Jazdím Ford Pre Život: Ford daroval mamičkám celodenný tréning!

Jazdím Ford Pre Život: Ford daroval mamičkám celodenný tréning!

Hovorí sa, že to, čo dostaneme zadarmo, si nevážime. Vo väčšine prípadov je to pravda.  Aj keď sa za túto akciu neplatilo peniazmi, účastníčky museli venovať to najvzácnejšie, čo majú, a to ich voľný čas. Tento ročník bol zameraný na mamičky s deťmi. Určite mi všetky mamy potvrdia, že keď už konečne majú voľný čas pre seba, starostlivo si vyberajú, čo budú robiť... Čiže z môjho pohľadu každá účastníčka za kurz zaplatila. :-)

Jazdím Ford Pre Život

Tento víkend 19. – 20.5.2018 sa konal druhý ročník akcie Jazdím Ford Pre Život – kurz predchádzania a zvládania krízových situácií na ceste. Druhý ročník bol ešte o to zaujímavejší, že bol s podtitulom „Dieťa na palube“. Bezpečná jazda si vyžaduje plnú koncentráciu, čo je občas problém pri šoférovaní s malými deťmi v sedačkách. Štatistiky za rok 2017 uvádzajú až 989 dopravných nehôd, pri ktorých bolo účastníkom dieťa do 15 rokov. Preto je naozaj dôležité venovať sa tejto skupine šoférov – mamičkám s deťmi do 15 rokov a rozširovať informácie o bezpečnosti a ak je to možné, poskytnúť im aj tréningy bezpečnej jazdy.

Pozri aj: Chutné a vražedné? Na tieto škodlivé potraviny si daj pozor!

kurz pre mamy

Zdroj: Shutterstock®

Projekt si zobrala „pod krídla“ moderátorka Miriam Kalisová, ktorá je sama milujúcou mamičkou a aktívnou šoférkou. Miriam patrí k príjemným a veľmi pohodovým maminám, teda podľa môjho názoru, preto jej účasť na projekte bola dobrá voľba.

Každý zodpovedný vodič vie, že bezpečná jazda za volantom si vyžaduje plnú koncentráciu. A keďže mamičky sa musia počas šoférovania sústrediť často na viac vecí, ako bežný vodič, bolo toto školenie bezpečnej jazdy venované práve im.

Akcia sa konala pod záštitou spoločnosti Ford a Centra bezpečnej jazdy. Viac informácií a možnosť prihlásiť sa bolo na www.jazdimfordprezivot.sk, v časopise Mama a ja alebo na internete (spolupráca s youtubermi LucyPug a MenameSelassie).

praktický tréning

Zdroj: Shutterstock®

Tie maminy, ktoré sa prihlásili a ktorým bola potvrdená účasť na akcii, sa stretli 19.5. a 20.5.2018 medzi 10:00 a 11:00 hodinou v Centre bezpečnej jazdy, Orechová Potôň. V tomto čase prebiehala registrácia. Nakoľko víkendu prialo aj počasie, tak ste mohli stretnúť cca 140 usmiatych žien v areáli Slovakia Ringu. Maminy sa väčšinou medzi sebou nepoznali a hneď pri registrácii boli rozdelené do 7 skupín. Nakoľko sa celý deň spolupracovalo vo dvojiciach, vznikli tu aj nové priateľstvá.  Každá skupina dostala svoju farbu a harmonogram, podľa ktorého sa cez deň riadila. Program bol naozaj bohatý.  Začal sa 10:00 hodinou a cieľovú rovinku dosiahol o 19:00 hodine. 

Na celodennom kurze boli tieto stanovištia:

1. Odtrhová plošina: Vyskúšali sme si pretáčavý šmyk a iné nástrahy klzkej vozovky. Na tomto stanovišti išlo o simuláciu situácií, kde vás „predbiehajú“ zadné kolesá. Tento test patril medzi tie najvzrušujúcejšie.

Odporúčame: AUTO TEST: Karoq Style 2.0 TDI 110 kW – pilier predaja ŠKODA AUTO

Ford

Zdroj: Shutterstock®

2. Kruh: Natrénovali sme si nedotáčavý šmyk, resp. šmyk prednej nápravy. Prejavuje sa tak, že auto ide rovno, napriek tomu, že vy sa snažíte zabočiť. Niečo, čo by ste na normálnej ceste nikdy nechceli zažiť a nie ešte trénovať.

3. Kopec: Ako zvládnuť vyhýbací manéver, krízové brzdenie. Vykúšať si, ako sa brzdí dole mokrým kopcom. Aká dlhá je dráha pri rôznych rýchlostiach. A čo to vlastne je núdzové brzdenie.

4. Rovinka: Zistili sme, ako presne dokážeme parkovať či brzdiť pod stresom. Úlohou bolo absolvovať pripravenú trať, skladajúcu sa z otáčania v úzkom priestore, slalomu, cúvania, za čo najkratší čas a s čo najmenším počtom zhodených kuželiek.

kurz prvej pomoci

Zdroj: Shutterstock®

5. Zachraňujeme životy: Precvičenie predlekárskej prípravy a poskytnutia prvej pomoci. Nakoľko to bolo stretnutie mamičiek, každá sa vedela podeliť o zážitok s deťmi, či už pri úrazoch alebo poskytovaní prvej pomoci. Úžasné bolo, že sme si mohli vyskúšať oživovanie figurín a naučiť sa rozlišovať záchranné prvky podľa veku detí, dospelých.

6. Bezpečné usadenie: Na čo si dať pozor pri výbere autosedačky pre vaše dieťa. Nakoľko začala platiť nová legislatíva ohľadom autosedačiek, bolo zaujímavé zoznámiť sa s novými možnosťami.

7. Kontrola zraku: Dobré videnie je základným predpokladom bezpečnej jazdy. Spoločnosť NeoVízia sa postarala o kontrolu očí. Veď zrak je pri šoférovaní veľmi dôležitý, je potrebné si ho ustrážiť.

Už len podľa popisu akcií je jasné, že išlo o veľmi zaujímavé podujatie, perfektne zvládnuté organizačne, ale aj obsahovo. Skláňam sa pred organizátormi, ktorí začali s osvetou tohto štýlu. A čo musím ešte vyzdvihnúť, sú inštruktori jazdy, ktorí boli úžasní a milí profesionáli. Ich pripomienky a komentáre k jazde nielen poučili, ale aj spontánne rozosmiali. O to predsa išlo. Naučiť sa  niečo nové a zároveň mať príjemný zážitok.

Neprehliadni: AUTO TEST: Mestský crossover Hyundai KONA 1,6 T-GDi STYLE, 4x4


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní