Chutné tekvicové plody: Budeš vďaka nim zdravá a štíhla

Chutné tekvicové plody: Budeš vďaka nim zdravá a štíhla
  • 30.07.2013
  • Ingrid Maderičová

Dozrievajú nám práve v záhradách. Sú zdravé a dokážu skvele zasýtiť. Pre ich nízku energetickú hodnotu sú obľúbené pri redukčných diétach, pretože sa ich môžete bez výčitiek najesť do sýtosti. Popritom sú zdravé a nenabúrajú domáci rozpočet. Reč je o tekvicových plodoch – tekvici, cukete, patizóne a baklažánoch. Ak potrebujete schudnúť do plaviek, zaraďte ich do každodenného jedálnička. Môžete ich jesť dusené, sparené, grilované alebo pečené. Vyhnite sa akurát vyprážaniu.

Odporúčame: Jesenná dekorácia v nádobe, ktorú si zvládneš urobiť aj sama

tekvice

Zdroj: Shutterstock®

Tekvica

Až 90 – 95% tekvice tvorí voda, takže jej energetická hodnota je veľmi nízka. Je ľahko straviteľná a pre rôzne, či už redukčné alebo zdravotné, diéty ideálna. Len 100 g tekvice nám pokryje 41 % dennej dávky vitamína A a 29 % betakaroténu. Sú v nej obsiahnuté aj antioxidanty a minerály, ako vápnik, horčík, železo, draslík a zinok. Z vitamínov tu nájdeme aj vitamín C, B1, B2 a E. Nielen samotná tekvica je zdraviu prospešná, ale aj tekvicové jadierka sú plné zdravých látok, ako nenasýtené mastné kyseliny, ktoré priaznivo vplývajú na mozog, nervy a cievy. Rovnako tu nájdeme zinok a selén. Regulujú hladinu cholesterolu a používajú sa aj na odstránenie parazitov.

cukety

Zdroj: Shutterstock®

Cuketa

Štíhle tmavozelené plody pripomínajú šalátovú uhorku. Konzumujú sa aj so šupkou, ktorá obsahuje veľa živín, minerálov a vitamínov – horčík, vápnik, železo. Plod obsahuje tiež veľké množstvo vody, až 91 %. Z minerálov obsahuje hlavne draslík. Zlepšuje celkovú výkonnosť, posiľňuje srdce a svaly, zvyšuje výkonnosť mozgu a koncentráciu, pôsobí odvodňujúco, vyplavuje škodliviny a odkysľuje organizmus.

Odporúčame: Čo ničí naše zdravie a ani o tom nevieme? Pozor na niektoré módne kúsky!

patizóny

Zdroj: Shutterstock®

Patizón

Patizón je druh tekvice. Oproti ostatným obsahuje málo vitamínov a minerálov, okrem draslíka, no jeho výhodou je, že obsahuje minimum sodíka, takže sa hodí pri liečbe srdcových a obličkových porúch. Takisto sa odporúča pri redukčných diétach pre nízku energetickú hodnotu.

baklažán

Zdroj: Shutterstock®

Baklažán

Tento fialový plod je plný zdravia v podobe minerálov, ako draslík, fosfor, horčík a vápnik a vitamínov C a B. Znižuje cholesterol v krvi, podporuje trávenie a tiež je nízkokalorický. Dá sa grilovať, dusiť, pridať do omáčok i cestovín.

Odporúčame: Sú virálne, no nefungujú: Aké najhoršie tipy do domácnosti neskúšať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Mária Terefenková 06.08.13 06:22

MT
karma
76.00

Tohto roku sa mi urodilo veľa cukín a patizónov, takže do jesene asi nebudem variť nič iné. Dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov, Dcéra je vegetariánka, tak nenám problém, čo variť.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 11.08.13 12:32

karma
100.00

tento druh zeleniny ma akosi neoslovil hoci recepty vyzerajú lákavo

  • 0
Odpovedať

Angela Gavlasová 12.08.13 02:02

AG
karma
105.00

To je skvelé, takže toto leto som naozaj žila chutne a zdravo, toto je moja obľúbená zeleninka a robili sme ju doma na X rôznych spôsobov..mňam :)

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 16.08.13 06:37

BS
karma
100.00

Máme aj sladkú tekvicu na pečenie v rúre, ktorú si pamätám ešte ako dieťa, je to super pochúťka:))

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 16.08.13 06:38

BS
karma
100.00

Patizóny zvyknem zavárať spolu s uhorkami, pokrájané na kúsky, sú veľmi chutné:))

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 16.08.13 06:40

BS
karma
100.00

Minulý rok nám chutili baklažány, robila som ich plnené, pečené v rúre so zemiakmi a tatárskou omáčkou, vyprážané...

  • 0
Odpovedať

Dominika Sedliaková 27.01.14 16:37

DS
karma
-1.00

tento druh zeleniny moc nemusím

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní