Posilňujete vo fitness centre? Viete, ako by ste sa mali stravovať?

Posilňujete vo fitness centre? Viete, ako by ste sa mali stravovať?
  • 24.03.2017
  • Lea Drobná

My ženy si často myslíme, že medzi fitness stravou žien a mužov je veľký rozdiel, ale je to skutočne tak? Kým muži preferujú vo svojej fitness strave veľa mäsa, syrov a doplnkov výživy, ženy sú s výberom týchto potravín striedmejšie.

Strava, ktorá vedie k pevnej postave, je predovšetkým vyvážená. To znamená dostatočný príjem bielkovín, tukov a sacharidov v 5-6 jedlách denne.

Obávané sacharidy

Dámy, nebojte sa sacharidov, pre naše telo sú potrebné. To však neznamená, že budeme jesť denne sladkosti a nadmerné množstvo ovocia. Sladkosti obsahujú prevažne jednoduché sacharidy. Naše telo nám poďakuje za komplexné sacharidy obsiahnuté v ryži, celozrnnom pečive, celozrnných cestovinách, ovsených vločkách a podobne. Ovocie obsahuje jednoduché cukry, preto s ním treba v jedálničku pracovať opatrne. Ale keďže sa teraz rozprávame o vyváženej strave, do kvalitne vypracovaného denného jedálnička patrí aj ovocie. Stačí na desiatu, prípadne raňajky. Večer sa ovociu radšej vyhýbajte.

Odporúčame: Akné na tvári vám prezradí šokujúce fakty o vašom zdraví!

Posilňujete vo fitness centre? Viete, ako by ste sa mali stravovať?

Zdroj: Shutterstock®

Bielkoviny sú aj pre ženy

Ženy si často myslia, že budú vyzerať ako „Rambo", keď budú veľa cvičiť a jesť iba bielkoviny. Dobre, bielkoviny sú síce zodpovedné za rast a regeneráciu svalov, to však neznamená, že budeme po cvičení vyzerať ako hora svalov. Bielkoviny sa nám neukladajú, nespôsobujú priberanie. Avšak aj v tomto prípade sa môžu nájsť extrémistky. K veci. Ak športujete, bielkoviny jednoducho potrebujete rovnako ako muži. Takže pokojne kradnite partnerovi mäso, ryby, vajíčka a proteínové nápoje.

Odporúčame: Odkyslite vaše telo. Chorobám sa v zásaditom prostredí nedarí!

Posilňujete vo fitness centre? Viete, ako by ste sa mali stravovať?

Zdroj: Shutterstock®

Ešte obávanejšie tuky 

Tukov sa netreba vôbec báť. Naše telo potrebuje aj tuky. Najhoršie čo pre svoje telo môžete urobiť, je úplne ich vynechať. Áno, môžete úplne vynechať nezdravé tuky z čokolády, keksov a iných sladkostí. Nahraďte ich orieškami, olejmi v šalátoch alebo v teplej strave.

Každá spomínaná zložka je pre naše telo dôležitá. Vyberajte si tie správne potraviny a v správnom množstve. Skúste malý experiment. Zistite si nutričné hodnoty potravín, vážte si potraviny aspoň na týždeň a uvidíte, prečo sa vám nedarí schudnúť. Získate automatický odhad množstva porcií a kombinácií potravín. Neverili by ste, čo sme v redakcii zistili my. Jedno jablko navyše nám rozvrátilo denný príjem sacharidov natoľko, že sme si museli odpustiť na obed ryžu. Alebo, ráno sme si dopriali pečivo, na desiatu banán, na obed ryžu, ale v takých porciách, že sme na večeru mohli zjesť iba čistý nízkotučný tvaroh, mňam.

Odporúčame prečítať: Potraviny s takmer nulovým obsahom kalórií, no s množstvom živín - 1. časť

Posilňujete vo fitness centre? Viete, ako by ste sa mali stravovať?

Zdroj: Shutterstock®

Tip: Ak sa vám nechce potraviny vážiť, zapisovať si denný príjem a sledovať sa každý deň ani na tento skúšobný mesiac, skúste inú pomôcku. Každá porcia by sa vám mala zmestiť do dlane. Napríklad porcia orieškov, ryže, zemiakov, pečiva, hrozna... Jedinú skupinu potravín, ktorú si nemusíte vážiť a sledovať je zelenina! Tej sa môžete najesť do sýtosti kedykoľvek počas dňa.

Koľko čoho?

Sacharidy majú tvoriť 60 %, tuky 25 % a bielkoviny 15 % denného príjmu. Všetko však závisí aj od toho, koľkokrát do týždňa športujete a aký šport vykonávate. Pre veľké puntičkárky, ktoré chcú mať pod kontrolou každý gram tuku, vyskúšajte výpočet kalórií (ak chcete schudnúť) podľa Harris-Benedictovej rovnice

Kcal = 655 + (9,6 x hmotnosť v kg) + (1,7 x výška v cm) – (4,7 x vek)

Držíme palce pri zdravom chudnutí!

 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní