Správna starostlivosť o telo pred cvičením jogy a po ňom

Správna starostlivosť o telo pred cvičením jogy a po ňom
  • 03.08.2016
  • Majka Bothová IpD

Je leto, ideálny čas na zosilnenie účinkov jogy, pretože teplo je veľkým benefitom pri cvičení jogy. Pripraví telo lepšie na pozície tým, že ho rýchlejšie zahreje.

V dnešnom mojom príspevku by som sa rada venovala ale niečomu inému, ako benefitom z tepla. Je to téma celkom aktuálna a užitočná pre obe strany, tak ako pre učiteľov jogy, tak aj pre žiakov.  Táto téma môže niekomu prísť nepodstatná, lenže nehovorí sa o nej veľmi nahlas, najmä zo zdvorilosti pred tými, ktorí by sa práve mali niekedy nad sebou zamyslieť. Je jednoduchšie možno o tom napísať článok wink

Odporúčame prečítať: Ako cvičiť doma jogu, alebo čo to je Mysore?

Očista pred jogou

Zdroj: Shutterstock®

Joga sa u nás na Slovensku za posledné roky celkom ujala, avšak niektorí si stále myslia, že joga sa spája s naturalizmom a s odmietaním všetkého „umelého“. Joga žije tiež, a keďže ju už necvičíme v jaskyni sami, odtrhnutí od okolia, ako tomu možno bolo kedysi pred tisíckami rokov, je fajn, ak si naše zvyklosti trocha upravíme v súlade s tými novodobými, miestnou kultúrou a toleranciou voči ostatným. Konkrétne mám na mysli hygienu a starostlivosť o svoje telo pred fyzickým cvičením jogy a po cvičení

Odporúčame prečítať: 2 dni dialógov a praxe ashtanga jogy

Prakriti Ashtanga Yoga Shala Bratislava

Zdroj: Shutterstock®

Niekedy sa totiž stretnem s tým, že na hodine, ktorú  buď vediem ja, alebo som na nej sama ako cvičiaca, príde niekto, kto má výrazný telesný pach. Je to ľudské, každý nejako voniame a má na to vplyv mnoho faktorov (strava, ochorenia, hormóny atď.). Jeden jediný faktor sa však nikdy nestretne s pochopením a tým je netolerancia voči okoliu tým spôsobom, že považujeme hodinu jogy na konci dňa za niečo, kde si môžeme dovoliť ísť spotení, po celom dni v práci  a s pocitom, že to je normálne a tolerované, pretože to je naturálne. Opak je pravdou. Pre mnohých samozrejmosť, pre niktorých nie.

Odporúčame prečítať: Všetko o tom, ako začať s cvičením jogy

Očista pred jogou

Zdroj: Shutterstock®

Už v starých spisoch Yoga Sutry od Patanjaliho sa v časti venovanej Yama (tzv. kódex správania sa voči svojmu okoliu) hovorí o nekradnutí (Asteya).  Konkrétne by sme si v tomto prípade mohli slovo nekradnutie vysvetliť tak, že nekradneme ostatným, ako tak znesiteľné, príjemné prostredie, v ktorom robíme fyzické cvičenie jogy a to tým, že sa pred jogou osprchujeme. Ak už nejde o úctu voči ostatným, tak aspoň voči nášmu učiteľovi, ktorý sa nás dotýka a napráva v pozíciách. Ďalšia časť týchto spisov, Niyama (kódex správania sa voči sebe samému) už aj priamo hovorí o čistote tela (Saucha). 

Odporúčame prečítať: Začíname s Ashtanga jogou

VaN GYM, Ivanka pri Dunaji

Zdroj: Shutterstock®

Ak teda vieme, že náš telesný pach je výrazný, napriek svojej potrebe byť naturální za každú cenu, použijeme nejaký jemne voňajúci dezodorant alebo cvičíme doma, kde tým nikoho nerušíme. Osprchovanie sa pred hodinou považujem už za samozrejmosť. Ak nemáme čas medzi prácou a hodinou jogy, a nie sú naokolo žiadne sprchy, existujú aj vlhčené obrúsky, servítky, voda a iné. Rozhodne nechodíme na jogu v použitom oblečení spred pár dní.

Myslím si, že v dnešnej dobe je veľa spôsobov, ako sa vyhnúť týmto nepríjemnostiam. Ušetríme sa od možných nepríjemných pohľadov okolia a keď nám ani na tom nezáleží, aspoň pre náš vlastný pocit. A raz by sa nám aj mohlo stať, že náš učiteľ jogy bude o niečo ráznejší a povie nám to jasne a zrozumiteľne a možno aj pred celou skupinou. 

Odporúčame prečítať: Ako si správne vybrať hodinu ashtanga jogy?

Telesný kontakt na joge

Zdroj: Shutterstock®

Rada by som pripomenula, že v tomto príspevku by som sa nerada dotkla tých, ktorí naozaj nevedia nič spraviť so svojím výrazným pachom. Mimochodom tento článok ani nie je o nich. Je venovaný skôr tým, ktorý vedia, že majú silný telesný pach, ktorý mimochodom nemusí byť ich prirodzený, ale vznikol počas celého dňa z  inej  aktivity a po nej prídu práve na hodinu jogy s vedomím, že "veď doma sa pred spaním osprchujem". 

Odporúčame prečítať: 10 krokov, ako schudnúť s jogou

Očista pred jogou

Zdroj: Shutterstock®

Z praktického hľadiska, v systéme ashtanga jogy sa nezvyknú otvárať okná počas hodiny jogy, najmä kvôli tomu, aby sme neprirodzene nemenili teplotu tela, neochladzovali ho, a tým si udržali teplo v tele, ktoré pôsobí na svaly, kĺby a podobne. Taktiež kvôli tomu nepijeme počas cvičenia vodu. Tiež začíname a končíme cvičenie v rovnakom oblečení, preto sa odporúča začať cvičiť v tom, v čom vieme, že aj skončíme fyzické cvičenie.

Počas hodiny sa  zvykne v miestnosti naakumulovať dosť tepla a vlhkosti, čo má vplyv na naše potenie sa a teda na ashtange sa potíme veľa, naozaj veľa. Sprcha sa odporúča pred hodinou aj kvôli spomenutým dôvodom v súvislosti s toleranciou voči okoliu, ale aj kvôli tomu, že počas hodiny sa zbavujeme minerálov a po skončení hodiny ostávame ležať v relaxačnej pozícii až kým na nás neuschne pot bez utierania sa a tak nám minerály ostanú na pokožke. Aby sme sa ich nezbavovali, nezvykne sa sprchovať po joge. Samozrejme toto je možné za ideálnych podmienok, kedy nemusíme ísť do práce, nemáme výrazne silný pot a máme čas dlhšie ležať v relaxácii. Preto sa častokrát nevyhneme sprche ani po jogewink

Ak Vás táto téma zaujala, pozývam Vás na celodenný workshop Ashtanga joga od A po Z. Je určený jednak pre tých z Vás, ktorí by ste s jogou radi začali alebo už máte skúsenosti, ale aj pre tých, ktorí už praktizujete Ashtanga jogu dlhšie. Jednoducho pre všetky úrovne skúsenosti s jogou. Dozviete sa veľa informácií o tom prečo je Ashtanga joga vhodná pre každého a aké benefity prináša. Zistíte ako prebieha “hodina” Ashtanga jogy, aké zásady by ste mali dodržiavať, čo Vám prinesie pravidelná prax.
 

Viac informácií nájdete tu http://www.yogabratislava.sk/workshop

Workshop Ashtanga  joga od A po Z

Zdroj: Shutterstock®

O joge so mnou sa dočítate viac na www.yoga-maya.sk.

Yoga Maya

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Lucia Kobíková 03.08.16 08:55

LK
karma
100.00

Super článok. Tie mydielka sú milé :)

  • 1
Odpovedať

Iveta Moravčíková 03.08.16 20:07

IM
karma
100.00

joga jedno z najlepších cvičeni

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 03.08.16 20:31

SK
karma
114.00

joga a pilates, to su moje obľúbene cvičenia

  • 0
Odpovedať

Anna Majdáková 03.08.16 23:07

AM
karma
-1.00

zaujímavý článok, keďže som sa s cvičením jogy osobne nestretla, dozvedela som sa o ňom nové a zaujímavé veci

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 07.09.16 20:44

JK
karma
100.00

Jogu som nikdy necvičila a hygiena pred a po cvičení je dôležitá

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní