelosti. 

Odporúčame: Ako sa môže prejaviť nadbytok vitamínov? Pozor na hypervitaminózu!

potravinová alergia

Zdroj: Shutterstock®

Ide o laktózovú intoleranciu?

Alergiu na mlieko je potrebné odlíšiť od intolerancie laktózy. Ide totižto o dve odlišné ochorenia, ktoré síce môžu mať niektoré príznaky podobné, no majú úplne odlišné príčiny. Ako sme spomenuli vyššie, pri alergii na mlieko dochádza k nesprávnej reakcii imunitného systému na prítomnosť bielkoviny kravského mlieka v organizme. Intolerancia laktózy predstavuje ochorenie sprevádzané nedostatkom enzýmu laktáza, ktorý je nevyhnutný pre štiepenie mliečneho cukru, odborne laktózy. Nedostatok tohto enzýmu spôsobuje neschopnosť organizmu správne stráviť mliečny cukor, čo po konzumácii potravín s obsahom laktózy spôsobuje rozvoj rozličných problémov, a to prevažne tráviacich ťažkostí. 

prejavy alergie na mlieko

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú charakteristické prejavy?

Po konzumácii kravského mlieka sa u jedinca s alergiou v rozličných časových intervaloch postupne objavujú rôznorodé sprievodné ťažkosti, a to pokojne už v priebehu dvoch hodín po konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov, no ďalšie sa môžu dostaviť aj v priebehu nasledujúcich dní. Príznaky možno zaradiť do troch hlavných kategórií, a to prejavy týkajúce sa tráviaceho a dýchacieho systému a kožné prejavy. Pri alergii na mlieko sa u postihnutého objavujú v prvom rade rozličné tráviace ťažkosti, podobne ako aj pri spomínanej intolerancii laktózy. Ide hlavne o hnačky alebo zápchy, nafukovanie, zvracanie, bolesti brucha, u najmenších detí sú bežné koliky spojené s plačom a odmietanie potravy.

K tráviacim problémom sa však často pridávajú aj kožné problémy, a to v podobe vyrážok, ekzémov či žihľavky. Sprievodným signálom môže byť tiež opuch pier, tváre, jazyka a hrdla. Do tretice sa môžu objaviť dýchacie ťažkosti, napríklad dýchavičnosť, nádcha, kýchanie či chronický kašeľ. Najťažšou reakciou, ku ktorej po konzumácii kravského mlieka môže dôjsť, je už spomínaný anafylaktický šok. Okrem toho môžu alergiu na mlieko sprevádzať aj rozličné všeobecné príznaky, ako nepokoj bábätka, väčšia únava, neprospievanie.

rastlinné mlieka

Zdroj: Shutterstock®

Je možná liečba?

Alergiu na mlieko nie je možné úplne vyliečiť podávaním nejakých liečiv. Ako sme už spomínali vyššie, u niektorých dojčiat alergia zvyšujúcim sa vekom úplne ustúpi, no niekedy tiež pretrváva do dospelosti a niekedy sa dokonca rozvinie až vo vyššom veku. V každom prípade je liečba alergie zameraná na elimináciu alergénu v potrave, a teda vyradenie kravského mlieka, respektíve potravín, ktoré obsahujú bielkovinu kravského mlieka, z jedálnička. Jedinec s touto diagnózou musí dodržiavať striktnú diétu bez kravského mlieka a všetkých mliečnych výrobkov, vrátane jogurtov či syrov. Do jedálnička je naopak možné zaradiť niektoré náhrady. Napríklad niektorí jedinci s touto alergiou nemajú problém so živočíšnym mliekom od iných cicavcov, no tolerancia môže byť u konkrétnych osôb odlišná. 

Bezpečnú náhradu spravidla predstavujú rastlinné náhrady mlieka, ako je ovsený, kokosový, mandľový či ryžový nápoj. Do stravy, ktorá nezahŕňa mlieko a mliečne výrobky, čo sú známe zdroje vápnika, je potrebné pridať iné zdroje tohto dôležitého minerálu. Ide napríklad o mak, listovú zeleninu, strukoviny, orechy aj olejnaté semená. Pre dojčatá sú dnes k dispozícii rozličné špeciálne upravené dojčenské mlieka, ktoré sú vhodné pre deti s alergiou na mlieko. Ak je dieťa s takouto alergiou dojčené materským mliekom, je vhodné, ak žena počas toho rovnako dodržiava špeciálnu diétu bez vysoko alergizujúcich potravín, najmä mlieka a mliečnych výrobkov. 

Odporúčame: Aké zdravotné problémy môže spôsobiť home office? Vedeli ste o nich?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní