Žltá koža aj oči: Aké sú ďalšie zákerné príznaky hepatitídy?

Žltá koža aj oči: Aké sú ďalšie zákerné príznaky hepatitídy?

Mnohí z nás ju poznajú skôr pod názvom žltačka ako hepatitída, a to práve preto, že jej najznámejšími symptómami je zožltnutá koža či oči. Nejde však ani zďaleka o jediné príznaky hepatitídy. Keďže ide o vírusové zápalové ochorenie pečene, jej prejavov je oveľa viac. Čo všetko o žltačke A, B a C musíte vedieť, ako zistíte či ich máte a ako sa liečia?

Spôsobiť ju môže aj alkohol

Najčastejším pôvodcom hepatitídy je vírus, no vzniknúť môže aj pre nadmernú konzumáciu alkoholu, drog a tiež môže byť sprievodným javom určitých ochorení. Ako sme už spomínali väčšinou je však virálneho pôvodu a najčastejšie ju spôsobuje vírus hepatitídy typu A, B a C. V počiatočnej akútnej fáze hepatitídy sa symptómy, medzi ktoré patria únava, nevoľnosti, nechuť do jedla, nízka teplota, bolesť brucha či spomínané zažltnutie očí a kože, nemusia prejavovať a v niektorých prípadoch sa prejavia až týždne od samotnej infekcie. Aj to je často dôvod toho, že sa hepatitída stane chronickou a príznaky sa s človekom ťahajú dokonca i celé roky. Kým sa totiž infekcia prejaví, pečeň je značne poškodená až zničená.

Inšpiruj sa: TOP potraviny pre hrubé črevo: Čo jesť pre zdravšie črevá?

skryté príznaky hepatitídy

Zdroj: Shutterstock®

Typy hepatitídy

Existuje viacero typov hepatitídy a určuje sa podľa typu vírusu, ktorý ju spôsobuje. Existuje päť hlavných typov  vírusov hepatitídy, a to vírusy A, B, C, D a E. Najčastejšie formy sú práve prvé tri a práve o tých sa viac dozviete v našej galérii.

- Najčastejšie typy hepatitídy
1 z 3

Hepatitída A

Najmiernejšia forma hepatitídy je hepatitída typu A. Prenáša sa síce pomerne rýchlo dotykom alebo prostredníctvom predmetov či jedál a, samozrejme, cez exkrementy a telesné tekutiny, no jej priebeh je takmer vždy ľahký, u detí väčšinou dokonca bezpríznakový. U dospelých sa môžu dostaviť mierne príznaky, no zvyknú samé odísť a nespôsobujú trvalé poškodenie napadnutej pečene. 

Zaujme ťa: TOP bylinky na pečeň: Ktoré ju pomôžu očistiť a podporia jej funkciu?

Diagnostika a liečba

Hepatitída typu C sa nazýva tichým zabijakom, pretože o nej infikovaný často ani nevie. Bezpríznakovo tak ničí pečeň po dlhý čas, čo väčšinou vyústi do vážnych zdravotných ťažkostí. Hepatitída sa diagnostikuje pomerne jednoducho pomocou krvných testov, ktoré odhalia aj to, o aký typ hepatitídy ide. Po samotnej diagnostike je nutné začať sa liečiť ihneď a eliminovať tak ohrozenie pečene v čo najväčšej možnej miere. Nutné je aj chrániť blízkych, najmä tých, ktorí  žijú v spoločnej domácnosti s infikovaným. V prípade hepatitídy typu A je dôležitá zvýšená hygiena a časté umývanie rúk, pri typoch B a C sa vyhnite požičiavaniu ihiel či dokonca žiletiek a praktizujte chránený pohlavný styk. Najlepšou prevenciou hepatitídy je aj očkovanie, o ktorom sa informujte u svojho obvodného lekára. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní