Poznáte účinky mandarínok? Takto dokážu pomôcť nášmu zdraviu

Poznáte účinky mandarínok? Takto dokážu pomôcť nášmu zdraviu

Keď sa pomaly jeseň blíži ku koncu a prichádza zima, v obchodoch nachádzame čoraz väčšiu ponuku rozličných citrusových plodov. Spravidla vtedy sa začína ich sezóna. Pomaranče, grepy, pomelo i ďalšie druhy sa rozhodne oplatí zaradiť do jedálnička. Sú bohaté na vitamín C, ktorý je dôležitý pre imunitu. Práve v chrípkovom období tak naše telo konzumáciu citrusových plodov rozhodne ocení. Veľmi obľúbeným citrusom sú aj mandarínky. Neraz bývajú skutočne sladučké a pomerne dobre sa šúpu. Ich vôňa mnohým z nás hneď pripomenie Vianoce, ktoré sa rovnako blížia. A prečo teda zaradiť mandarínky do jedálnička? Toto sú ich účinky!
 

Sú nabité vitamínmi

Mandarínky majú len málo kalórií, približne 50 kalórií na strogramovú porciu. Zároveň sú z veľkej časti tvorené len vodou. To však neznamená, že nám nemajú čo ponúknuť, práve naopak. Toto ovocie je priam vitamínovou bombou. Mandarínky sú zdrojom vitamínov C aj A a rovnako telu doplnia niektoré vitamíny skupiny B, napríklad kyselinu pantoténovú alebo vitamín B6, čiže pyridoxín. Z minerálnych látok a stopových prvkov nájdeme v týchto chutných plodoch hlavne draslík, horčík aj fosfor. Okrem toho obsahujú sacharidy a malé množstvo bielkovín.

Odporúčame: 3-krát recept na krémovú polievku: Zahrejte sa počas sychravých dní!

čo obsahujú mandarínky

Zdroj: Shutterstock®

Pomáhajú pri vysokom cholesterole

Mandarínky majú priaznivý vplyv na srdcovo-cievny systém, a to hneď z viacerých dôvodov. V prvom rade sa ich oplatí pravidelne konzumovať pri problémoch s vysokým cholesterolom. Sú totižto zdrojom pektínu, čo je druh rozpustnej vlákniny, ktorý napomáha okrem iného znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Mandarínky však prospievajú srdcu a cievam i vďaka obsahu mnohých ďalších látok. Sú zdrojom draslíka, ktorý napomáha udržovať hladiny krvného tlaku v norme. Pri problémoch s vysokým tlakom sa rovnako oplatí zaradiť mandarínky do stravy. Obsiahnutý vitamín C má zase pozitívny vplyv na stav a pevnosť cievnych stien.

Podporujú trávenie

Konzumáciou mandarínok môžeme podporiť aj svoje trávenie. Je to vďaka obsahu spomínanej vlákniny. Tá je pre správne trávenie nevyhnutná, jej nedostatok môže napríklad spôsobiť zápchy. Mandarínky sa oplatí zaradiť do jedálnička pri rôznych zažívacích ťažkostiach, najmä pri problémoch s plynatosťou či nepravidelným vyprázdňovaním. Mandarínky sú navyše i veľmi ľahko stráviteľné. Ich konzumácia je vhodná aj pri chudnutí, keďže majú len málo kalórií, sú výživné a zároveň obsahujú látky podporujúce trávenie a metabolizmus.

zdravá mandarínka

Zdroj: Shutterstock®

Bojujú proti infekciám a voľným radikálom

Ako sme už naznačili vyššie, mandarínky, podobne ako aj ďalšie druhy citrusov, majú priaznivý vplyv na činnosť imunitného systému. Sú skvelým pomocníkom v boji proti vírusovým a infekčným ochoreniam. Je to hlave vďaka vysokému obsahu vitamínu C. V stogramovej porcii lahodných mandarínok nájdeme okolo 25 mg spomínaného vitamínu. Dostatočný príjem vitamínu C podporuje dobrú imunitu a obranyschopnosť. Mandarínky sa rozhodne oplatí zaradiť do jedálnička v chrípkovom období, ako aj pri liečbe viróz, chrípky, prechladnutia a podobne. Mandarínky sú navyše bohaté aj na mnohé antioxidanty. Tie chránia bunky tela pred škodlivým vplyvom voľných radikálov podporujúcich rozvoj mnohých ochorení, vrátane rakoviny.

Prospievajú pokožke

Ako posledné môžeme ešte spomenúť, že mandarínky majú vďaka svojmu zloženiu priaznivý vplyv aj na pokožku tela. Spomínané antioxidanty chránia bunky kože pred poškodením a predčasným starnutím. Rolu antioxidantu má v našom tele aj vitamín C, ktorý rovnako podporuje tvorbu kolagénu, čo je bielkovina dôležitá pre pevnosť a mladistvý vzhľad pokožky a pleti. Mandarínky vďaka vitamínu A podporujú obnovu pokožky a prispievajú k prevencii vrások. Nedostatok tohto vitamínu sa pritom okrem iného môže prejavovať aj kožnými problémami. Vďaka svojmu zloženiu a obsahu mnohých vitamínov a minerálov podporujú mandarínky i zdravie a krásu vlasov.

Odporúčame: TOP dôvody, prečo jesť čakanku: Prečo si zamilovať jej horkastú chuť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní