Ako prať vankúše v práčke? Akú teplotu nastaviť a aký program zvoliť?

Ako prať vankúše v práčke? Akú teplotu nastaviť a aký program zvoliť?
  • 08.02.2023
  • Lenka Biba Slovak

Vankúše sú živnou pôdou pre pot, roztoče a prach. Preto je dôležité dbať na ich pravidelnú hygienu, ktorou je pravidelné a správne pranie. Dnes sme si pre vás pripravili všetky užitočné informácie o tom, ako prať vankúše – vhodnom programe, teplote a návode na sušenie.

Správna starostlivosť a pranie vankúšov závisí od toho, z akého materiálu je ich výplň, ako aj poťah. Umelé vlákna sú veľmi jednoduché na údržbu a naopak, prírodná výplň je na čistenie náročnejšia.

Pokiaľ sa vaše paplóny dajú prať v práčke, polovičný úspech už máte za sebou. Dôležité je sledovať a poznať pracie symboly na etikete vankúša. Tie vankúše, ktoré nie sú určené na pranie v práčke, by ste mali pravidelne vytrepať a vyvetrať.

Ako často čistiť vankúše?

Vankúše by ste mali prať minimálne raz až dvakrát ročne. Samozrejme, pri silnejšom znečistení aj oveľa častejšie.

Ak máte doma alergikov, teplota prania vankúšov by mala byť minimálne 60 stupňov.

  • Z toho dôvodu sa pre alergikov príliš neodporúčajú vankúše z kašmíru, hodvábu alebo s výplňou z ťavej srsti, pretože tieto sa môžu prať v práčke iba na 30 stupňov.
  • Pred praním vankúša ho skontrolujte, aby nebol nikde roztrhnutý – v opačnom prípade by sa výplň počas prania dostala do bubna práčky.
  • Vankúše perte vždy samostatne a nepridávajte do bubna pri jeho praní žiadny ďalší textil.

Odporúčame: Ako ju vyčistiť? Vyskúšajte skvelý tip na DIY čistiaci prostriedok na rúry!

Na koľko stupňov prať vankúše?

Pokiaľ si nie ste istí teplotou prania v prípade vašich vankúšov, symboly prania na etikete vám dajú konkrétnu informáciu.

Alergici POZOR, vy by ste mali mať vankúše iba z materiálov, ktoré sa dajú prať aspoň na 60 stupňov. K nim patria:

  • mikrovlákno,
  • bavlna,
  • polyester,
  • duté vlákno.

Prírodné materiály ako ťavia srsť, kašmír a hodváb sa môžu prať iba na 30 stupňov. Ak máte pochybnosti o správnej teplote prania, zvoľte radšej nižší stupeň teploty pri praní, aby ste svoje vankúše nepoškodili či nezničili.

Aký prací program zvoliť pri praní vankúšov?

Veľa súčasných práčok má extra programy na tie najrôznejšie materiály. A to je dobre! Pretože aj vankúše sa perú podľa typu výplne. Prací program na jemnú bielizeň alebo prací program na vlnu v kombinácii s nízkymi otáčkami (400 až 600 za minútu) sú ideálne.

Následne je dôležité vankúše dobre vyplákať, aby sa z nich dostali zvyšky pracieho prášku. Ak nemáte sušičku, pridajte k praciemu programu ešte jedno žmýkanie.

Neprehliadnite: DIY zrkadlo s lanom: Tento originálny doplnok zvládnete vyrobiť aj sami!

Ako vankúše usušiť?

Sušenie vankúšov po praní trvá pomerne dlho. Trik s loptičkami do sušičky, ktoré podporujú pohyb vankúšov v sušičke, je vhodné použiť pre ich efektívne sušenie. Zvyšnú vlhkosť odstránite tým, že vankúše jednoducho zavesíte na vzduch.

Keď doma nemáte sušičku, vankúše usušíte aj na sušiaku. Pri tom je najdôležitejší prísun čerstvého vzduchu – priame slnečné žiarenie nie je až také podstatné.

Počas sušenia vankúše niekoľkokrát otočte, aby naozaj preschli. Nakoniec ich pretrepte a máte to hotové!

Odporúčame aj: DIY tanierik na šperky: Vyrobte si unikátny kúsok, ktorý nebude mať nik!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní