Ako sa používajú jednotlivé strany alobalu? Budeš prekvapená!

Ako sa používajú jednotlivé strany alobalu? Budeš prekvapená!

Často sa stretávame s otázkou, na ktorú mnohí z nás nepoznajú odpoveď. Na čo a ako sa používajú jednotlivé strany alobalu? Používa sa lesklá alebo matná strana obľúbenej hliníkovej fólie? 

Je niektorá zo strán alobalu škodlivá alebo sa môžu používať obidve? Tento všestranný pomocník má svoje pravidlá používania a my vám ich ozrejmíme.

Podľa svetových kuchárov existuje rozdiel v používaní medzi lesklou a matnou stranou. Tipnite si, v čom tkvie to tajomstvo?

Odporúčame: Pečený cesnak: Toto dokáže s telom do 24 hodín!

hliníková fólia

Zdroj: Shutterstock®

Môže nám alobal uškodiť?

Hliníková fólia alebo alobal, ako ho všetci poznáme, prechádza počas výroby procesom "frézovania". Frézovanie je proces, pri ktorom sa využíva teplo a napätie na roztiahnutie fólie na požadovanú hrúbku. Navzájom sa pri tom spájajú dve vrstvy súčasne, pretože inak by sa fólia počas frézovania zlomila.

Tam, kde bola fólia v kontakte s inou vrstvou, vznikla matná strana. Lesklá strana alobalu je frézovaná bez toho, aby bola v kontakte s iným plechom. Z toho vyplýva, že účinnosť a použitie alobalu je rovnaké, nech použijete hocijakú stranu. Samozrejme to však má jednu výnimku. Iba jedna zo strán je nelepivá, a to konkrétne matná strana. V tomto prípade ju teda otáčajte vždy podľa toho, kam by sa nemala prilepiť.

Odporúčame: Ako využiť aviváž v domácnosti? Toto by vám ani nenapadlo!

matná strana alobalu

Zdroj: Shutterstock®

- Anketa

VEDELI STE O RÔZNEJ PRIĽNAVOSTI JEDNOTLIVÝCH STRÁN ALOBALU?

Odpovedalo 416 ľudí  

Áno, otáčam ho tak, aby sa nelepil.
15%
Nie, o tomto som nevedel/a.
85%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

21 komentárov

Regina Klara Golasova 27.09.17 02:10

RKG
karma
103.00

Konecne som sa dozvedela o alobale.ktora strana je aka. Dakujem

  • 7
Odpovedať

Mária Maxianová 27.09.17 08:00

MM
karma
100.00

už som všeličo čítala o alobale, ale toto zrovna nie

  • 3
Odpovedať

Soňa Krátka 27.09.17 08:06

SK
karma
114.00

alobal je častým a obľúbeným pomocníkom v našej domácnosti

  • 3
Odpovedať

Zoran Majkovic 27.09.17 12:13

ZM
karma
87.00

Mozno aj preto nam Alzheimer tak rad chodi schovavat veci ...

  • 4
Odpovedať

Tomáš Kamenár 27.09.17 09:34

TK
karma
105.00

dobre vedieť

  • 3
Odpovedať

Katarína Kusá 27.09.17 11:13

KK
karma
90.00

ja som si ani nevšimla že jedna strana je matná a tiež ho často používam

  • 3
Odpovedať

Zoran Majkovic 27.09.17 11:16

ZM
karma
87.00

(Nielen) hlinikova folia sa vyraba valcovanim za studena - valcuje sa medzi dvoma lestenymi valcami (podobne, ako cesto) dovtedy, kym sa nedosiahne najmensia mozna hrubka. (Medzicasom sa musi viackrat zohriat, aby sa uvolnilo napatie v mriezke kovu, stal sa tvarnejsim a netrhal sa.) Obe strany su rovnako hladke. Aby sa folia stala este tensou, posledny krat ide medzi valce dvojmo (dve na sebe, po prevalcovani sa namotaju extra) - preto je jedna strana leskla a druha matna.

Bezpecnost pouzivania hliniku pri vareni/peceni je otazna, pretoze hlinik sa dostava do potravy (rozpusta sa v kyslinach, aj oterom). Narusa imunitu (preto je sucastou ockovacich vakcin) a bol dokazany jeho vplyv na vznik Alzheimerovej choroby. Preto je rozumne sa pouzitiu hliniku pri priprave jedal maximalne vyhnut - teda nielen folii, ale aj hrncom, priborom, panviciam (odsopdu nevadi), mlyncekom atd.

  • 21
Odpovedať

Zdena Paňková 27.09.17 13:04

ZP
karma
100.00

Keď ho používam, niekedy ma napadne, že asi je rozdiel medzi lesklou a matnou stranou, ale priznám sa, nevedela som.

  • 3
Odpovedať

Lucia Šeptáková 27.09.17 15:45

karma
108.00

To som teda nevedela.

  • 3
Odpovedať

Katarína Konečná 27.09.17 18:07

KK
karma
105.00

tiež som to nevedela

  • 2
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 27.09.17 18:14

HZŠ
karma
102.00

A zase som o niečo múdrejšia. Ďakujem :)

  • 2
Odpovedať

Monika Červinková 27.09.17 19:44

karma
87.00

tak to som naozaj nevedela :)

  • 2
Odpovedať

Daniela Bieliková 27.09.17 19:52

DB
karma
117.00

človek sa učí celý život :-) tiež je to pre mňa novinka...

  • 2
Odpovedať

Marcel Maňák 27.09.17 22:59

MM
karma
-1.00

Toto už ovládam dávnejšie, alobal používam pri varení a pečení často...

  • 2
Odpovedať

Angela Gavlasová 27.09.17 23:15

AG
karma
105.00

Zaujímavé, nikdy som to veľmi neriešila.

  • 3
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 28.09.17 15:53

PV
karma
113.00

Super , dakujem za radu ..

  • 2
Odpovedať

Lucia Stupková 29.09.17 08:05

LS
karma
100.00

Super rady

  • 2
Odpovedať

Andrejka Smutňáková 01.10.17 16:54

AS
karma
100.00

alobal v kuchyni používam, a už som aj rozmýšľala,že ktorou stranou je lepšie ho dať. Teraz to už viem, ďakujem

  • 2
Odpovedať

Ján Komada 03.10.17 15:13

JK
karma
103.00

tak to som vôbec netušil

  • 2
Odpovedať

Patrícia Paškanová 13.12.17 22:13

PP
karma
91.00

Super clanok :D

  • 0
Odpovedať

Martina Putoráková 02.03.18 09:41

MP
karma
97.00

zaujimave, dobre vediet...:)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní