Sviečka ako cvik pre zdravie – 9 dôvodov, prečo ju cvičiť pravidelne

Sviečka ako cvik pre zdravie – 9 dôvodov, prečo ju cvičiť pravidelne

Sviečka patrí medzi veľmi známe a pomerne jednoduché cviky. Môžeme ju zaradiť medzi jogové pózy. Aj keď nie ste nadšencom jogy, poznať by ste ju mohli minimálne zo školského telocviku. Pri cvičení sviečky sa zapája celé telo. Ak budete túto pózu praktikovať pravidelne, pocítite jej skvelé účinky na váš zdravotný stav.

Dokáže totiž bojovať proti takým problémom, ako sú napríklad kŕčové žily, zápcha či vrásky. V článku vám prinášame 9 výhod, kvôli ktorým sa oplatí cvičiť sviečku pokojne aj každý deň!

Ako správne urobiť cvik sviečka?

Póza sviečka, zvaná aj Sarvangasana, je jeden z mnohých cvikov jogy. Ide o stojku na ramenách, pri ktorej sa do pohybu zapája každá časť tela. Tento cvik dokáže pri pravidelnom opakovaní blahodarne vplývať na zdravie človeka a podporiť liečbu mnohých ochorení.

Jeho prevedenie je pomerne jednoduché. Na začiatku si ľahnite na chrbát. Dbajte na to, aby ste mali pod sebou vhodný povrch, napríklad podložku na cvičenie. Potom nohy skrčte v kolenách a pritiahnite si ich k hrudi. Následne si rukami podoprite spodnú časť chrbta, driek zodvihnite zo zeme a nohy pomaly vystierajte nahor.

Dávajte dostatočný dôraz na spevňovanie svalov, tak si udržíte rovnováhu. V tejto polohe zostaňte aspoň dve či tri minúty. Pokojne ju však môžete cvičiť iba 30 sekúnd alebo aj oveľa dlhšie. Sviečku skúšajte minimálne dva až trikrát do týždňa, najlepšie i každý deň.

Pre koho nie je sviečka vhodná?

V súvislosti s touto pózou existujú aj isté obmedzenia. Nie je veľmi vhodná pre ľudí s vysokým krvným tlakom, zápalom krčných stavcov či vysunutou platničkou. Vyhýbať by sa jej mali aj osoby so zápalom stredného ucha alebo akútnou infekciou v oblasti krku a hlavy. O vhodnosti cvičenia je vždy dobré poradiť sa s lekárom či priamo s inštruktorom jogy.

Pozri aj: Tieto 4 zdravé oleje na varenie vylepšia tvoje jedlo a aj postavu!

štítna žlaza

Zdroj: Shutterstock®

Takéto sú výhody cvičenia sviečky:

1. Precvičí štítnu žľazu

Cvičením sviečky môžete účinne podporiť správnu činnosť štítnej žľazy. Tento orgán je pri cvičení stimulovaný k správnemu fungovaniu kvôli efektu tlaku. Pri prevádzaní pózy totiž brada tlačí na štítnu žľazu. Po neskoršom uvoľnení sa nielen stabilizuje funkcia štítnej žľazy, ale dochádza aj k normalizovaniu činnosti mnohých ďalších orgánov a procesov, ktoré riadi.

2. Redukuje zápchu

Ak je u vás zápcha dlhodobý či pravidelne sa opakujúci problém, vyskúšajte cvičiť sviečku. Gravitačný tlak na telo sa pri cviku mení, čo ovplyvňuje aj vnútorné orgány. Črevá sa môžu pri tejto póze akoby voľnejšie pohybovať, čo vedie k ľahšiemu uvoľneniu stolice.

Odporúčame: ​Trápi ťa bolesť v podbrušku a výtok? Príčinou môže byť toto gynekologické ochorenie!

krčové žily

Zdroj: Shutterstock®

3. Zmenšuje kŕčové žily

Pri problémoch s kŕčovými žilami sa často odporúča, aby si pacient pravidelne vykladal nohy. Takáto zvýšená poloha nôh totiž pôsobí preventívne proti tomuto nepríjemnému zdravotnému problému a pomáha aj pri opuchnutých končatinách.

Rovnako vám môže pomôcť cvičenie sviečky. Pri cviku je odvádzaná stará krv z nôh, panvy a brucha, čo napomáha k redukovaniu kŕčových žíl. Taktiež týmto spôsobom doprajete svojim nohám oddych.

4. Posilní srdce

Obrátená poloha pri sviečke vám nepomôže len od zápchy, ale vďaka nej sa redukuje aj námaha kladená na srdce. Touto jednoduchou cestou môžete nechať svoje srdce aspoň trochu oddýchnuť.

Odporúčame: Švédi vedia, ako na to! Toto je podľa nich tajomstvo krásy

nádcha a prechladnutie

Zdroj: Shutterstock®

5. Bojuje s prechladnutím

Ak práve bojujete s bežným prechladnutím či boľavým hrdlom, cvičenie sviečky vám dokáže pomôcť. Zdravá krv bez problémov cirkuluje okolo krku a hrude, čo môže viesť aj k úľave od ťažkostí spôsobených astmou či bronchitídou. Stojka na ramenách dokonca zvyšuje odolnosť proti angínam.

6. Bojuje proti vráskam

Pri cvičení sviečky dochádza k zvýšenému prekrveniu hlavy, čo skvelo pôsobí proti vráskam. Tento efekt potvrdili mnohí cvičiaci, ktorí prevádzajú stojku na ramenách pravidelne. Zvýšené prekrvenie navyše pôsobí aj na zlepšenie rastu vlasov a blahodarne vplýva na oči či bolesť hlavy.

7. Zvýši silu a flexibilitu

Aj jednoduché cvičenie vám môže zabezpečiť skvelé výsledky. Sviečka posilní celú hornú časť tela aj nohy. Pri cvičení sa otvára hrudník, posilňuje krk, ramená, či dokonca chrbtové svaly. Taktiež si týmto spôsobom zlepšíte brušné svalstvo.

Pozri aj: Retro ľadvinka už nie je pasé: Obľúbený kúsok sa vracia!

stres

Zdroj: Shutterstock®

8. Upokojí nervový systém

Tento jednoduchý a časovo nenáročný cvik má celkovo upokojujúci efekt. Sviečka pomôže ľuďom, ktorí často zažívajú stres, ľahko sa rozčúlia a nahnevajú alebo sú náchylní na nervové zrútenie. Cvičenie stojky na ramenách vedie k stabilizovaniu nálad.

9. Zabezpečí lepší spánok

Zdravý spánok je pre nás nevyhnutný, pretože počas neho dochádza k regenerácii organizmu. V prípade, že vás trápi nespavosť alebo nepokojný spánok a často sa prebúdzate, cvičenie sviečky je pre vás ako stvorené. Pravidelným cvičením tejto pózy účinne podporíte hlboký spánok a zatočíte s nespavosťou.

Máte radi jogu? Tu sú tipy na ďalšie jogové cvičenia:

Aktualizovaný článok: 6.9.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Soňa Krátka 27.09.17 07:47

SK
karma
114.00

budem praktizovať častejšie...

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 27.09.17 11:10

KK
karma
90.00

keď cvičím tak skúšam nezabudnúť aj na sviečku

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 27.09.17 19:45

karma
87.00

o tomsom už počula.. voľakedy som cvičila každý deň... teraz pri malom dieťati nestííííham :(

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 27.09.17 22:32

MD
karma
132.00

Vidím že sviečka má veľa pozitív, skúsim sa k tomuto cvičeniu vrátiť..

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 28.09.17 16:12

PV
karma
113.00

Tak teda , to je pre mňa ,jak vyšité .. Budem sviečku cvičiť aj každý deň , len nech nemám nervy , nech mám dobrý spánok , žiadne vrásky ,prechladnutie , no proste je to super cvik pre mňa určite .. !!!

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 20.10.17 13:33

MB
karma
98.00

toto som nevedela, určite sa ju budem snažiť cvičiť a nezabúdať na ňu.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 07.09.23 07:25

ĽŠ
karma
100.00

Cvik, ktorý sa naozaj vyplatí.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní