Najhorší sabotéri diéty: Zdravé potraviny, z ktorých sa priberá!

Najhorší sabotéri diéty: Zdravé potraviny, z ktorých sa priberá!

Keď držíme diétu alebo sa jednoducho snažíme zhodiť nejaké to kilo, ktoré máme navyše, zväčša z jedálnička odstránime vysoko kalorické jedlá, fast foody a sladkosti a nahradíme ich zdravšími alternatívami.

Aj keď je to skvelý začiatok diétovania, aj pri zdravých potravinách si musíme dávať pozor na to, koľko ich skonzumujeme. Zdravé potraviny, z ktorých sa priberá máme totiž denne v našom jedálničku a mohli by sme ich nazvať aj sabotérmi diéty.

Vyskúšaj: Aké pripraviť jedlo na vianočnú párty? Inšpiruj sa týmito pochúťkami

Prinášame vám zoznam piatich zdravých potravín, z ktorých môžete pri nesprávnom dávkovaní priberať a ani o tom nemusíte vedieť!

1. Avokádo

Avokádo nám poskytuje zdravé tuky a určite je dobré zaradiť ho do svojej diéty. Je aj zdrojom dôležitých antioxidantov a vlákniny, čo sú látky vynikajúce pre organizmus. Preto s avokádom určite neprestávajte, dávajte si len pozor na to, koľko ho zjete. Jedno poriadne avokádo môže obsahovať až 350 kalórií, čo je veľmi veľa na taký malý plod. 

avokádo je zdravé aj kalorické

Zdroj: Shutterstock®

2. Orechy

Orechy, ako para, kešu, vlašské či mandle sa pri diétovaní odporúčajú ako doplnok alebo maškrta. Sú bohaté na vitamín E, omega 3 mastné kyseliny, vlákninu a sú aj zdravým zdrojom tukov. Kľúčom je nekonzumovať ich priamo z balíčka alebo z misky ako chipsy či popcorn. Pripravte si vždy maximálne hrsť, a to môže byť ozdoba vašich raňajok, olovrant alebo malá odmena.  

Pozri aj: Rosacea: Nepríjemné ochorenie, ktoré si ľahko pomýliš s akné!

orechy jedzte s mierou

Zdroj: Shutterstock®

3. Ovocie

Obsahujú obrovské množstvo vitamínov, vlákniny, vody, antioxidantov, ale aj cukru. Ovocie je najväčším zdrojom fruktózy. Ak máme menovať, najsladšie sú figy, banány, hrozno, mango a čerešne, ale aj iné. Ovocie nie je skoro vôbec povolené napríklad v nízkosacharidových diétach. Pamätajte, že s cukrom prichádzajú aj kalórie, tak pomaličky aj s ovocím! Jedzte ho predpoludním, skôr než popoludní, aby malo vaše telo energiu, no zároveň dokázalo cukry spáliť. Nedoprajte si veľkú ovocnú misu, ale jeden či dva kúsky obľúbeného ovocia.

ovocie len doobeda

Zdroj: Shutterstock®

4. Šaláty

Často sa spoliehame pri diéte na to, že si objednáme na obed šalát, ktorý máme zafixovaný ako to najzdravšie jedlo na svete. Zmes listov a zeleniny naozaj zdravá je, no v prípade, že si šalát polejeme nejakým poriadne kalorickým dresingom, šalát sa mení na kalorickú bombu. Dokonca to niekedy s prísadami šalátu preženieme až tak, že sa zo zdravého šalátu stáva jedlo kalorickejšie ako pizza či iné dast foody! K tomu prispieva napríklad aj veľa syra, krutóny, orechy a spomínany dresing.

Bude sa ti páčiť: Máš plastové okná? Tak v tom prípade, toto musíš vedieť!

šalát s dresingom je kalorická bomba

Zdroj: Shutterstock®

5. Káva

Vieme, že káva sa považuje za veľmi zdravú. Je plná antioxidantov a iných prospešných látok... Káva sa však má piť čierna, bez prídavkov, ako je cukor, mlieko, šľahačka, smotana a podobne. Vtedy je skutočne zdravá a prospešná. V prípade, že obľubujete latté a podobné našľahané kávičky, riskujete, že po jednom poháriku máte o 300 kalórií a 15 gramov tuku naviac.

káva s mliekom nie je diétna

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Soňa Krátka 16.12.17 07:53

SK
karma
114.00

všetko s mierou, viem, že orechov by sme mali zjesť toľko, čo sa nám zmestí do dlane, káva so šľahačkou by veru nebola dobrou voľbou a tiež šalt mám radšej iba s olivovým, alebo tekvicovým olejom

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 16.12.17 09:13

karma
108.00

Jasné,všetko s mierou..

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 16.12.17 13:07

ĽŠ
karma
100.00

Títo zdraví sabotéri veru vedia prekvapiť vo väčších dávkach.

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 16.12.17 14:51

PV
karma
113.00

Avokádo ja neľúbim.. Orechy milujem , najmä kešu a vlašské... Ovocie a zeleninu jem kedy mám chuť..!!

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 17.12.17 09:23

MF
karma
-1.00

priberá sa zo všetkého...dôležité je hýbať sa

  • 1
Odpovedať

Marta Bujdošová 18.12.17 08:13

MB
karma
98.00

od vsetkehoi sa pribera a je otazne co cim nahradim, ked som si pravidelne na rajaky dvala polmetrovu klobasu , tak to avokado je snad lepsie. A na tento zoznam by som pridala aj ovsene vlocky, tie maju tiez vysoky kaloricky obsah a su zdrave.

  • 0
Odpovedať

Ingrid Štefanová 27.12.17 21:53

karma
94.00

mam dojem ze priberam aj od vody

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní