Štýlový a praktický konferenčný stolík: Ako ho vybrať, aby ladil s obývačkou?

Štýlový a praktický konferenčný stolík: Ako ho vybrať, aby ladil s obývačkou?

Obývacia miestnosť je miestom, kde sa stretáva celá rodina. Síce by sa to dalo povedať aj o jedálni či kuchyni, predsa len je obývačka miestom oddychu, dlhých večerných rozhovorov, romantiky i sledovania filmov či seriálov. Jednoducho, obývačka je tou oázou pokoja, kde zároveň prijímame aj návštevy a trávime hodiny rozprávaním o všetkom možnom i nemožnom.

Ak sa pozrieme na obývačku ako celok a ako miestnosť, ako prvé každému padne do oka pohovka. Tá by mala priestor vypĺňať, ale zároveň by mala byť maximálne pohodlná, aby sme sa cítili príjemne a komfortne. Obývaciu miestnosť dotvárajú aj doplnky, v podobe kvetov (či už visiacich zo stropu, uložených na parapetnej doske alebo nadrozmerných uložených na zemi), obrazov a fotiek, koberca, lampy a lustra, ale aj konferenčného stolíka. Práve konferenčný stolík by mal byť s pohovkou prepojený a mali by vytvárať dokonalú súhru. V podstate môžeme povedať, že práve konferenčný stolík s pohovkou tvoria ústredné body obývacej izby a od nich sa odvíja všetko ostatné. Mali by tvoriť pár, ktorý k sebe ladí a dopĺňa sa. Preto je náročné vybrať stolík, ktorý by toto spĺňal.

V prípade, že ste práve v štádiu zariaďovania vašej domácnosti, nenechajte sa zlákať vzhľadom stolíka, ktorý sa vám v obchode alebo na internete zapáčil. Aj keď sa vraví, že by sme mali dávať na pocity, ktoré v nás nábytok vyvoláva, pri konferenčnom stolíku to neplatí. Ten by mal spĺňať isté parametre, aby sa stal funkčnou súčasťou obývacej miestnosti.

Odporúčame: Obklad stien pre refresh akéhokoľvek priestoru: Trend, ktorý vyzerá dokonalo!

moderný konferenčný stolík

Zdroj: Shutterstock®

Základné parametre pre výber konferenčného stolíka

  • ROZMERY – príliš vysoký i príliš nízky konferenčný stolík môže narušiť celkový dizajn i harmóniu v miestnosti. Odborníci sa však zhodujú na tom, že výška stolíka by mala byť približne na úrovni pohovky. Teda jeho výška by mala korešpondovať s výškou sedenia na pohovke. Okrem výšky je dôležitá aj šírka stolíka – po správnosti by mala dosahovať minimálne tretinu dĺžky sedačky a maximálne jej polovicu. Počítajte však aj s priestorom medzi sedačkou a stolíkom, ktorý by mal byť dostatočne veľký na to, aby ste okolo stolíka mohli prechádzať.
  • MATERIÁL – už roky sa na popredných priečkach v obľúbenosti drží drevo. Je to materiál, ktorý môže umocniť teplý dojem, má neutrálny charakter a vyznačuje sa dlhou životnosťou. Okrem masívneho dreva sa v dnešnej dobe využívajú aj drevovláknité dosky alebo laminátové dosky. Samozrejme, v rôznych farebných prevedeniach i úpravách. Pri výbere materiálu zohráva najväčšiu rolu predovšetkým rozpočet. Masívne drevo je drahšie, kdežto laminátové dosky sú dostupné za oveľa nižšie ceny.
  • VZHĽAD – v neposlednom rade je dôležité prihliadať aj na vzhľad stolíka, ktorý by mal ladiť s celým priestorom a dizajnom vašej domácnosti. Ak máte moderne ladenú domácnosť, určite nesiahnete po stolíku v bohémskom štýle. Veľa však záleží aj od vašej sedačky. Ak je extravagantná, dolaďte k nej menej výrazný stolík, ktorý jej dovolí vyniknúť. Naopak, ak sa vám zdá miestnosť alebo pohovka fádna, pokojne siahnite po stolíku, ktorý jej dodá život a svojim vzhľadom ju ozvláštni.  

Tvar konferenčného stolíka

Výber konferenčného stolíka môže dať zabrať. Ak dizajnovanie domácnosti neriešite so skúseným dizajnérom, tak potom všetko ostáva na vás, na vašich požiadavkách a na tom, čo sa vám páči. No zo všetkého najviac dokáže hlavu pomotať tvar konferenčného stolíka, pretože dnes sa už výrobcovia neboja experimentovať. Spájajú rôzne materiály, pohrávajú sa s dizajnom i tvarom, rozmermi a pod.

Najpraktickejšími a najžiadanejšími sú konferenčné stolíky v tvare obdĺžnika alebo štvorca. Okrúhle stolíky síce vyzerajú efektne a zaujímavo, no majú vyššie nároky, čo sa priestoru týka. Ďalšou alternatívou sú rozkladacie stolíky, ktoré sa v prípade potreby dajú zväčšiť alebo odkladacie stolíky s rôznymi priečinkami, poličkami a pod., kde dokážete ukryť časopisy, ovládače a ďalšie predmety, ktoré nemusia byť stále po ruke.

  • Štvorcové stolíkyobdĺžnikové konferenčné stolíky – ich praktickosť dokážu oceniť všetci. Majú zväčša dostačujúce rozmery na to, aby ste pri nich privítali svojich hostí a ponúkli ich kávou, čajom či inými maškrtami. Naukladáte na nich pomerne veľa a vďaka svojmu tvaru dokážu ľahko zapadnúť aj k pohovke.
  • Okrúhle konferenčné stolíky – ako sme písali, sú priestorovo náročnejšie, ale na druhej strane sú priestrannejšie a ergonomickejšie. Dokonca aj z hľadiska bezpečnosti malých detí v domácnosti viac žiadanejšie.
  • Oválne konferenčné stolíky – podobne ako okrúhle, tak aj tie majú výhodu v bezpečnosti pri malých deťoch, nakoľko pri nich absentujú ostré hrany. Sú však o niečo väčšie a nehodia sa ku každej pohovke.
  • Atypické konferenčné stolíky – spojenie dreva a skla či iných materiálov, rôzne tvary, kombinácia viacerých väčších a menších stolíkov,... Moderné trendy sa objavujú aj v nábytkárskom priemysle, a tak si môžeme vyberať aj medzi rôznymi výstrelkami, ktoré zaujmú každého. Ak sa hodia do vášho priestoru a vášho dizajnu, tak voľte niečo takéto modernejšie.

Inšpiruj sa: Čo je blanšírovanie? Túto kuchynskú techniku musíš poznať!

ako čistiť konferenčný stolík

Zdroj: Shutterstock®

Starostlivosť o konferenčný stolík

Je funkčnou súčasťou domácností a ak chceme, aby nám dlho slúžil, mali by sme sa oň aj správne starať. Jedná vec je totižto konferenčný stolík vybrať a druhá zase sa oň aj správne starať. Rozdielnu starostlivosť si vyžadujú drevené stolíky a sklenené stolíky.

Sklenené sú najčastejšie náchylné na poškriabanie alebo prasknutie (rozbitie) – to je asi ich najväčšou nevýhodou. Avšak v rámci starostlivosti ich stačí vyčistiť prostriedkom na sklo a handričkou. Nezabúdajte však na fakt, že ich nosnosť je nižšia, preto by ste na ne nemali ukladať nič ťažké. Tiež sa odporúča používať podložky pod hrnčeky, aby ste nimi sklo nepoškriabali.

Čo sa týka drevených konferenčných stolíkov, tak tie neznesú vlhkosť. Pri nadmernej vlhkosti môžu popraskať, zdeformovať sa alebo postupom času sa na nich môže vytvoriť pleseň. Hrozbou je aj nadmerné pôsobenie slnečného žiarenia, ktoré môže z dreva vyťahať jeho farbu. Preto platí, že konferenčné stolíky by nemali byť umiestnené na priamom slnku a rovnako by sa nemali umývať mokrou handrou. Istotou je suchá handra alebo len mierne vlhká, poprípade čistiace prípravky určené na drevený nábytok.

Dizajnové konferenčné stolíky ESTILA

Tí najnáročnejší, ktorí sledujú najnovšie trendy a chcú mať celú domácnosť zariadenú moderne a luxusne, môžu mať problém nájsť nábytok podľa svojich predstáv. No zúfať nemusíte! Dizajnové konferenčné stolíky a nábytok z ESTILA bude spĺňať vaše najtajnejšie priania. ESTILA je štýl, luxus, dizajn a prepracovanosť do posledného detailu. Nadčasový španielsky nábytok dozaista zapadne do každého interiéru. Viac inšpirácií ako aj tipov, ako si vybrať správny konferenčný stolík, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám a spĺňať nároky, nájdete na estila.sk/blog.

Pozri aj: Trendy kúpeľňa pre rok 2022: Stav na prvky industriálneho štýlu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Hana Tvrdá 23.05.22 12:13

HT
karma
-1.00

Mě se tedy moc líbí ten na druhé fotce, to je přesně můj styl. Ten na úvodní fotce je také hezký, jednoduchý, ale na mě moc malý, tam se nic nevejde :)

  • 0
Odpovedať

Andrea Hazuchová 24.08.22 19:40

AH
karma
-1.00

Super

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní