TOP jesenné športy a pohybové aktivity: Ako udržať telo v pohybe?

TOP jesenné športy a pohybové aktivity: Ako udržať telo v pohybe?

Koniec leta je tu. Vonku sa začne ochladzovať a príroda sa pomaly, ale isto začne ukladať na zimný spánok. To však nie je dôvod, aby sme na vavrínoch zaspali aj my. Pravidelný pohyb a dostatočná fyzická aktivita sú pre naše zdravie veľmi dôležité. Nedostatok pohybu a sedavý spôsob života nám škodia viac ako si myslíme. Zhoršuje to fyzickú kondíciu, taktiež to môže zvyšovať riziko rozvoja problémov s trávením, činnosťou mozgu či spánkom. Prichádzajúca jeseň je však skvelým obdobím, počas ktorého sa dá svoje telo ľahko udržať v pohybe vonku i vnútri. Nehrozia nám už horúčavy, a tak je často oveľa príjemnejšie vytiahnuť v tomto období korčule či bicykel. V nasledujúcom článku vám prinášame zopár tipov na športové aktivity, ktoré si budete počas jesene skutočne užívať. 

Jogging a beh

Hovorí sa, že žiadne počasie nie je nevhodné na behanie, existuje len nevhodne oblečený bežec. I napriek tomu by sa dalo povedať, že vždy sa lepšie behá v priaznivom počasí. Kým v lete sú bežné vyššie teploty a dusno i vo večerných hodinách, jeseň prináša príjemné ochladenie. Kedy teda začať behať, keď nie teraz? Možno vás presvedčia účinky behu, medzi ktoré môžeme zaradiť spaľovanie tuku, podporu trávenia, posilnenie srdca i zlepšenie spánku. Než však vybehnete do krásnej jesennej prírody, nezabudnite si čo-to naštudovať o technike behu či pripraviť vhodnú obuv i oblečenie, aby ste nerobili začiatočnícke chyby pri behaní. Prednosť môžete dať i joggingu, čo je v podstate akýsi voľnejší beh s ľahkým striedaním chôdze.

Odporúčame: Ako si doplniť vitamín E? Ukrýva sa v ovocí, zelenine či mäse?

cyklistika

Zdroj: Shutterstock®

Cyklistika

Jeseň je ako stvorená aj na cyklistiku. Je na vás, či bicykel vyberiete v meste a dáte si okruh po rôznych uličkách, alebo budete smerovať do prírody a rovno sa i nadýchate čerstvého vzduchu a užijete si pokoj, ticho a krásy našej prírody. V každom kúte Slovenska možno nájsť rôzne cyklotrasy, ktoré lákajú jednotlivcov i celé rodiny na výlet. Možno vás prekvapia zdravotné výhody bicyklovania a na bicykel nasadnete už počas najbližšieho víkendu. Pravidelná jazda na bicykli zabezpečuje posilnenie svalov aj kostí a má priaznivý vplyv na srdcovo-cievny systém človeka. Bicyklovanie tiež predstavuje skvelý spôsob, ako spáliť prebytočné tuky a podporiť dobrý spánok. Bicyklovanie však nemusí byť iba koníčkom či športovou aktivitou, ale aj spôsobom prepravy. Kým sa počasie veľmi nezhorší, môžete sa na dvoch kolesách s radosťou presúvať z bodu A do bodu B, pokojne i do práce či na menší nákup potravín.

Kolieskové korčule

Na kolieskach ešte chvíľu zostaneme. Pekné slnečné jesenné dni sú totižto ako stvorené aj na korčuľovanie. Korčuľovať sa dá prakticky všade, v okolí obydlia, pozdĺž rieky či v parku. Väčšie mestá dokonca majú i upravené plochy pre korčuliarov. Jazda na korčuliach pritom ani zďaleka nepredstavuje len zábavku pre menších či väčších. I pri tejto pohybovej aktivite dostane naše telo poriadne zabrať. Korčuľovanie posilňuje naše svalstvo, a to nielen svaly nôh, ale aj chrbtové či brušné svaly. Samozrejme, i vďaka korčuliam spaľujeme kalórie a rovnako si vďaka nim zlepšíme koordináciu a posilníme srdce. Nepochybne sa pri tejto činnosti aj zabavíme, prečistíme si hlavu a užijeme relax. 

turistika

Zdroj: Shutterstock®

Turistika, dlhé prechádzky a nordic walking

Jesenná príroda je naozaj krásna. Hýri mnohými farbami a láka nás, aby sme ju navštívili. Ak nie ste rodený bežec a neobľubujete jazdu na korčuliach či bicykli, neváhajte svoje telo počas jesene udržovať v pohybe i vďaka turistike. Vďaka nej môžeme podporiť svoje fyzické i psychické zdravie. Turistika nám pomáha udržovať telo vo forme, zlepšuje dychovú kapacitu a posilňuje cievny systém. Rovnako odbúrava stres. Neváhajte preskúmať rozličné turistické chodníčky vo svojom okolí. Pohyb v jesennom období môžeme svojmu telu dopriať i prostredníctvom nenáročných dlhších prechádzok, či už v mestskom prostredí, alebo aj v lone prírody. Skúsiť tiež môžete nordic walking, čiže severskú chôdzu. Ide o bežnú chôdzu so špeciálnymi palicami.

Indoorové aktivity

Ak už naozaj nastanú typické jesenné dni, čiže chladnejšie, sychravé a daždivé, pričom von vás to rozhodne neláka, neváhajte sa zamerať na nejaké indoorové aktivity. Voľte hlavne podľa toho, čo vás bude skutočne baviť. Venovať sa pohybu a fyzickým aktivitám sa dá vo fitness centre i doma. Napríklad v pohodlí domova si môžete zapnúť video s cvikmi na internete, vďaka ktorému si precvičíte svalstvo celého tela. Rovnako si môžete zájsť na kurz jogy či pilatesu. Počas pekných dní v mnohých mestách neváhajú lektorky precvičovať dokonca i vonku. Ak nie ste fanúškom takéhoto klasického cvičenia, prihláste sa napríklad na kurz spoločenských alebo iných tancov. Práve na jeseň sa mnoho takýchto kurzov otvára. Vďaka tancu udržíte telo v pohybe, no taktiež sa zabavíte. 

Neprehliadnite: TOP 7 dôvodov, prečo jesť červenú šošovicu: Je lepšia než ostatné strukoviny?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní