Poznáš pojem liečebné hladovanie? Prezradíme ti, na čo je dobré

Poznáš pojem liečebné hladovanie? Prezradíme ti, na čo je dobré

Hovorí vám niečo takzvané liečebné hladovanie? Uznávame, vôbec to neznie dobre. Na druhej strane, sú prípady a situácie, kedy je tento spôsob liečby skutočne nevyhnutný a nápomocný. Kedy to je a v čom liečebné hladovanie vlastne spočíva?

Nuž, predovšetkým v posledných rokoch sa dostáva do popredia alternatívna prírodná liečba bez chémie. Ako pri každej alternatívnej metóde liečenia, aj pri liečebnom hladovaní sa vyskytuje celá škála rôznych pre a proti. Aké to sú?

Hladovka ako reset organizmu

Liečebné hladovanie predstavuje buď úplné vylúčenie stravy alebo len čiastočný príjem potravín. Počas tejto liečby pijete len čistú vodu, a to v neobmedzenom množstve. Toto obdobie trvá zvyčajne od desať až do štyridsať dní. No áno, znie to naozaj absurdne, ale odborníci v tejto oblasti dobre vedia, prečo túto metódu odporúčajú všetkými desiatimi. Lekári však, pochopiteľne, o tejto metóde nehovoria a ak áno, zvyčajne pred ňou varujú. Pre jedných je teda hladovka efektívnou liečbou, pre iných zase drastickým zásahom do organizmu, až zahrávaním sa so zdravím. Tak či tak, rozhodne stojí za to, dozvedieť sa o tejto alternatívnej metóde čo najviac.

Pozri aj: Rakovina prsníka: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia!

hladovanie ako liek

Zdroj: Shutterstock®

Hladovanie ako prevencia

Liečebné hladovanie sa odporúča aj ako veľmi účinná prevencia chorôb. V praxi ide doslova o niekoľkodňové pitie čistej vody a samozrejme, hýbanie sa. Akákoľvek strava je vtedy absolútne vylúčená. Zaškvŕkalo vám pri tomto čítaní v bruchu alebo ste si pre istotu rýchlo hodili do úst sušienku? Vôbec sa nečudujeme, držať sa tejto metódy rozhodne nie je „med lízať“, a to doslova.

Tí, ktorí už liečebné hladovanie absolvovali, zdôrazňujú, že bez jedla sú, pochopiteľne, nervózni a podráždení. Preto sa väčšinou na dobu liečenia uchyľujú niekam mimo rodiny, napríklad na chalupu. V prvých dňoch pociťovali obrovský hlad, neskôr si však telo natoľko zvyklo, že už sa jednoducho pocit hladu stratil. Približne na tretí až štvrtý deň nastali bolesti hlavy až nevoľnosť. Tieto príznaky však čoskoro odídu a nahradí ich dostatok energie na dlhšiu prechádzku aj šport. 

zdravé hladovanie

Zdroj: Shutterstock®

Mnohí zástancovia tejto liečebnej metódy, aj tí, ktorí po nej nesiahli na základe konkrétneho ochorenia, si zvyknú „dopriať“ jednu dlhodobú a niekoľko párdňových hladoviek za rok. A výsledok? Ako inak, neuveriteľne si to pochvaľujú a hovoria o výraznom zlepšení ich formy aj po psychickej stránke. V tejto súvislosti výskumy dokázali, že hladovanie má mimoriadne priaznivý antidepresívny účinok.

A čo je naozaj paradoxné, pri dlhodobom hladovaní ľudia vôbec nepociťujú pokles energie, práve naopak, hýbu sa a športujú bez najmenších problémov. Lekári by však zrejme nesúhlasili. Podľa nich je táto metóda veľkou záťažou pre životne dôležité orgány, nehovoriac o tom, že oslabuje imunitu a spôsobuje málokrvnosť. Krátkodobé hladovanie však odporúčal už ich dávny praotec – Hippokrates.

Prečítaj si: Vieš, čo je keloidná jazva na tele a ako môže vzniknúť? 

ako pôsobí hladovka

Zdroj: Shutterstock®

Ľudia dobrovoľne hladujú už stovky rokov

Nuž, ako všetko, aj liečebné hladovanie má svojich priaznivcov, ale aj odporcov. Je to prirodzené. Každý by sa mal preto vybrať práve na tú cestu, ktorej sám verí. Pravdou je, že už v dávnej minulosti videli ľudia blahodarný účinok hladovania na zdravie alebo ozdravenie, a to nielen u človeka, ale aj zvieraťa. Znie to naozaj paradoxne, veď vyhladovaný človek pôsobí akokoľvek, len nie zdravo. To je však len náš súčasný uhol pohľadu. No má to aj náboženský podtón, veď ľudia sa odjakživa vedome zriekali jedla v určitých obdobiach. Tým si chceli zabezpečiť očistu tela aj ducha. V minulosti sa týmto spôsobom dokonca liečil aj alkoholizmus (prevažne v Rusku). 

hladovka ako prevencia

Zdroj: Shutterstock®

Aj v súčasnosti sa môžeme dočítať o desiatkach odvážnych a vytrvalých ľudí, ktorí liečebnú hladovku absolvovali, čím si zachránili život. Po tejto netradičnej metóde siahajú predovšetkým onkologickí pacienti. Tomuto zásahu do tela však musí predchádzať dôkladná príprava, vrátane niekoľkých krátkodobých hladoviek, ktorými telo čiastočne pripravíme na absenciu stravy. Pointa je zbaviť sa tukov, solí, chorých buniek v tele, ale aj toxínov a hlienov. To umožní orgánom a bunkám znovu sa zregenerovať a obnoviť. V tele nastáva takzvaná sanogenéza, teda samoozdravenie.

Zaujme ťa: Sú teflónové panvice škodlivé? Čítaj a dozvieš sa!

diéta s vodou

Zdroj: Shutterstock®

V praxi to teda znamená, že hladovanie do troch dní čistí organizmus, nad tri dni ho lieči. V úvode sme však spomenuli aj takzvané čiastočné hladovanie. Tu ide o obmedzenie určitých minerálov, vitamínov a stopových prvkov, ako aj tukov, bielkovín a sacharidov. Návrat k bežnému stravovaniu má byť následne pomalý, založený na ovocných a zeleninových šťavách. Ale pozor – zásadné je nestratiť pri liečebnom hladovaní viac než tridsať percent svojej váhy. Druhá dôležitá vec je, že táto metóda by mala byť vždy nasadená pod dohľadom odborníka. Takých je síce na Slovensku málo, ale dajú sa vyhľadať a radi pomôžu.

- Anketa

TRÚFLI BY STE SI NA LIEČEBNÚ HLADOVKU?

Odpovedalo 172 ľudí  

Áno, keby to malo pomôcť môjmu zdraviu
83%
Áno, ale len tú krátkodobú
13%
Nie, hoci verím, že to pomáha
2%
Určite nie, neverím takýmto alternatívam
2%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Mária Maxianová 14.03.18 11:09

MM
karma
100.00

takúto hladovku by som po zime určite potrebovala

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 14.03.18 12:07

MR
karma
109.00

hladovať sa určite nechystám , aj keď očistný deň by sa zišiel..

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 14.03.18 18:57

SK
karma
114.00

jeden deň v týždni by bol ideálny

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 14.03.18 21:46

karma
109.00

kedysi som praktizovala 1 deň v týždni...pila som len vodu.

  • 0
Odpovedať

Lenka Meravá 14.03.18 21:55

LM
karma
82.00

Raz za cas treba trochu telu pomoct a kludne aj hladovkou. Ale vsetko s mierou

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 17.03.18 01:13

MD
karma
132.00

Keď som bola s malou dcérkou v nemocnici a po operácii sa ocitla v kritickom stave, nedokázala som vôbec jesť, taká som bola vystresovaná. Takmer dva týždne som prijímala len tekutiny. Ani mi to jedlo vtedy nechýbalo. No po návrate k normálnej strave som dobre pribrala... preto by som si to s hladovkami a podobnými experimentami dvakrát rozmyslela.

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 10.04.18 20:29

karma
113.00

taky jsem kdysi držela hladovku, ale teď mám víc pohybu a dietu nepotřebuji

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní