Trápi vás alergia na sóju? Neuveríte, kde všade sa nachádza!

Trápi vás alergia na sóju? Neuveríte, kde všade sa nachádza!

Patrí medzi strukoviny a je pomerne obľúbená medzi vegetariánmi a vegánmi. Sója sa v podobe tofu totiž často považuje za náhradu mäsa, no milovaná je aj v podobe nezrelých sójových bôbov, ktoré  poznáme ako fazuľky edamame. Ak vás však trápi alergia na sóju musíte si dávať veľký pozor na to, čo jete. Sója sa nachádza v mnohých potravinách a prísadách, o ktorých ste zrejme ani len netušili. Ako sa alergia na sóju prejavuje a o ktorých rizikových potravinách hovoríme?

Sója ako známy alergén

Dalo by sa povedať, že sója je naozaj známa firma – zaraďuje sa medzi najhoršie alergény v potravinovej oblasti. Patrí dokonca do prvej osmičky alergénov, čo je skupina, v ktorej si ruky podáva s vajciami, lepkom či mliekom. A to sú na alergologickom oddelení naozaj veľkí hráči. Alergia na sóju spôsobuje pomerne bežné príznaky alergie na potraviny, medzi ktoré patrí bolesť brucha, nevoľnosť, zvracanie, hnačka, nádcha, problémy s dýchaním, svrbenie v ústach, svrbenie pokožky a opuchy, vyrážky a zriedkavo dokonca i anafylaktický šok. Prevenciou pred týmito nepríjemnými symptómami môže byť práve znalosť o tom, čo všetko sóju obsahuje aj keď to tak nevyzerá.

Inšpiruj sa: Ako zmierniť nevoľnosť pri cestovaní? Tieto triky vás zachránia!

čo obsahuje sóju

Zdroj: Shutterstock®

Nenápadná prísada

Alergia na sóju sa začína prejavovať vo všeobecnosti už v rannom veku. Hovoríme približne o troch rokoch života, kedy môže dieťa pociťovať prvé príznaky alergie. V tomto prípade musia na zloženie jednotlivých potravín dbať najmä rodičia a od sóje, aj keď v malom množstve, ich ochraňovať. Sója sa totiž ako nenápadná prísada vyskytuje v niektorých worčestrových omáčkach, majonézach, v určitých typoch dochucovadiel (aj prírodných), v kupovaných vývaroch, v mrazených aj chladených polotovaroch, v cereáliách či arašidových maslách a takmer vo všetkých varených ázijských jedlách. Sója sa môže ďalej vyskytovať aj v iných potravinách či prísadách, preto je pre alergikov alfou aj omegou zloženie každého jedla. Asi nemusíme pripomínať, že sója je hlavnou ingredienciou potravín ako je sójové mlieko, sójové orechy, sójové nátierky či párky, tofu či tempeh známy aj ako najlepšia alternatíva mäsa.

symptómy sojovej alergie

Zdroj: Shutterstock®

Liek je zdržanlivosť

Ako to už pri alergiách na potraviny býva ani alergiu na sóju liečivá nevyriešia. Liekom je teda úplná zdržanlivosť od sóje. Či už alergiou trpíte vy sami alebo ňou trpia vaše ratolesti, musíte jednoducho študovať zloženie každého jedného výrobku, ktorý konzumujete. Platí to aj pre varené jedlá v reštauráciách. To by však nemalo byť ťažké, alergény už majú dnes reštaurácie jasne priznané vedľa každého jedla, ktoré nájdete v menu. V prípade, že tomu tak nie je, informujte sa o zložení jedál v reštauráciách u personálu.

Zaujme ťa: Svrbenie konečníka je bežný problém. Kedy signalizuje niečo vážne?!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní