Pozoruhodná morská riasa kelp: Zisti, v čom je bezkonkurenčná!

Pozoruhodná morská riasa kelp: Zisti, v čom je bezkonkurenčná!

My Slováci nie sme príliš navyknutí na morské riasy a nakoľko nemáme more, ani im príliš neholdujeme, väčšinou sa ich skôr stránime. Morské riasy, ako dary prírody, sú však plné vzácnych zložiek tak pre zdravie, ako aj krásu človeka, preto stoja za našu pozornosť. Dnes nás bude zaujímať predovšetkým morská riasa kelp, jej zloženie a účinky. Pridáte sa na cestu do podmorského sveta?

Trošku JÓDlovania na úvod...

Jód, jód a zase len jód. Látka, ktorá je nesmierne dôležitá pre zdravie a správne fungovanie ľudského organizmu, avšak my, ktorí máme kontakt s morom nanajvýš tak štrnásť dní v roku, sme o ňu prirodzene trošku ukrátení. A tak musíme hľadať zdroje, ktoré nám jód poskytnú aspoň v akej takej miere. A prečo tento „jódovský“ úvod? Nuž, nie náhodou sme za odrazový mostík tohto článku zvolili práve jód, pretože práve jeho vysoký podiel v morskej riase kelp (lat. Laminaria Digitata), je to, čo stojí za našu pozornosť. A ak hovoríme o vysokom podiele, máme na mysli úplne ten najvyšší, pretože kelp je najbohatším prírodným zdrojom jódu vôbec.

Pozri aj: Zabudni na citrón! Neuveríš, ale slaná voda je vraj prospešnejšia! 

sušenie morskej riasy kelp

Zdroj: Shutterstock®

Riasa s pozoruhodným obsahom

Jód však nie je to jediné, čím je morská riasa kelp zaujímavá. Je to zároveň silný antioxidant, obsahuje tiež vysoké percento horčíka, draslíka a vápnika, bielkovín, riboflavínu, vlákniny, dobrých cukrov (napríklad xylózy) a vitamínov (A, B, C, E) a ani podiel železa v nej nie je zanedbateľný. Železo však, narozdiel od jódu, obsahujú aj potraviny, bežne pestované a dostupné na našom území.

Jód je pre nás teda veľmi vzácny a ojedinelý, avšak nie úplne nedostupný. Obsahujú ho vajíčka, ale aj mliečne výrobky.

najvyšší obsah jódu

Zdroj: Shutterstock®

Čo sa deje bez dostatku jódu?

Nedostatok jódu v tele sa bežne prejavuje spomalením metabolizmu, a teda zvýšením hmotnosti, celkovou únavou a emocionálnou nepohodou. Jód je však mimoriadne dôležitý najmä pre správne fungovanie štítnej žľazy. Ktovie, či by naše endokrinologické ambulancie boli také plné pacientov ako sú, keby sme prijímali viac morských darov v potrave.

Dosť bolo hypotéz, pokračujme vo faktoch! Domovom morskej riasy kelp je Kanada, konkrétne skalnaté morské pobrežia, pričom rastie výlučne v čistých a chladných vodách. Je zbieraná ručne a následne sušená a pomletá.

Pozri si: Zázračná chlorella: Prečo by ste ju mali zaradiť do svojho jedálnička

čo pomáha štítnej žľaze

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: flickr.com

S čím všetkým vám kelp pomôže?

Kelp vám pomôže pri spomínaných problémoch so štítnou žľazou, dodá vám energiu, prospeje zdraviu pokožky aj nervovému systému, spevní vám nechty a v neposlednom rade podporí trávenie a funkciu mozgu. Pôsobí tiež ako prevencia rakoviny tráviacej sústavy. Morská riasa kelp takisto prispieva k detoxikácii organizmu, prečisteniu krvi, vyrovnaniu hladiny cholesterolu a hladiny pH v krvi a zaujímať by vás mala aj v prípade, že sa pokúšate schudnúť. Zakúpiť si ju môžete v špecializovaných bio obchodoch alebo na internete, či už vo forme prášku alebo tabliet.

Zdroj - úvodná foto: flickr.com

- Anketa

PRIJÍMATE DOSTATOK JÓDU?

Odpovedalo 33 ľudí  

Áno, v potrave
24%
Áno, v tabletkách alebo v prášku
21%
Nie
55%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 22.07.18 08:14

ĽŠ
karma
100.00

Rozhodne stojí za pozornosť; ešte som o nej nepočula.

  • 0
Odpovedať

Alzbeta Hartinikova 25.07.18 18:19

AH
karma
90.00

zeny ste unavene ,chyba vam energia a menopauze.sup sup papat jod

  • 1
Odpovedať

Anna Kristova 28.07.18 17:46

AK
karma
100.00

už som o ňom čosi počula

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 19.08.18 23:37

JK
karma
100.00

Dúfam že dosť v potravinách

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní