Najlepšie byliny na žlčník: Ktoré prinesú úľavu od ťažkostí?

Najlepšie byliny na žlčník: Ktoré prinesú úľavu od ťažkostí?

Rozličné žlčníkové ťažkosti dokážu človeka poriadne potrápiť. Medzi najčastejšie zdravotné problémy, ktoré sa v spojitosti s týmto malým dutým orgánom hruškovitého tvaru objavujú, radíme žlčové kamene či zápal stien žlčníka. Na problém so žlčníkom pritom často upozorní práve bolesť. 

Nepríjemný žlčníkový záchvat môže zakrátko odznieť, no jeho časté opakovanie si môže vyžadovať zmenu stravovania i návštevu lekára. Veľkým pomocníkom pri problémoch so žlčníkom môžu byť i rozličné bylinky. A rozhodne ich nie je málo. Na ktoré byliny na žlčník nedá tradičná ľudová medicína dopustiť? To sa dozviete v našom článku.

Repík lekársky

Prvou bylinkou, ktorá vám pri žlčníkových ťažkostiach môže pomôcť, je známy repík lekársky, ktorý je akýmsi prírodným všeliekom. Z rastliny sa využíva kvitnúca vňať, ktorá má silné antiseptické a protizápalové účinky. Repíkový čaj pôsobí upokojujúco a hojivo. 

Pozitívne ovplyvňuje činnosť žlčníka a zlepšuje vylučovanie žlče. Táto bylina je však nápomocná pri ďalších ochoreniach tráviacej sústavy. Zlepšuje trávenie i chuť do jedla a podporuje správnu činnosť žalúdka. Pri ťažkostiach si doprajte tri šálky repíkového čaju denne. 

malinový list

Zdroj: Shutterstock®

Ostružina malinová

S problematickým žlčníkom vám môže pomôcť aj ostružina malinová. Nie však jej chutné plody, ale listy, ktoré sa osvedčili pri liečbe mnohých neduhov. Čaj z malinových listov napomáha telo zbavovať toxínov i nadbytočnej vody. Zatočiť dokáže i s brušnými či menštruačnými bolesťami.

Účinný je rovnako pri rozličných tráviacich ťažkostiach. Podporuje správnu funkciu žalúdka aj vylučovanie žlče. Ak vás začne pobolievať žlčník, neváhajte si z čerstvých či sušených malinových listov pripraviť chutný a hlavne liečivý čaj.

Čakanka obyčajná

Ďalším prírodným pomocníkom je čakanka obyčajná, ktorá je charakteristická svojimi krásnymi modrými kvetmi. Na liečebné účely sa z nej využíva koreň aj vňať. V prípade žlčníkových ťažkostí je veľmi účinný práve koreň čakanky, i keď ani vňať nie je na zahodenie.

Koreň pôsobí protizápalovo, podporuje látkovú premenu a prečisťuje tráviaci trakt. Má priaznivý vplyv na tvorbu aj vylučovanie žlče a prispieva k celkovému zdraviu žlčníka i pečene. Pri ťažkostiach je vhodné piť tri šálky čakankového čaju denne. Na 3 dcl vriacej vody postačí 1 či 2 lyžičky sušenej drogy.

horec žltý

Zdroj: Shutterstock®

Horec žltý

Na liečebné účely sa z horca žltého zberajú podzemné časti rastliny. Čaj z koreňa tejto bylinky má výrazne horkú chuť a prináša rýchlu úľavu pri tráviacich ťažkostiach. Podporuje tvorbu enzýmov i žalúdočných kyselín. Povzbudzuje činnosť žlčníka aj pečene.

Podobné účinky má i ďalšia horká bylinka, a to zemežlč menšia. Jej vňať podporuje vylučovanie žlče, upokojuje žalúdok a zlepšuje tráviace procesy. 

Púpava lekárska

Púpava lekárska je ďalším bylinkovým všeliekom v tomto zozname. Jej liečivé účinky sú známe už od nepamäti. Jej listy aj koreň sa okrem iného používajú aj do čajových zmesí na liečbu problémov so žlčníkom či pečeňou, spolu s ďalšími bylinkami z tohto zoznamu.

úpava podporuje tvorbu žlče a priaznivo ovplyvňuje činnosť žlčníka a stav žlčových ciest. Odvar z tejto bylinky predstavuje skvelú prvú pomoc pri žlčníkových ťažkostiach, a to pri zápaloch i žlčových kameňoch.

Odporúčame: Výhody varenia na pare: Ako tepelne spracovávať potraviny šetrným spôsobom?

mäta pieporná

Zdroj: Shutterstock®

Mäta pieporná

Voňavá mäta pieporná priaznivo ovplyvňuje činnosť žalúdka, pečene, pankreasu i žlčníka. Pôsobí protizápalovo a podporuje tvorbu žlče. Lahodný mätový čaj je skvelým liekom na podráždený žlčník. Rovnako sa ho oplatí piť pri problémoch so žlčovými kameňmi.

Napomáha uvoľňovať kŕče a eliminuje nadúvanie, nechutenstvo i nevoľnosť. Mäta je však skvelým pomocníkom aj pri liečbe ochorení dýchacích ciest. Ak si ju budete pestovať doma v kvetináči, budete mať úžasný prírodný liek vždy poruke.

Rumanček kamilkový

Posledným na zozname byliniek na problémy so žlčníkom, ktorý však rozhodne nezaostáva svojimi účinkami, je rumanček kamilkový. Ten pôsobí dezinfekčne, protizápalovo a upokojujúco. Pomáha pri žalúdočných, črevných a žlčníkových ťažkostiach.

Čaj z kamiliek môže priniesť úľavu od kŕčov. Navyše z tela odstraňuje toxíny a podporuje tráviace procesy. Taktiež upravuje stolicu a eliminuje plynatosť. 

Bylinková zmes na žlčník

  • 10 g zemežlče menšej
  • 15 g medovky
  • 15 g rasce
  • 20 g mäty priepornej
  • 20 g materinej dúšky
  • 20 g borievky (vršky vetiev)

Všetky uvedené bylinky v sušenom stave zmiešajte a vytvorte si bylinkovú zmes na žlčník. Pri problémoch zalejte lyžičku zmesi vriacou vodou a nechajte lúhovať aspoň 10 minút. Napokon preceďte a popíjajte po dúškoch.

Aktualizovaný článok: 18.7.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní