Účinky magnézia - skvelý pomocník nielen pre tehotné

Účinky magnézia - skvelý pomocník nielen pre tehotné

Poznáte účinky magnézia? Prezradíme vám, aké účinky má na náš organizmus a prečo by ste ho mali pravidelne dopĺňať.

Čo je magnézium?

Magnézium alebo horčík je minerálna látka, ktorá je mimoriadne dôležitá pre správne fungovanie väčšiny buniek v našom tele. Magnézium teda zabezpečuje teda zdravé fungovanie nášho organizmu, a to predovšetkým:

  • je dôležité pre matku v tehotenstve a zdravý vývoj dieťatka,
  • zlepšuje metabolizmus cukrov a tukov,
  • znižuje vysoký krvný tlak a upravuje poruchy srdcového rytmu,
  • zmierňuje záchvaty prieduškovej astmy,
  • znižuje výskyt záchvatov migrény a zmierňuje jej priebeh,
  • zabraňuje nadmernému ukladaniu vápnika v tele,
  • zmierňuje predmenštruačné a menštruačné bolesti, 
  • pôsobí proti svalovému napätiu a kŕčom,
  • potláča chronickú únavu a nespavosť,
  • pomáha pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži.

Magnézium by si mali dopĺňať aj ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu, dojčiace mamičky, cukrovkári, ale napríklad aj športovci.  

Odporúčame: Ako si doplniť vitamín K? Je ho viac v mäse či rastlinných zdrojoch?

tehotenstvo a magnézium

Zdroj: Shutterstock®

Ako magnézium dopĺňať?

Nedostatok magnézia v organizme sprevádza množstvo nepríjemných prejavov od únavy, bolestí hlavy, nespavosti, nervozity a úzkosti, cez problémy so srdcom, svalové kŕče až po žalúdočné kŕče a hnačky.

Preto je mimoriadne dôležité, aby sme v organizme udržiavali optimálnu hladinu magnézia. Odporúčaná denná dávka pre dospelého človeka je v rozsahu 300 - 420 mg, pričom však treba zohľadniť pohlavie, vek a iné faktory, akými sú napríklad už spomínané tehotenstvo či zvýšená psychická a fyzická záťaž. Túto dávku by ste rozhodne nemali prekročiť, pretože vyššia dávka magnézia môže viesť k hnačke. 

• Správna strava

Optimálne je, ak si správnu hladinu magnézia dokážete udržať správnou životosprávou. Na magnézium sú bohaté najmä orechy (najmä mandle a kešu), strukoviny a ryby, listová zelenina, špenát, celozrnné výrobky, ale napríklad aj čokoláda ;-) Za výborné zdroje horčíka sa považujú aj ďatle, banány, ananás, sezam, droždie či pšeničné klíčky. Magnézium sa nachádza dokonca aj vo vode, pričom tvrdá voda ho obsahuje viac ako mäkká. Existujú však aj potraviny, ktoré môžu spôsobovať nedostatok horčíka. Patria k nim alkohol, nadmerne slané a mastné jedlá i sladké nápoje, ale aj káva. 

• Výživové doplnky

Pravdou však je, že hoci horčík obsahujú mnohé potraviny, nachádza sa v nich len v malých dávkach. Preto je vhodné dopĺňať ho aj vo forme výživových doplnkov. 

výživové doplnky pre tehotné

Zdroj: Shutterstock®

V lekárňach nájdete množstvo prípravkov s obsahom magnézia. Dôležitý je v tomto prípade obsah využiteľného horčíka. Ideálne je siahnuť po prípravku, ktorý magnézium kombinuje s vitamínom B6, ktorý jeho vstrebávanie magnézia zlepšuje. 

Na rýchle doplnenie magnézia, teda napríklad pri bolestiach hlavy alebo svalových kŕčoch, sú vhodné šumivé tablety, pretože obsahujú vyššiu dávku horčíka. Na dlhodobé užívanie, optimálne v dĺžke až niekoľko mesiacov, sú naopak vhodné klasické tablety. Užívajte pritom magnézium počas jedla, podporíte tak jeho vstrebávanie. 

A ešte jedna malá rada na záver: Vhodné prípravky s obsahom magnézia nájdete v internetovej lekárni Dr.Max. Pri ich nákupe môžete ušetriť, ak využijete Dr.Max zľavový kupón alebo si počkáte na zľavy v rámci Black Friday

Neprehliadni: Poznáte účinky kyslej kapusty? Tu je 5 dôvodov, prečo jej povedať áno!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní