Prekvapivé výhody bicyklovania: Prečo sadať na bicykel pravidelne?

Prekvapivé výhody bicyklovania: Prečo sadať na bicykel pravidelne?

Bicyklovanie predstavuje skvelú pohybovú aktivitu, ktorá so sebou nesie množstvo benefitov. Jazda na bicykli pritom môže byť vždy úplne iná. Môže nám zabezpečiť presun z miesta na miesto, napríklad z domu do práce. Bicyklovanie však môže predstavovať aj hobby či druh športu, ktorému sa pravidelne venujeme. Môže ísť o spôsob, ako zhodiť prebytočné kilogramy a udržať telo v pohybe, no rovnako nám bicykel ponúka možnosť zmysluplného trávenia voľného času, napríklad s rodinou či priateľmi. Vedeli ste však o tom, v akom veľkom rozmere dokáže pravidelné bicyklovanie pozitívne ovplyvniť naše zdravie? V dnešnom článku sa pozrieme hneď na niekoľko výhod jazdy na bicykli. 

Odporúčame: Ako pripraviť vajcia čo najzdravšie? Takto budú pre nás prospešné!

jazda na bicykli

Zdroj: Shutterstock®

Posilnenie svalov aj kostí

Nedostatok pohybu má negatívny vplyv na naše zdravie, preto by sme ho telu mali dopriať pravidelne a v dostatočnom množstve. A bicyklovanie je skvelý spôsob, ako na to. Pri tejto pohybovej činnosti si posilníte svoj pohybový aparát. Pravidelným bicyklovaním podporíte posilnenie svalstva, a to najmä svalstva dolných končatín, v určitej miere tiež svalov chrbta a brucha či svalov na rukách. Tento druh pohybu podporuje aj kvalitu a pevnosť kostí. Bicyklovanie rovnako pomáha aj kĺbom. Tie sú pri ňom len optimálne namáhané a oveľa menej zaťažované, ako napríklad pri behu.  

Priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém aj pľúca

Bicyklovanie je skvelý spôsob, ako podporiť zdravie srdca a ciev. Tento druh športu napomáha posilniť srdcový sval a zlepšiť jeho funkcie. Podporuje elasticitu a priechodnosť ciev. Môže byť osožný pri problémoch s kŕčovými žilami či ich prevencii. Celkovo napomáha znižovať riziko rozvoja vážnych ochorení srdca a ciev. Pri jazde na bicykli dochádza k lepšiemu prekrveniu, respektíve zlepšeniu cirkulácie krvi v tele.  Pravidelným bicyklovaním urobíte niečo aj pre svoje pľúca. Dýchacie svaly sú posilnené a dochádza k zlepšeniu ventilácie pľúc. Zlepšuje sa výmena kyslíka a krvný obeh.

spaľovanie prebytočných kilogramov

Zdroj: Shutterstock®

Spaľovanie tukov

Pravidelná cyklistika pomáha budovať našu vytrvalosť, pružnosť, svalovú silu a zlepšuje celkovú kondíciu. Je to rovnako skvelý spôsob, ako zhodiť prebytočné kilogramy a skrášliť si postavu. Bicyklovanie veľmi dobre pomáha so spaľovaním tukov a podporuje metabolizmus.  Ak ste sa rozhodli schudnúť, alebo si len chcete držať formu a číslo na váhe, práve bicyklovanie predstavuje skvelý spôsob potrebného pohybu. Pri bicyklovaní si dobre precvičíte lýtkové či stehenné svaly a vyformujete nohy, nezabúdajte však pomimo precvičovať aj ďalšie svalové skupiny. Pri chudnutí a celkovo zdravom životnom štýle je však okrem dostatočného pohybu nevyhnutná aj správna strava, ktorá by mala byť pestrá, vyvážená a plná čerstvej zeleniny aj ovocia.

Zlepšenie psychickej pohody a duševného zdravia

Bicyklovanie má pozitívny vplyv nielen na zdravie fyzické, ale aj to psychické. Aj počas tejto športovej aktivity sa vyplavujú endorfíny, ktoré sú nazývané aj hormóny šťastia. Bicyklovanie prispieva k psychickej, respektíve duševnej pohode a lepšej nálade. Aj keď jazda na bicykli predstavuje určitý druh fyzickej námahy, verte, že vás nabije energiou. Pokojne nasadnite na bicykel, keď vás trápi stres, pocity napätia a úzkosti, zlá nálada či plná hlava nie práve pozitívnych myšlienok. Bicyklovanie vám pomôže udržať si čistú myseľ, taktiež má skvelý relaxačný účinok. Počas neho dochádza i k lepšiemu okysličovaniu mozgu, čo má priaznivý vplyv na jeho funkcie. 

prečo jazdiť na bicykli

Zdroj: Shutterstock®

Zlepšenie spánku

Ak máte problémy so spánkom, skúste pravidelné bicyklovanie. Nespavosť má rôzne príčiny a neraz za ňou stojí práve stres či napätie a tlaky, ktoré každodenne pociťujeme, či už v práci alebo rodinnom živote. S vyčistenou hlavou sa oveľa ľahšie zaspáva a kvalitnejšie spí. Dostatočne dlhý a kvalitný spánok je podmienkou pre správnu regeneráciu tela a jeho nedostatok súvisí s rozvojom viacerých zdravotných problémov. 

Ochrana životného prostredia

Bicyklovaním môžeme prospievať nielen svojmu zdraviu, ale i okoliu a životnému prostrediu. Je to teda najmä v prípade, keď nejaký dopravný prostriedok, auto či autobus, nahradíme práve bicyklom. Bicykel je predsa skvelý prostriedok na presúvanie sa na menšie vzdialenosti. Ak je to možné, môžete ním jazdiť trebárs i každý deň do práce či do obchodu na malý nákup. Ako sa hovorí, zabijete tak viac múch jednou ranou. V prvom rade sa vyhnete zápcham na cestách, čo môže dokonca šetriť čas. Rovnako tak svojmu telu dodáte potrebný pohyb a podporíte zdravie. Do tretice nemôžeme zabudnúť ani na to, že jazda na bicykli neznečisťuje a nezaťažuje životné prostredie. A čisté životné prostredie je predsa nesmierne dôležité i pre ľudské zdravie. 

Pozri aj: Nejde len o číslo! Viete, ako veľmi je nebezpečný brušný tuk?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní