Koniec úniku moču aj lepší sex: Prečo posilniť panvové dno?

Koniec úniku moču aj lepší sex: Prečo posilniť panvové dno?

Svaly panvového dna si v podstate nevšímame až dovtedy, kým vekom či časom nezoslabnú a nezačnú sa prvé problémy. Najčastejšie sa oslabené svalstvo panvového dna spája s nechcenými únikmi moču – teda inkontinenciou, no v súvislosti s ním dochádza aj k ďalším nehodám a nepríjemnostiam. Prečo posilniť panvové dno, okrem zamedzenia únikom moču?

Svalstvo s dôležitou úlohou

Panvové svalstvo sa síce až tak často nespomína, no zastáva naozaj dôležitú funkciu. Pokým je v dobrej kondícii, tak drží na správnom mieste črevá, reprodukčné orgány, močový mechúr aj konečník. Slabne vekom a zoslabnúť môže aj vplyvom tehotenstva, pôrodu či chirurgického zákroku v panvovej oblasti. Na vine môže byť aj genetika. Dôležité je, že oslabené panvové dno môže mať za následok už spomínané úniky moču, ale aj úniky plynov, stolice a tiež zhoršenú sexuálnu funkciu. Aj keď sa oslabené svaly panvového dna a vymenované problémy spájajú skôr so ženami, určite nejde len o čisto ženský problém a na pozore by sa mali mať aj silnejšie polovičky.

Zaujme ťa: Tieto liečivé rastliny sa oplatí mať doma! Čím vynikajú?

kegelove cviky a inkontinencia

Zdroj: Shutterstock®

Odpoveď sú Kegelove cviky

Aj keď v súčasnosti už takmer na všetko existujú lieky, niekedy je dobré zobrať veci do vlastných rúk a k riešeniu zdravotných ťažkostí si dopomôcť takpovediac sám. V súvislosti s oslabeným panvovým dnom tak hovoríme o ich opätovnom posilnení prostredníctvom dobre známych Kegelových cvikov. Ide v podstate o tréning svalstva cez sťahovanie a následné uvoľňovanie svalov panvového dna v niekoľkosekundových krátkych intervaloch. Okrem toho, že tieto cviky môžu byť riešením už spomenutých zdravotných ťažkostí, môžu dokonca aj zlepšiť zážitok zo sexuálnych aktivít. U žien sa v súvislosti s „Kegelmi" spomína kvalitnejší orgazmus, u mužov zasa schopnosť oddialiť ejakuláciu alebo schopnosť pohlavného údu zostať tvrdý po dlhší čas počas sexuálneho aktu.

ako sa robia kegelove cviky

Zdroj: Shutterstock®

Ako na ne?

Na Kegelových cvikoch je najlepšie to, že sa dajú praktizovať v podstate kedykoľvek. V práci, v autobuse, hoci aj v rade na pokladňu v potravinách. Ako na ne? Stiahnutie svalov panvového dna pripomína zadržiavanie moču a trvať by malo približne 3 sekundy. Potom je potrebné svaly uvoľniť a rovnako dlhý čas a so stiahnutím začať znova. Tento postup zopakujte asi 10-krát dva až trikrát denne. Ani s Kegelovými cvikmi to však nikdy nepreháňajte a tiež ich nikdy nepraktizujte, keď vám treba močiť. Zadržiavanie moču sa totiž vôbec nevypláca. Potenciálne komplikácie sú zápal močových ciest či problémy vymočiť sa. V prípade, že ste zhodnotili, že Kegelove cviky nie sú nič pre vás, skúste drepy, mostík alebo podobné cviky, ktoré tiež zapájajú panvové svalstvo a tým naň pôsobia posilňujúco. 

Pozri aj: Svrbenie konečníka je bežný problém. Kedy signalizuje niečo vážne?!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní