Ako rozpoznať kvalitu pravého olivového oleja?

Ako rozpoznať kvalitu pravého olivového oleja?

Olivový olej ako jeden z najzdravších olejov sa stal súčasťou nášho bežného jedálnička. Je obľúbený hlavne v lete, nakoľko sa výborne hodí na dochutenie šalátov či marinád. V potravinách však nájdeme množstvo druhov a balení. Podľa čoho by sme si mali vybrať?

Medzi olivovými olejmi sú veľké rozdiely, ktoré sú dané krajinou pôvodu, konkrétnou lokalitou, dobou zberu a spôsobom spracovania olív. Dôležitým ukazovateľom kvality je acidita (kyslosť), ktorá hovorí o obsahu voľných mastných kyselín. Práve ony nepriaznivo ovplyvňujú celkovú kvalitu oleja. Špičkové olivové oleje by nemali obsahovať viac ako 0,8 % voľných kyselín. Pri acidite pod 0,5 % môžeme hovoriť o vynikajúcom olivovom oleji. 

Odporúčame prečítať:  10 superpotravín, ktoré by ste mali určite jesť

ochutený olivový olej

Zdroj: Shutterstock®

V obchodoch nájdete oleje rôznych druhov a kvalít - panenské, rafinované olivové oleje alebo ich zmesi.

Extra panenský olivový olej (Extra virgin)

Je špičkou vyrobenou z najlepších olív, ktoré sa spracúvajú do 24 hodín od ich zberu. Získava sa z prvého lisovania olív za studena výlučne mechanickými postupmi. Tento spôsob je veľmi šetrný a zaručuje zachovanie kvality oleja a maximálne množstvo antioxidantov, minerálnych látok a vitamínov.

Extra panenský olivový olej sa vyznačuje veľmi výraznou vôňou a chuťou a jeho acidita nepresahuje 0,8 %. Je ideálnou voľbou pre dochutenie šalátov, pomazánok, čerstvých cestovín a iné využitie v studenej kuchyni.

Odporúčame prečítať:  Pripite si na zdravie čertsvým smoothie

olivový olej

Zdroj: Shutterstock®

Panenský olivový olej

Vyrába sa lisovaním celých plodov a takto získaný olej má špičkovú kvalitu, charakteristickú vôňu, chuť a výraznú farbu. Podiel voľných kyselín nesmie prekročiť 2 %. Mierne vyššia kyslosť spôsobuje to, že si tento druh oleja zachová lepšiu tepelnú stabilitu. Preto je vhodnejší na tepelnú úpravu jedál a na prípravu marinád.

Odporúčame prečítať: 14 potravín, ktoré vám pridajú na veku 

olivový olej

Zdroj: Shutterstock®

Rafinovaný olej

Získava sa z olív za tepla pri vysokom tlaku a zachovajú si len základné zloženie tukov. Počas rafinácie sa vytráca charakteristická chuť, vôňa a tiež antioxidačné vlastnosti olivového oleja.

Odporúčame prečítať: Varíme grécke špeciality - recepty

olivový olej

Zdroj: Shutterstock®

Olivový olej

Je zmesou panenského a rafinovaného olivového oleja. Má vyššiu aciditu a tak môže byť vystavený teplotám až do 200 °C, preto sa využíva na tepelnú úpravu jedál.

Odporúčame prečítať:  Menu s morským nádychom - recepty

olivový olej

Zdroj: Shutterstock®

Olej z olivových výliskov

Označuje sa ako sansa alebo pomace. Je vyrobený z odpadu po lisovaní a ide o olej s najnižšou kvalitou. V obchodoch ho bežne nájdete medzi ostatnými olivovými olejmi.

Odporúčame prečítať:  Keltský horoskop - znamenie OLIVA

8 ocho olivový olej

Zdroj: Shutterstock®

Extra panenský olivový olej 8ocho (ocho - čítaj očo) - po španielsky znamená osem) spája to najlepšie z ôsmich andalúzskych provincií preslávených pestovaním tých najkvalitnejších olív na svete. Je vyrobený výlučne mechanickým lisovaním za studena. Tento prémiový olivový olej neobsahuje žiadne prídavné látky. Acidita je na úrovni pod 0,5% čím sa 8ocho klasifikuje medzi najkvalitnejšie extra panenské olivové oleje.

Odporúčame prečítať:  Jednoducho niečo extra - 8ocho

Jeho nezameniteľná chuť, svieža vôňa a krásne zlatistá farba dokonale podčiarkne každé jedlo. Premeňte aj to najobyčajnejšie menu na luxusný gurmánsky zážitok. Postačí vám pár kvapiek 8ocho.

Použitie: 8ocho je ideálny na prípravu jedál teplej aj studenej kuchyne.

Viac informácii nájdete na stránke www.8ocho.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Gabriela Vrabľová 27.10.14 11:02

GV
karma
85.00

olivový olej je perfektná vec, milujem ho v šalátoch

  • 0
Odpovedať

Andrea Vidová 27.10.14 13:33

AV
karma
-1.00

používame ho hlavne do šalátov,ale niekedy aj na varenie

  • 0
Odpovedať

anka - fb anka all saga saganová 27.10.14 18:04

A-FAASS
karma
-1.00

kupujem olivový olej poznám to

  • 0
Odpovedať

Alena Cabakova 27.10.14 18:07

karma
86.00

Mám ich už odskúšaných viacero druhov. Do šalátov, či k mozzarele a rajčinkám používam len kvalitný olivový olej.. vyskúšala som už aj značku 8 ocho a bola som veľmi spokojná :) Olivový olej skrátka patrí k talianskej kuchyni a tú jednoducho zbožňujem :))))

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 28.10.14 08:14

MZ
karma
92.00

olivový olej používam veľmi často hlavne do šalátov a mám rada aj ochutené oleje napr. s chili

  • 0
Odpovedať

Katarína Šutvajová 28.10.14 08:39

karma
-1.00

šalát bez kvalitného olivového oleja si ani neviem predstaviť

  • 0
Odpovedať

Lenka Vartovníková 28.10.14 22:47

LV
karma
-1.00

Milujem olivový olej a na kvalitný si potrpím.

  • 0
Odpovedať

Romana Jiránková 07.11.14 16:00

RJ
karma
-1.00

mám své oblíbené značky, jiné nekupuji

  • 0
Odpovedať

Mária Gogová 11.11.14 17:44

MG
karma
-1.00

Najlepši olej je samozrejme olivový :)

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 21.05.20 11:24

KS
karma
133.00

Olivový olej si zvyknem vždy priniesť z dovolenky v Chorvátsku. Je predsa len kvalitnejší, keďže olivy sa tam pestujú a pridávajú doňho rôzne iné ingrediencie, ako je napríklad rozmarín alebo chilli :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní