Ktoré druhy fazule zaradiť do jedálnička? Tieto sa oplatí vyskúšať!

Ktoré druhy fazule zaradiť do jedálnička? Tieto sa oplatí vyskúšať!

Fazuľu radíme medzi významné strukoviny pestované po celom svete pre svoje semená a struky. Rastliny radíme do čeľade bôbovité a ich domovinu možno hľadať v teplejších oblastiach Ameriky, no niektoré druhy majú pôvod v Ázii. Dnes je známe obrovské množstvo rozličných druhov, ale aj odrôd a kultivarov týchto bôbovitých rastlín, ktoré sa môžu líšiť farbou, tvarom i veľkosťou svojich semien. Fazule ako také sú pritom vítanou súčasťou každého jedálnička. Sú plné živín a dôležitých látok, dobre človeka zasýtia a dá sa z nich pripraviť mnoho rozličných chutných pokrmov. A ktoré druhy fazule sa oplatí vyskúšať? V článku vám predstavíme tie najznámejšie z nich. 

Fazuľa obyčajná

Väčšina fazúľ, ktoré sa aj u nás bežne konzumujú, predstavuje plody fazule obyčajnej, latinsky Phaseolus vulgaris. Z týchto rastlín sú konzumované sušené fazule, a teda semená zbierané v úplnej zrelosti, alebo aj mladé zelené fazuľové struky. Existujú celé stovky kultivarov tohto druhu fazule. Ich sušené semená sa podľa toho líšia farbou či veľkosťou. Semená môžu byť biele, fialové, čierne, strakaté a podobne. Obľúbená a známa je napríklad červená fazuľa kidney, taktiež kultivar navy (drobnejšie semená bielej farby), kultivar bango (purpurové strakaté semená) a mnohé ďalšie. Jednotlivé odrody semien sa môžu líšiť i svojou chuťou a konzistenciou, preto sa ich oplatí vyskúšať a nájsť svojho favorita. Platí, že fazuľa je vo všeobecnosti bohatá napríklad na bielkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B aj viaceré minerály. 

Odporúčame: Toto sú najlepšie potraviny na večeru. Nebojte sa večerného jedenia!

čierna fazuľa

Zdroj: Shutterstock®

Fazuľa čierna

Fazuľa čierna predstavuje odrodu vyššie spomínanej fazule obyčajnej, latinsky Phaseolus vulgaris. Vo všeobecnosti platí, že čím sú nejaké suroviny (napríklad semená, plody a podobne) tmavšie, tým sú aj bohatšie na antioxidanty. A čierna fazuľa je skutočne bohatým zdrojom cenných antioxidantov, ktoré naše bunky pomáhajú chrániť pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Táto fazuľa je charakteristická lesklým čiernym povrchom a výraznou chuťou. Obsahuje veľmi veľa vlákniny aj proteínov. Je obľúbená v latinskoamerickej kuchyni, je častou ingredienciou napríklad v mexických pokrmoch. Môžete z nej uvariť polievku alebo ju rozmixovať na kašu a podávať ako prílohu. Taktiež sa hodí do šalátov. 

Odporúčame: Najlepšie bezlepkové múky: Ktorú z nich si vybrať? Aké majú výhody?

fazuľa pinto

Zdroj: Shutterstock®

Fazuľa pinto

Spomenúť môžeme ešte jednu odrodu fazule obyčajnej (Phaseolus vulgaris), a to fazuľu pinto. Táto fazuľa je charakteristická svojím strakatým vzhľadom a jemne pikantnou chuťou. Semená sú stredne veľké a majú múčnu konzistenciu. Rovnako sú tradičnou súčasťou mexickej kuchyne, pridávajú sa napríklad do burrita. V odlišných kuchyniach však nájdu široké využitie. Pinto fazuľa je vhodná do polievok, šalátov, omáčok, taktiež sa z nej dajú pripraviť placky či chutné nátierky. Aj tieto fazule sú kvalitným zdrojom bielkovín, rovnako obsahujú rozpustnú a nerozpustnú vlákninu. Vďaka tomu majú priaznivý vplyv na trávenie i hladinu cholesterolu. 

fazuľa mesiacovitá

Zdroj: Shutterstock®

Fazuľa mesiacovitá

Okrem fazule obyčajnej je často pestovaným druhom aj fazuľa mesiacovitá, latinsky Phaseolus lunatus. Táto fazuľa je tiež často prezývaná maslová či limská fazuľa, alebo fazuľa lima. Tento druh má ploché semená, ktoré bývajú v tvare polmesiaca. Semená sú skôr väčšie, no i pri tomto druhu fazule sú známe viaceré kultivary, ktoré sa môžu líšiť veľkosťou i farbou. Niektoré semená sú biele, iné zelenkasté, prípadne aj strakaté. Majú maslovú konzistenciu a jemnú chuť. Konzumujú sa suché semená aj nezrelé struky. Maslová fazuľa je skvelá do polievok, prívarkov či slaných plniek. Telu doplní okrem bielkovín a vlákniny aj železo, draslík, zinok či viaceré vitamíny skupiny B

Odporúčame: Viete, čo sú prebiotiká? Prečo ich potrebujeme a kde ich nájdeme?

fazuľa mungo

Zdroj: Shutterstock®

Fazuľa mungo

Aj fazuľa mungo patrí medzi výživné, obľúbené a v jedálničku vítané druhy fazule. Táto fazuľa však nepatrí do rodu Phaseolus, tak ako predchádzajúce druhy, ale do rodu Vigna. Reč je konkrétne o rastline s latinským názvom Vigna radiata. Jej semená sú malé a majú peknú olivovo zelenú farbu. Sú skôr guľaté a vyzerajú v podstate ako hrášok. Mungo fazuľa je zdrojom bielkovín, riboflavínu, vitamínu K, zinku aj horčíka. Má priaznivý vplyv na tráviaci aj srdcovo-cievny systém. Hodí sa do polievok, cestovín, rizota i k mäsu. Mungo fazuľa je však veľmi vhodná aj na nakličovanie. Klíčky mungo fazule sú sladkasté, ľahko stráviteľné a plné cenných látok. Posypať nimi môžete akýkoľvek pokrm. 

Odporúčame: TOP 7 dôvodov, prečo jesť špenát: Nie je len zdrojom železa!

fazuľa adzuki

Zdroj: Shutterstock®

Fazuľa adzuki

Vo vašom jedálničku sa z času na čas môže objaviť aj fazuľa adzuki (alebo azuki). Ide o druh Vigna angularis. Jej semená môžeme zaradiť medzi najzdravšie strukoviny vôbec. Sú veľmi rozšírené v Ázii, najmä v Japonsku. Rozličné kultivary sa môžu líšiť. Zvyčajne však majú fazule podlhovastý tvar a tmavočervenú alebo hnedú farbu. Na semenách je z jednej strany možné pozorovať čiarku. Po uvarení majú jemnú orieškovú chuť. Sú zdrojom proteínov, draslíka, fosforu, horčíka aj viacerých vitamínov. Tento druh fazule je spravidla dobre stráviteľný a nespôsobuje nafukovanie. Adzuki fazuľa je vhodná na tepelnú úpravu, taktiež aj na nakličovanie. 

fazuľa čierne oko

Zdroj: Shutterstock®

Fazuľa čierne oko

Ako posledný ešte môžeme spomenúť druh Vigna unguiculata. Táto fazuľa je vo svete známa ako black-eyed bean (alebo black-eyed pea), u nás sa jej hovorí fazuľa čierne oko. Semená tejto fazule sú spravidla krémovo biele a majú charakteristickú čiernu alebo žltú škvrnu. Na základe vzhľadu dostala fazuľa svoje pomenovanie. Táto fazuľa má skôr jemnejšiu chuť, ktorá môže pripomínať chuť cícera. U nás je zriedkavejšia, no možno sa po nej poobzerať na internete či v predajniach so zdravými potravinami. Je zdrojom mnohých živín, vrátane bielkovín či kyseliny listovej. Dá sa použiť do polievok, nátierok, šalátov. Hodí sa k mäsu i hubám. Jej chuť je vhodné zvýrazňovať rozličnými koreninami. 

Odporúčame: Čo jesť počas choroby? Niektoré potraviny pomôžu, iným sa treba vyhnúť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní