Vieš, kde si na Slovensku dobiť elektromobil? Nie je to ľahké!

Vieš, kde si na Slovensku dobiť elektromobil? Nie je to ľahké!

Chcete znížiť emisie, nezanechávať takmer žiadnu uhlíkovú stopu, a tak ste si zadovážili elektromobil. Prídete do obchodného centra a všetky parkovacie miesta s nabíjačkami sú obsadené obyčajnými autami. Čo teraz? Ak chcete nabíjať auto na určitých nabíjačkách, musíte byť registrovaný zákazník alebo si kúpiť členstvo. Nájsť to správne miesto nie je vždy jednoduché, pretože nabíjačiek je stále žalostne málo. Nabíjať doma? Nabíjať pomocou generátora na benzín? Alebo nechať auto na čerpacej stanici či v nákupnom centre? Úplné nabitie elektromobilu totiž v priemere trvá približne 8 až 12 hodín.

Odporúčame: Vieš, aké nástrahy ukrýva klimatizácia v aute? Pozor na svoje zdravie

 
kde nabit elektromobil

Zdroj: Shutterstock®

Nabíjanie doma

Najčastejšie kladená otázka je určite tá, či si môžete zapojiť auto aj do bežnej zásuvky. Áno, dá sa to, ale zásuvka s vyšším napätím vám nabije auto rýchlejšie. Výkon zabudovanej nabíjačky totiž ovplyvňuje rýchlosť nabitia auta. Ak chodíte na krátke trasy, cez noc sa vám dobije takmer doplna. Keď sa rozhodnete pre nabíjanie doma, získate nielen bezpečné a pohodlné nabíjanie, ale aj ušetríte. V priemere totiž jazdíte už za 2€/100km. Hlavnou nevýhodou je však to, že takto nabíjať môžete auto len ak bývate v rodinnom dome. Pre obyvateľov paneláku prichádza do úvahy vlastná nabíjacia stanica, ktorá môže stáť okolo 2 000€. Nie je to zanedbateľná čiastka, keď prihliadneme na kúpnu cenu elektromobilu.

výhody a nevýhody nabíjania auta doma

Zdroj: Shutterstock®

Nabíjanie vonku

Elektromobil si na Slovensku nabijete už v každom regióne. Čoskoro budú nabíjacie stanice aj na diaľniciach a cestách prvej triedy. Dnes je na Slovensku 22 verejných nabíjacích staníc od ZSE a približne 46 ostatných komerčných nabíjacích staníc, pričom stále nepočítame tie domáce. Nájsť nabíjacie miesto nie je však ani zďaleka také jednoduché, ako sa zdá. Infraštruktúra na to nie je pripravená. Veď komu by sa chcelo čakať niekoľko hodín na čerpacej stanici v strede cesty, len aby si mohol nabiť auto? V niektorých európskych krajinách sa špekuluje o zavedení pruhu s indukčným pásom pre elektromobily, kde by sa mohli nabíjať aj počas jazdy. Toto však na Slovensku zostáva utópiou.

Odporúčame: Ako zabezpečiť auto proti krádeži? Toto nesmieš nikdy zanedbať!

kde si na Slovensku dobit elektromobil

Zdroj: Shutterstock®

Typy nabíjania

AC nabíjanie – nabíjanie striedavým prúdom, ktoré podporujú všetky elektromobily a aj plug-in hybridy. Toto nabíjanie je však veľmi pomalé, pretože si auto musí premeniť striedavý prúd na jednosmerný. (podporuje konektory CCS/Combo, Typ 1, Typ 2)

DC nabíjanie – nabíjanie jednosmerným prúdom, ktorý ide rovno do batérie. Má špecifický kábel so špeciálnou koncovkou, ale toto všetko by malo byť k dispozícii. (podporuje len konektory CCS/Combo a CHAdeMO)

Snáď vás tento článok neodradil od kúpy elektromobilu. To, či je vhodnejšia kúpa elektromobilu alebo hybridu sme už písali tu. S elektromobilom a jeho dojazdom to nie je vždy jednoduché, ale myslite na to, že chránite prírodu a výfukovými plynmi neznečisťujete našu planétu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Mária Maxianová 28.07.19 14:49

MM
karma
100.00

až čas ukáže, či je toto správna voľba

  • 1
Odpovedať

Zuzana Grajzerova 29.07.19 10:52

ZG
karma
-1.00

nemyslim ze elektromobily su dobra volba

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Neuschlová 29.07.19 17:50

AN
karma
109.00

Ľudia si nebudú kupovať na SR elektromobily, kým k nim nebude vybudovaná poriadna infraštruktúra. V Nórsku sú nabíjacie stanice na každom kroku.

  • 1
Odpovedať

Anton Marek 15.03.21 11:59

karma
127.00

jeden z dôvodov prečo elektromobilita zaostáva

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 19:28

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 19:28

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní