Je potrebné používať rúško aj v aute alebo sme v ňom pred COVID-19 chránení?

Je potrebné používať rúško aj v aute alebo sme v ňom pred COVID-19 chránení?

V poslednej dobe sa všetko zrazu točí okolo koronavírusu (CODIV-19) a okolo ochranných rúšok, ktoré by sme podľa odborníkov mali nosiť nonstop. Možno čochvíľa sa dočkáme aj toho, že nám budú odporúčať, aby sme v ochranných rúškach aj spali :D. No zatiaľ buďme k sebe a rovnako aj k svojmu okoliu ohľaduplní a nosme rúška na verejnosti. Rúško síce nedokáže zabrániť šíreniu koronavírusu, ale dokáže nás aspoň čiastočne pred ním ochrániť.

Aj keď je povinnosťou rúško nosiť na verejnosti a bez neho vás už vôbec do prostriedkov verejnej dopravy nevpustia, ako to je pri jazde autom? Treba používať rúško v aute alebo sme v ňom chránení? Dokáže nás ochrániť vzduchotechnika áut a kabínové filtre? Takto to vidia naši kolegovia z motoristického portálu TopSpeed.sk!

Pozri aj: Dezinfekcia rúk proti koronavírusu je dôležitá, ale nezabúdaš na niečo dôležitejšie?!

rúško v aute - ÁNO alebo NIE

Zdroj: Shutterstock®

Záleží na konštrukcii aj technickom stave

Ako skoro pri všetkom, ani tu neexistuje univerzálna odpoveď. Čím je auto staršie s jednoduchšou ventilačnou sústavou, tým menšou schopnosťou ochrany pred peľmi a inými alergénmi disponuje. Na cestách ešte stále vídame automobily, ktoré nedisponujú žiadnou klimatizačnou jednotkou, v dôsledku čoho okolitý vzduch nasávajú prostredníctvom otvorov nachádzajúcich sa pod čelným oknom. Pri niektorých tiež platí, že ich ventilačná sústava saje vzduch do kabíny priamo z motorového priestoru a často bez akejkoľvek filtrácie prichádza rovno do kabíny auta.

V jednoduchosti povedané, staršie autá vás prakticky neochránia ani pred obyčajným prachom, peľom či pachmi z okolitej premávky.

je ochranné rúško potrebné aj v aute

Zdroj: Shutterstock®

Kabínové filtre pomáhajú len ak sú čisté

O niečo lepšie sú na tom vozidlá s kabínovými filtrami, ktoré často plnia aj funkciu peľových filtrov. Dokonca niektoré z nich sú vybavené vrstvou aktívneho uhlia, ktorá dokáže pohlcovať prach, peľ, ale aj menšie častice či časť emisií z okolitej dopravy. Tu však platí, že fungujú len v prípade dobrého technického stavu. Ak ich stav zanedbávate, veľmi ľahko sa môže stať, že sa v nich bude vytvárať a hromadiť pleseň, ktorú následne aj vy vdychujete. V takom prípade majte na pamäti, že zanedbané filtre vás nedokážu ochrániť ani pred kvapôčkovými infekciami.

Treba však podotknúť, že síce by nás mal kabínový filter ochrániť aj pred koronavírusom, lekári v tom nemajú úplne jasno. Pretože kým ochranné rúško po jednom použití vyhodíme alebo vyperieme, v prípade kabínového filtra tomu tak nie je. Aj napriek tomu, že odborníci uvádzajú, že vírus COVID-19 dokáže „prežiť“ len niekoľko hodín, ak má vytvorené isté podmienky, môže sa rozmnožovať a šíriť ďalej. Ak by sme teda menili kabínový filter pred každou jazdou autom, boli sme skvelo chránení - to však nie je úplne reálne.

Tak ako to je? Potrebujete rúško aj v aute?

Ak jazdíte novým autom s klimatizáciou a kabínovým filtrom, tak ste dostatočne chránení pred koronavírusom, a tým pádom v aute rúško nosiť nemusíte. Avšak stačí, aby ste sa dostali do ulíc s ľuďmi – ak raz otvoríte dvere alebo okno, ste prakticky bez ochrany. Preto nosením ochranného rúška v aute nič nepokazíte.

Zdroj foto - úvodná: TopSpeed.sk / Redakcia KAMzaKRASOU.sk

- Anketa

NOSÍTE OCHRANNÉ RÚŠKO AJ V AUTE?

Odpovedalo 293 ľudí  

ÁNO, chránim sa všade
23%
NIE, je to úplne zbytočné
75%
Nenosím, ale určite budem
3%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Anton Marek 12.03.21 11:59

karma
127.00

podľa mňa je to prehnaná opatrnosť. Okrem toho rúško zhoršuje trochu dýchanie a mierne zasahuje do zorného poľa, takže ja si ho pri jazde rozhodne nedávam.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní