5 skvelých tipov ako zlepšiť komunikačné schopnosti!

5 skvelých tipov ako zlepšiť komunikačné schopnosti!
  • 01.12.2022
  • Veronika Nemčeková

Komunikácia je našou každodennou súčasťou. Mnoho ľudí sa však vôbec nezamýšľa nad tým, akú úroveň majú ich komunikačné schopnosti, tobôž, aby na nich boli ochotní pracovať a zlepšovať ich. Rozhovor, ktorý je pochopený oboma stranami, pritom vie pomôcť vyriešiť mnohé problémy a predchádzať konfliktným situáciám.

Spôsob, akým komunikujeme, dokáže ovplyvniť pocity nás samých i ostatných a má podiel aj na tom, aký postoj k nám iní zaujmú. Pripravili sme pre vás 5 užitočných rád, vďaka ktorým bude vaša komunikácia efektívna. Zdravá komunikácia je totiž kľúčom k dobrým medziľudským vzťahom.

1. Naučte sa počúvať

„Já, já, já, jenom já“ spieva sa v skladbe Já s podtitulom Sobectví českej skupiny Olympic. Každý, dokonca aj introverti, majú občas potrebu hovoriť o sebe. Potrebujeme sa cítiť vypočutí, možno potrebujeme počuť iný názor a podobne. Ak má však ísť o rozhovor, účastné sú minimálne dve osoby, do konverzácie by sa teda mali zapájať všetci účastníci. Neprišli predsa na prednášku.

Skúste sa zamyslieť a úprimne si odpovedzte na otázku, či dokážete počúvať iných. Práve to je totiž cesta ako budovať pozitívne vzťahy s priateľmi, kolegami, rodičmi, deťmi či partnermi. Pri konverzácii dajte šancu hovoriť aj iným. Dávajte pozor na to, aby ste nikomu neskákali do reči, môže ho to totiž obrať o chuť pokračovať v konverzácii. Snažte sa tiež nezahlcovať iných zbytočnými informáciami a hovoriť k téme.

Odporúčame: Žaneta Hrubá: Začíname hľadať rovnováhu až keď sa cítime vyčerpané a smutné

2. Všímajte si reč tela

Sú dni, keď sa cítime mizerne, naše sebavedomie je na bode mrazu a túžime len po tom, aby nám všetci dali pokoj. Aj počas takýchto dní však často musíme komunikovať s inými. Ako si teda v takomto prípade zvýšiť sebavedomie? Odpoveďou je držanie tela, gestá a mimika.

Vlastné sebavedomie dokážete zvýšiť napríklad tým, že sa vystriete a mierne zdvihnete bradu. Nič nepokazíte úsmevom. Ak si budete všímať reč tela iných, poľahky tiež pochopíte, že ak má niekto zvesená plecia alebo prekrížené ruky cez prsia, pravdepodobne nemá náladu sa s vami baviť. Môžete preto zvoliť citlivejší prístup, ktorým máte šancu prelomiť ľady.

3. Chváľte ľudí, ak si to zaslúžia

Kritizovať je ľahké, často pritom vidíme smietku v oku iných a vo svojom vlastnom si nevšimneme brvno. Skúšali ste ale niekoho pochváliť za to, aký je, či za to, čo sa mu podarilo? Ak niekoho oceníte, vytvárate tým pevnejšie vzťahy a budujete dôveru.

Pochvala je vec, ktorá vás veľa nestojí, no pre iných môže znamenať veľa. Možno si dokonca na vaše slová spomenie vtedy, keď mu bude ťažko a pomôže mu to rýchlejšie sa vysporiadať s nejakou situáciou či nabrať sebavedomie.

Inšpirujte sa: Ako v sebe posilniť optimizmus a vyhnúť sa úzkosti

4. Nehovorte nič, čo by ste mohli neskôr ľutovať

Je nereálne, aby bol niekto nonstop šťastný. Keď však práve nemáte svoj deň, skúste sa nepúšťať do zásadných debát. Hrozí totiž, že by ste mohli niečo povedať v hneve. Často pritom ide o veci, ktoré ľutujeme, že vyšli z našich úst a v skutočnosti sme ich tak ako vyzneli, nemysleli.

Ak cítite, že nie ste v stopercentnej kondícii racionálne odpovedať, nebojte sa vypýtať si viac času na vyjadrenie svojho názoru. Rýchla pomoc je narátať do desať, nadýchnuť sa a odpovedať až následne. Veľakrát to pomôže premyslieť si, čo chceme povedať a nevypustiť z úst hlúposť, ktorá nám napadne ako prvá.

5. Buďte vnímaví a milí

Každý z nás občas nie je úplne v poriadku. Mnohokrát nevieme, čím si iní prechádzajú. Možno majú práve náročné obdobie a my o tom nevieme. Pristupujte ku každému s rešpektom a citom.

Dajte iným pocítiť, že ste tu pre nich, a to aj v prípade, keď budú potrebovať pomôcť. Nikoho netlačte do toho, aby rozprával o svojich starostiach, ak to sám tak necíti. Niekedy to, čo skutočne potrebujeme, je len pevné objatie a pocit, že na nás iným záleží.

Pozri aj: Ako na úspešný home office? Tu je 7 tipov, ako pracovať z domu efektívne a s plným nasadením!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní