Isto nám dáte za pravdu, že najrôznejších druhov „odtučňovačiek“ je už dnes toľko, že by sa nevošli ani do trojzväzkového slovníka redukčných diét. Každá je viac či menej založená na inom princípe, ale jedno ich všetky spája – podliehame im s vidinou dokonalej postavy. Jednou z takých diét je aj takzvaná severská diéta, ktorá v našich končinách ešte nie je príliš známa, preto sme sa rozhodli to napraviť a predstaviť vám ju. Ako ste si už zrejme domysleli, prišla k nám zo Škandinávie a ako vieme, čo je škandinávske, to je väčšinou jednoduché, minimalistické, neprekombinované, no zato účinné. Dá sa však týmito prívlastkami označiť aj severská diéta? Zistite to spolu s nami!
Odporúčame: Slnečná diéta: Ďalší výmysel alebo skutočne schudneš bez hladovania?
Dôraz na sezónne a regionálne potraviny
Aj u nás sa často stretávame s názorom, že jesť treba to, čo patrí k nášmu regiónu – zemiaky, kapustu, jablká, hrušky. Na rovnakom princípe je založená aj severská diéta – dôraz kladie tak na potraviny, ktoré sú typické pre danú krajinu či región, ako aj na sezónne potraviny. Ak teda severská diéta, tak potraviny, ktoré bývajú bežnou súčasťou škandinávskych jedálničkov.
Poviete si – no dobre, ale prečo by práve škandinávske potraviny mali byť zaujímavé pre nás Slovákov? Preto, že severská diéta netrvá ani dva týždne, no dokázateľne viete za tento čas zhodiť až neuveriteľných osem kíl! Ako je to možné? Dáni, Nóri, Švédi či Fíni by vám to vysvetlili veľmi jednoducho: treba jesť čo najviac rýb a prijímať čo najmenej tuku a cukru, to všetko po dobu trinástich dní.
Bude ťa zaujímať
Ryby, ovocie, zelenina a obilniny
Neoddeliteľnou súčasťou severskej diéty je aj čo najviac (predovšetkým bobuľového) ovocia a zeleniny (najmä koreňovej zeleniny a kapusty). Zo spomínaných rýb diéte kraľujú tie, ktoré viete ľahko zohnať aj u nás, teda losos, treska, sleď a makrela, ako aj rôzne morské plody. Na vyprážané alebo pečené ryby však rýchlo zabudnite – musia byť pripravené výlučne na pare alebo na masle.
Diéta si takisto prísne zakladá na bohatom príjme vlákniny, teda obilnín. Ak ste však zarytým mäsožravcom, táto diéta vás zrejme príliš nenadchne, pretože je postavená na minime mäsa a maxime potravín rastlinného pôvodu. Severská diéta má zároveň striktne určené časy jedenia, teda raňajky medzi 8:00 a 9:00, obed od 12:00 do 14:00 a večera o 18:00.
Vyskúšaj: Hliva ustricová: Prekvapenie prírody pre tvoju imunitu a kuchyňu!
Čo by ste mali rozhodne vedieť o severskej diéte?
- Na začiatku diéty človek pociťuje únavu a malátnosť, kvôli pomerne nízkemu príjmu kalórií, avšak po pár dňoch sa to zvrtne a budete sa cítiť tak fit ako nikdy predtým.
- Raňajky v rámci severskej diéty pozostávajú výlučne z kávy.
- Severská diéta je výbornou voľbou, ak potrebujete rýchlo zhodiť nadbytočné kilá, avšak z dlhodobého hľadiska nie je príliš efektívna – kilá sa totiž, po ukončení diéty, takmer so švajčiarskou presnosťou vracajú späť.
- Vytvorila ju skupina vedcov, kuchárov a odborníkov na výživu, nejde teda o výmysel nejakého škandinávskeho foodblogera.
- Anketa
VYSKÚŠALI BY STE SEVERSKÚ DIÉTU?
Odpovedalo 101 ľudí