Lieky a alkohol: Kedy táto kombinácia predstavuje nebezpečenstvo?

Lieky a alkohol: Kedy táto kombinácia predstavuje nebezpečenstvo?

Nemiešať lieky s alkoholom býva väčšinou základnou výstrahou uvedenou v príbalovom letáku lieku a ak nie, určite vás pred touto kombináciou vystríhal lekár, keď vám dané lieky predpisoval. Lieky a alkohol naozaj neradno kombinovať. Niekedy sa vám môže jednoducho priťažiť, inokedy sa môžete dostať do skutočného nebezpečenstva. Záleží aj na tom, o aké lieky ide.

Analgetiká

Najčastejšie používanými liekmi sú voľnopredajné analgetiká s protizápalovým účinkom, ktoré berieme na bežné bolesti, ako je bolesť hlavy, brucha či chrbta. Pri tejto kategórii lieku môže kombinácia s alkoholom spôsobiť porušenie pečene alebo krvácanie do brucha. Ak však beriete analgetikum sem-tam a potom skončíte s priateľmi na jednom či dvoch drinkoch, nič sa vám nestane. Musíte byť však zdraví a nemať vážne zdravotné ťažkosti. V prípade, že analgetiká beriete na dennom poriadku a pravidelne na ne pijete veľké množstvo alkoholu, radšej s tým hneď prestaňte.

Pozri aj: Je mlieko to najlepšie pre kosti? Odhaľ skutočnú pravdu!

vedľajšie účinky liekov s alkoholom

Zdroj: Shutterstock®

Antikoncepcia a antibiotiká

Ženy sa často pýtajú, či môžu popri hormonálnej antikoncepcii piť alkohol. Podľa odborníkov to nie je žiadny problém. Jediné, čo predstavuje riziko, je to, že vám po veľkom množstve alkoholu príde nevoľno a zvracaním sa antikoncepcia dostane von. Vtedy nie je žena pred nechceným otehotnením chránená.

Ďalšou často diskutovanou témou sú antibiotiká v kombinácii s alkoholickými nápojmi. Tieto dve kategórie by sa naozaj kombinovať nemali, o čom vás určite lekár pri predpisovaní poučil. V tom najlepšom prípade môže alkohol na antibiotiká spôsobiť nepríjemné vedľajšie účinky, ako je nevoľnosť či dokonca závraty. Obzvlášť závažné problémy si môžete privodiť vtedy, keď zapijete alkoholom antibiotiká s účinnými látkami, ako je napríklad tinidazol alebo metronidazol. Vtedy čelíte potencionálnemu vzniku bolestí hlavy, vyrážok, zvracania, ale aj búšeniu srdca.

analgetiká a alkohol

Zdroj: Shutterstock®

Lieky na rôzne ochorenia

  • Antidepresíva v kombinácii s alkoholom môžu spôsobiť závraty a ospalosť, nehovoriac o tom, že antidepresívum, ktoré beriete, nemusí fungovať tak, ako má. Depresia tak môže byť ešte horšia.
  • Lieky na chrípku či alergiu s obsahom antihistaminík by sa s alkoholom nemali kombinovať najmä v prípade, ak operujete s ťažkými strojmi alebo sadáte za volant (čo by sa pod vplyvom alkoholu, samozrejme, nemalo). 
  • Lieky na cholesterol a tlak by sa s alkoholom nemali kombinovať vôbec a človek s kardiovaskulárnym ochorením by ani nemal piť. Alkohol môže napríklad silu lieku na zníženie tlaku umocniť, čo môže viesť k závratom či odpadnutiu. Lieky na cholesterol môžu zasa v kombinácii s alkoholom spôsobiť poškodenie pečene.
  • Lieky na spanie, podobne ako antidepresíva, s alkoholom jednoducho nepasujú, pretože umocní ich účinok. Lieky na spánok spomalia dýchanie, uspávajú, a to sa s alkoholom stupňuje, čo neraz viedlo aj k smrteľným následkom.

Bude sa ti páčiť: TOP 5 dôvodov, prečo jesť avokádo: Doprajte si ho ešte dnes!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní