Alkohol a chudnutie: Čo robiť, aby si z drinkov nepribrala ani gram?

Alkohol a chudnutie: Čo robiť, aby si z drinkov nepribrala ani gram?

Alkohol je zabijakom štíhlej postavy. Je totižto dávno známe, že alkohol a predovšetkým miešané drinky predstavujú prázdne kalórie, ktoré dodávame nášmu telu. Aj keď sú chutné, niekedy je lepšie im odolať, než si ich dopriať. Avšak existuje spôsob, ako si dopriať alkoholické drinky aj v prípade, že sa snažíte udržať si štíhlu postavu alebo v prípade, ak formujete postavu do plaviek. Ak si z času na čas doprajete vínko pri sledovaní večerného romantického filmu, tak sa tohto rituálu určite nevzdávajte.

Áno, aj iné nápoje alebo jedlá sú kalorické. Ale čo pri alkohole platí, tak je fakt, že dokáže zastrieť zmysli a narušiť váš úsudok. Jednoducho povedané, alkohol spôsobuje zatemnenie mozgu, čo môže ovplyvniť výber jedál, na ktorých si pochutnáte pri popíjaní. Častokrát to sú nezdravé jedlá, ktoré si doprajete vo večerných hodinách. Všetky kalórie sa prilepia na brucho, zadok či stehná, v dôsledku čoho budete musieť na sebe viac zamakať. Ako to však zmeniť? Ako nepribrať z alkoholu?

Pozri aj: Trápia ťa obličkové kamene? Objav účinky čaju z dažďových pralesov!

čo obsahuje pivo

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na stanovenú dennú dávku!

Alkohol je súčasťou našich životov už od pradávna. Fľašu vyťahujeme väčšinou vtedy, keď sa koná oslava alebo k nám prídu na návštevu vzácni hostia. Alebo si ho doprajeme po náročnom dní. Proste sme Slováci a dôvod si vždy nájdeme. No, ak si chcete ustrážiť svoju líniu, mali by ste vedieť, že výskumom bolo zistené, že mierne pitie alkoholu má množstvo zdravotných výhod. Mierne znamená jeden nápoj denne u žien a dva nápoje denne u mužov.

Aby sme boli presnejší, tak jeden nápoj denne znamená:

  • 0,5 litra piva
  • 1,5 dcl vína
  • 0,5 dcl tvrdého alkoholu

Ak si chcete ustrážiť svoju líniu, tak by ste túto danú hranicu nemali nikdy prekročiť. Štúdiou dokonca bolo preukázané, že dámy, ktoré pijú alkoholické nápoje majú menšie riziko vzniku obezity v porovnaní s tými, ktoré alkohol nepijú vôbec. Tiež však treba podotknúť, že pri vyššej konzumácii alkoholu (viac ako je odporúčaná denná dávka) je vyššie riziko vzniku obezity. Takže, pite s mierou!

ako vplýva alkohol na figúru

Zdroj: Shutterstock®

Menej kalorické nápoje

Ak sa snažíte schudnúť, tak možno aj vy kontrolujete kalórie v každej potravine. Ak je to tak, mali by ste ich kontrolovať aj pri alkoholických nápojoch. Siahnite teda po tých, ktoré majú menej kalórií a obsahujú aj menej cukru.

Napríklad rum, vodka a tequila majú približne 100 kalórii pri objeme 0,5 dcl. Ak vám prídu príliš ostré, tak ich môžete zmiešať so sódou, vodou alebo inou perlivou minerálkou s nízkym obsahom kalórií. Také víno (či už biele alebo červené) obsahuje 125 kalórii na jednu dávku a šampanské približne 95 kalórii.

koľko kalórií obsahujú miešané drinky

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na miešané drinky

V lete sú veľkým lákadlom. Posedenie na terase s kamarátkou a „klábosenie“ o všetkých novinkách a pikoškách si vyžaduje aspoň jeden miešaný nápoj. Sú chutné, ale aj kalorické. Napríklad Long Island Ice Tea má približne 240 kalórií a obsahuje tiež okolo 20 g sacharidov. Margarita má 275 kalórii a obsahuje 36 g sacharidov. Piña colada má 340 kalórií, Sex on the beach má niečo málo cez 200 kalórií a pod.

Namiesto týchto kalorických nápojov vyskúšajte vodku zmiešanú so sódou a grapefruitovou alebo limetkovou šťavou. Vyskúšajte tiež tequilu s limetkou, ktorá má oveľa menej kalórií.

Čo však určite platí, tak nikdy by ste nemali piť alkohol na prázdny žalúdok. Ak si hovoríte, že nahradíte kalórie z jedla kalóriami z nápojov, tak pri chudnutí je to možné riešenie, ale mali by ste vedieť, že takto alkoholické nápoje začnú účinkovať skôr, v dôsledku čoho sa vám môže motať hlava a môže vám byť nevoľno. Skonzumované jedlo dokáže pohltiť časť alkoholu, preto vám po jeho použití nebude zle ešte ďalšie 3 dni.

Neprehliadni: Domáci nápoj proti bolesti kĺbov i vysokému tlaku: Skús jeho účinky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní