Mávajú s tebou? Povieme ti, ako skrotiť hormóny prirodzene

Mávajú s tebou? Povieme ti, ako skrotiť hormóny prirodzene

Či chceme alebo nie, súčasný rýchly spôsob života zanecháva stopu aj na našom organizme. Stres nám neprospieva, čo sa viditeľne odráža aj na našom hormonálnom systéme. Za ideálnych podmienok produkujú naše endokrinné žľazy presné množstvo hormónov, potrebných na správne fungovanie jednotlivých procesov v tele.

Keďže od ideálneho spôsobu života majú mnohí veľmi ďaleko, hormonálna nerovnováha je celkom bežným prejavom, s ktorým sa potýkajú najmä ženy. Okrem nezdravého životného štýlu môžu naše hormóny rozhodiť aj životné situácie, choroby aj obyčajné pribúdanie veku a následky často vyúsťujú to nechcených nálad, priberania či iných nežiadaných zmien. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako skrotiť hormóny prirodzene, bez užívania liekov!

Zaujme ťa: Alergia na laktózu či orechy? Tak táto potravina je priamo pre teba!

prečo jesť proteíny

Zdroj: Shutterstock®

Strava je základ ​

Asi vás neprekvapíme, ak vám povieme, že strava je kľúčová a to aj v prípade, že chcete zrovnať hladinu svojich hormónov. Vyhýbajte sa cukru, najmä jeho rafinovanej verzii, ktorý sa nespája len s týmto zdravotným problémom, ale aj s mnohými ďalšími. V tomto prípade dostanete pod kontrolu hormón inzulín a možno sa vyhnete aj nepríjemnej cukrovke. Okrem toho je potrebné do stravovania zapojiť viac jedál bohatých na proteíny, respektíve ich adekvátne množstvo. Zaraďte do jedálnička zdravé proteíny, ako je avokádo, vajce či chudé hydinové a hovädzie mäso. Proteíny spúšťajú tvorbu hormónov, ktoré zabezpečujú pocit najedenia, takže sa cítime plní po dlhší čas. Odporúča sa skonzumovať 20 - 30 gramov proteínov v každom jedle za deň.

Hladine hormónov neprospieva ani to, keď jete príliš málo alebo naopak, príliš veľa. Dávajte si teda pozor na množstvo jedla, ktoré za deň skonzumujete. Zastavte sa na približne 1200 kalóriách denne, ktoré sa odporúčajú skonzumovať normálnym dospelým ľuďom.

jóga zrovná hladinu hormónov

Zdroj: Shutterstock®

Stres, spánok a cvičenie ​

K zdravému životnému štýlu patrí aj elimináciu stresu, kvalitný spánok a pravidelný pohyb. Toto trio vám zabezpečí aj zdravú hladinu hormónov v tele. Stres spôsobuje nadmernú produkciu dvoch hormónov v ľudskom tele - adrenalínu a kortizolu. Ich zvýšenú hladinu však v súčasnosti nespôsobuje strach z predátorov či iných nebezpečných nástrah ako našich dávnych predkov, no celkom obyčajný spôsob života, ktorý vedieme každý deň. Preto je dôležité nedostať sa do stavu chronického stresu a neriskovať permanentné zvýšenie hladín stresových hormónov, ktoré vedú až k životu nebezpečným chorobám. Naučte sa stres ovládať a zmierňovať, napríklad pomocou jogy, meditácie a podobne.

Tým sa dostávame aj k pravidelnému pohybu. Len polhodinka aktivity denne, napríklad aj rýchlochôdze, môže znížiť hladinu inzulínu v krvi. Preto sa odporúča vyhradiť si pár desiatok minút denne a hýbať sa. Podobne je to aj so spánkom. Ukázalo sa, že prerušovaný, nekvalitný spánok znižuje hladinu hormónov, vďaka ktorým sa cítime sýti a, naopak, zvyšuje hormóny, ktoré spôsobujú hlad a spomínaný stres. Preto si doprajte aspoň 7 hodín nerušeného kvalitného spánku každý deň.

Pozri aj: Vieš, ako si užiť dovolenku... a nerozviesť sa? Tieto rady si osvoj!

vajíčka na hladinu hormónov

Zdroj: Shutterstock®

Čo naoazaj zaberá? ​

Na nerovnováhu hormonálnej hladiny zaberá niekoľko osvedčených trikov. Pridajte do jedálnička potraviny, bohaté na vlákninu, zaraďte doň aj ryby, bohaté na omega-3 mastné kyseliny a nebojte sa ani vajíčok, ktoré sú často označované za jednu z najvýživnejších surovín na svete. Vyhýbajte sa cukru a definitívne "nie" povedzte sladeným nápojom, ktoré vymeňte za zelený čaj. Tento zdravý nápoj je ideálny pre obéznych ľudí, ľudí s problémami s cukrovkou, ľudí s nadváhou a vlastne pre každého človeka, pretože ide o jeden z najzdravších nápojov, ktoré máme.

Vyskúšaj: Rady odborníka: Toto sú najlepšie triky na čistenie grilu bez drhnutia!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 24.07.18 06:31

ĽŠ
karma
100.00

Hormóny vedia skutočne poriadne zamávať, veľmi dobrý článok!

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 24.07.18 14:50

SH
karma
123.00

super článok...... je to pravda, že strava dokáže veľa...

  • 0
Odpovedať

Alzbeta Hartinikova 25.07.18 18:44

AH
karma
90.00

V praci to vydim co dokazu hormony.Zahlusit je malo.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 18.01.19 17:54

JK
karma
100.00

Je to veru tak hormónom nerozkážeš

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní