TOP zdroje antioxidantov: Ktoré potraviny sú bohaté na tieto cenné látky?

TOP zdroje antioxidantov: Ktoré potraviny sú bohaté na tieto cenné látky?

Viete, prečo nevyhnutne potrebujeme antioxidanty? Tieto látky nás v prvom rade chránia pred škodlivými účinkami voľných radikálov, ktoré sú produkované v prirodzenom procese starnutia, no rovnako stojí za ich produkciou aj znečistené prostredie, stres, lieky a podobne. Ak v tele nastáva prevaha voľných radikálov, výsledkom môže byť takzvaný oxidačný stres. Voľné radikály a oxidačný stres pritom prispievajú k poškodzovaniu buniek, následne aj k ich rýchlejšiemu starnutiu a k zvyšovaniu rizika vzniku mnohých ochorení. Antioxidačné pôsobenie majú viaceré vitamíny, niektoré minerály, karotenoidy, prírodné fenoly, vrátane flavonoidov či antokyánov, fenolové kyseliny a mnohé ďalšie látky. Cenné antioxidanty pritom vieme svojmu telu dopriať vďaka pestrej strave. Vybrali sme pre vás dobre dostupné, chutné a zdravé potraviny, ktoré sú na obsah antioxidantov skutočne bohaté.

Bobule

Medzi úplne najlepšie zdroje antioxidantov, ktoré sú dobre dostupné i v našich končinách, patria jednoznačne rozličné druhy bobuľového ovocia. Do jedálnička sa oplatí zaradiť čučoriedky, ktoré sú okrem iného bohaté na vitamín C. Tento vitamín je zároveň silným antioxidantov. Na látky s antioxidačným pôsobením sú bohaté aj maliny, ríbezle či černice, moruše aj arónia. Zabudnúť však nemožno ani na exotické acai bobule. Bobuľové ovocie ukrýva mnoho vitamínov, flavonoidov, antokyánov a ďalších látok s antioxidačnými účinkami.

Odporúčame: Vplyv zelene na zdravie: Zisti, prečo sú parky v mestách dôležité!

granátové jablko

Zdroj: Shutterstock®

Granátové jablko

Ak do svojej stravy pravidelne zahrniete aj chutné granátové jablko, rovnako svojmu telu pomôžete v boji proti voľným radikálom. Toto ovocie je cenným zdrojom viacerých vitamínov aj polyfenolov. Obsahuje vitamín C, okrem toho viaceré vitamíny skupiny B či draslík aj vlákninu. Má priaznivý vplyv na imunitný systém, krvný tlak, trávenie i stav pokožky. Z ovocia je na antioxidanty bohaté aj hrozno, vodný melón alebo slivky. Zabudnúť nemožno na citrusové plody, ktoré ukrývajú veľké množstvo vitamínu C a flavónov.

Čokoláda

Zdrojom antioxidantov nie je len ovocie, ale napríklad aj čokoláda, respektíve kakaové bôby a kakao. Kakaové bôby ukrývajú zdravé tuky, viaceré minerálne látky, vitamín E a rozličné fytochemikálie aj flavonoidy, a to napríklad aj cenné katechíny, ktoré majú priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém. Pre telo sú kakaové bôby skvelým zdrojom energie a okrem toho pôsobia aj ako prírodné antidepresívum. Dobrou pochúťkou sú samotné nepražené bôby, no do jedálnička môžete tiež zaradiť i spomínanú čokoládu. Správnou voľbou je však kvalitná horká čokoláda s vysokým podielom kakaa. 

artičoky

Zdroj: Shutterstock®

Artičoky

Antioxidanty nájdeme aj v rozličných druhoch zeleniny. Spomenúť môžeme napríklad artičoky, ktoré ukrývajú viaceré polyfenoly s antioxidačným pôsobením. Artičoky napomáhajú bojovať proti škodlivým účinkom oxidačných procesov v organizme a prispievajú tak k znižovaniu rizika rozvoja mnohých civilizačných ochorení. Majú protizápalové aj diuretické účinky a priaznivo vplývajú na pečeň. Zo zeleniny je na antioxidanty bohatá aj červená kapusta, špargľa alebo cvikla. Zabudnúť nemožno na listovú zeleninu, napríklad špenát či kel. Sú zdrojom karotenoidov, ako luetín či zeaxantín, čo sú rovnako účinné antioxidačné látky. 

Matcha čaj

Antioxidanty možno telu doplniť aj nápojmi. Neváhajte si pravidelne dopriať napríklad šálku matcha čaju, prostredníctvom ktorej svojmu telu dodáte rôzne flavonoidy aj fenolové kyseliny. Matcha čaj pomáha bojovať proti voľným radikálom, napríklad pomocou spomínaných katechínov. Tie sa ukrývajú aj v klasickom zelenom čaji. Čierny čaj je zasa bohatý na teaflavíny. Menované čaje sú preto vítanou súčasťou nášho pitného režimu. Zdravie tela pozitívne ovplyvňujú v mnohých smeroch. Dokážu upokojiť myseľ aj dodať energiu. 

cirok

Zdroj: Shutterstock®

Cirok

Cirok u nás nie je až tak bežný, no rozhodne sa ho oplatí pridať do svojej stravy. Ide o obilninu bohatú na bielkoviny, vlákninu, mastné kyseliny aj minerálne látky. Cirok aj cirokové otruby však majú skutočne vysokú antioxidačnú aktivitu. Sú zdrojom mnohých polyfenolov. Ide o lacnú, ľahko stráviteľnú a bezlepkovú potravinu, ktorú možno použiť ako prílohu, napríklad namiesto ryže. Možno ho pridať do šalátov aj koláčov. Okrem toho sú na antioxidanty bohaté aj mnohé orechy, napríklad pekanové orechy, ako aj strukoviny, a to hlavne červené či čierne fazule.

Koreniny

Ako posledné môžeme ešte spomenúť, že i rozličné koreniny a bylinky sú zdrojom cenných antioxidantov. Ktoré by sme rozhodne mali používať pri varení? Jedlá neváhajte dochucovať rozmarínom, oreganom, tymianom či muškátovým orechom. Na antioxidanty je bohatá aj škorica, kurkuma či bazalka. Napríklad kurkuma obsahuje kurkumín, ktorý má výrazné protizápalové účinky. V klinčekoch či bobkovom liste zase nájdeme eugenol. Hoci bylinky a koreniny používame spravidla len v menších množstvách, netreba zabúdať na to, že práve u nich možno hľadať najvyššie hodnoty antioxidačných schopností. Preto by sme ich silu nemali podceňovať a mali by mať v našich kuchyniach pevné miesto.

Odporúčame: 3-krát recept na krémovú polievku: Zahrejte sa počas sychravých dní!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní