Toto sú zdravšie náhrady bielej múky

Toto sú zdravšie náhrady bielej múky
  • 19.02.2016
  • Lucia Hausknechtová

Nadmerná konzumácia bielej múky, ktorú nájdeme vo väčšine pekárenských výrobkoch alebo v cestovinách má za následok negatívny vplyv na naše zdravie. Biela múka obsahuje až o 85% menej vlákniny ako múka celozrnná a neobsahuje takmer žiadne minerály alebo vitamíny. Nahradiť tento druh múky v dnešnej dobe je veľmi jednoduché, pretože obchody ponúkajú viacero zdravších alternatív. My vám prinášame niekoľko z nich.  

Špaldová múka

Najčastejšie sa v zdravej výžive skloňuje slovo špaldová múka, ktorá sa považuje za skvelú náhradu bielej múky. Narozdiel od nej má špalda vyšší obsah bielkovín, vlákniny a je veľkým zdrojom vitamínov B1 a B3. Z minerálnych látok sa v nej nachádza najmä mangán, draslík, horčík a v menšom množstve aj zinok, fosfor alebo vápnik.

Špaldová múka zlepšuje trávenie, pozitívne pôsobí na imunitný systém a prispieva k regenerácií buniek. Ak chcete do svojho jedálnička začleniť tento druh múky, vyskúšajte najskôr použiť polovicu klasickej bielej a polovicu špaldovej múky, pretože špaldová múka sa ťažšie spracováva. 

Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš

Toto sú zdravšie náhrady bielej múky

Zdroj: Shutterstock®

Amarantová múka

Menej známa, ale rovnako zdravá je aj amarantová múka, ktorá sa vyrába z amarantu. Toto malé zrnko o veľkosti maku obsahuje veľké množstvo vlákniny a minerálnych látok. Tento druh múky je vhodný aj pre ľudí s bezlepkovou diétou, pretože neobsahuje žiadny lepok. Môžete ju použiť pri príprave domáceho chleba alebo koláčov, v ideálnom pomere 30% amarantovej múky a 70% klasickej múky.  

Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc

Toto sú zdravšie náhrady bielej múky

Zdroj: Shutterstock®

Pohánková múka

Pohánka patrí medzi najstaršie kultúrne plodiny a pochádza z oblastí strednej a juhovýchodnej Ázie. Zaraďuje sa medzi superpotraviny, pretože obsahuje veľké množstvo minerálnych látok a vitamínov. Jej konzumáciou dodávate telu vitamíny skupiny B, vlákninu, horčík, železo, fosfor a vápnik. Z pohánky sa vyrába aj pohánková múka, ktorá má výraznú chuť a odporúča sa kombinovať s obyčajnou múkou v pomere 1:3. 

Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?

Toto sú zdravšie náhrady bielej múky

Zdroj: Shutterstock®

Kukuričná múka

Kukurica patrí spolu so pšenicou k najpestovanejším obilninám na svete. Kukuričnou hrubou múkou môžete nahradiť strúhanku a jej hladká verzia sa hodí k príprave tortilly alebo cestovín. Tento druh múky obsahuje mnoho vitamínu B1, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému. Taktiež je zdrojom minerálnych látok ako sú horčík, draslík, fosfor alebo vápnik. V múke sa nenachádza lepok, takže ju pri pečení môžu použiť aj celiatici.

Odporúčame prečítať: 6 sladkých maškŕt, z ktorých nepriberiete

Toto sú zdravšie náhrady bielej múky

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Libuše Šumná 19.02.16 14:04

karma
113.00

já používám špaldovou mouku a je výborná

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 01.03.16 10:08

karma
93.00

špaldová :)

  • 0
Odpovedať

Miroslava Zelinkova 02.03.16 20:54

MZ
karma
-1.00

Ja používam kukuričnu

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 23.06.16 16:44

ľO
karma
-1.00

obľubujem kukuričné cestoviny a všetko z pohánky

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní