Ako vyčistiť hrnce, panvice, či plechy? Skús tento neuveriteľný trik!

Ako vyčistiť hrnce, panvice, či plechy? Skús tento neuveriteľný trik!

Všetky to veľmi dobre poznáme. Teda hlavne gazdinky, ktoré takmer každý deň vyvárajú trojchodové pokrmy pre svojich stále hladných členov rodiny. Občas sa niečo pripáli, čo nejde ani odmočiť a poriadne umyť. A dokonca, aj častým používaním hrncov alebo panvíc dochádza k mechanickému narušeniu, vďaka čomu už ani zďaleka nevyzerajú ako nové.

Čo robiť v tomto prípade? Zobrať drôtenku alebo nôž a začať šúchať všetku špinu dole? Alebo sa rovno vydať do obchodu a nakúpiť nový kuchynský riad? To určite nie! My poznáme neuveriteľný tik, vďaka ktorému budú vaše nádoby ako nové, práve prinesené z obchodu. Pripravte si spolu s nami domácu čistiacu pastu.

Na pastu budete potrebovať:

  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 1 lyžičku tekutého prostriedku na riad
  • 2 polievkové lyžice peroxidu vodíka
  • hubku na riad
pasta na riad

Zdroj: pinterest.com

Návod ako postupovať:

V menšej miske zmiešajte všetky uvedené ingrediencie – teda sódu, prostriedok na riad a peroxid vodíka. Miešajte dovtedy, kým vám nevznikne pasta. Ak je to potrebné, tak pridajte sódu alebo peroxid.

Vytvorenú pastu naneste na povrch hrnca, panvice alebo plechu a nechajte pôsobiť zopár minút. Prečo to funguje? Sóda bikarbóna totiž patrí k abrazívnym látkam, ktoré oddeľujú nečistoty z kovového povrchu a peroxid zase skvelo vyčistí akýkoľvek povrch, vďaka čomu sa bude krásne lesknúť.

Predmet, ktorý sa takto snažíte vyčistiť, vložte do drezu a jednoducho ho hubkou na riad začnite jemne čistiť. Akonáhle vám všetka usadená a prischnutá špina zlezie dole, hrniec alebo panvicu umyte čistiacim prostriedkom na riad. Voilá – riad je ako nový!

Ďalšie triky, ako vyčistiť pripálený riad

  • Kolový nápoj – posypte pripáleniny sódou bikarbónou a následne zalejte kolovým nápojom.
  • Hliníková fólia – namiesto drôtenky môžete použiť alobal. Stačí si len kúsok odtrhnúť, vytvoriť guľôčky a použiť ju na vyčistenie pripálenín.
  • Víno – ak máte v chladničke staršie víno, ktoré by ste už asi len vyliali, tak ho použite na vyčistenie pripálenín. Víno nalejte do hrnca a dajte na sporák. Varením vína sa začnú pripáleniny odlupovať.

Vyskúšaj: Prečo je aktivácia orechov a semien dôležitá? Rob to aj ty!

Aktualizovaný článok: 27.10.2022

Zdroj foto: úvodná koláž - pinterest.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

18 komentárov

Anna Bútorová 18.12.17 06:52

AB
karma
100.00

tento problém asi z času na čas musí riešiť každá gazdinka v kuchyni

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 18.12.17 08:01

SK
karma
114.00

sódu bicarbónu mám a tiež ju používam aj na takéto veci

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 18.12.17 08:15

MB
karma
98.00

vyskusam

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 18.12.17 10:54

SK
karma
86.00

keď sa dá používam papier na pečenie.. keď nie tak to skončí tak ako na obrázku..... a vtedy prichádza na rad Vaša rada......

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 18.12.17 13:55

MD
karma
132.00

Sódu bicarbónu na pripáleniny používam tiež, no ten peroxid by mi nenapadol. Ďakujem za dobrú radu-vyskúšam :)

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 18.12.17 17:42

karma
87.00

ja používam na to taký prášok a je geniálny

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 18.12.17 20:23

DB
karma
117.00

peroxid je super nápad, treba vyskúšať...

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 18.12.17 21:12

ĽŠ
karma
100.00

Peroxid by ma veru nenapadol, ďakujem!

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 18.12.17 22:37

karma
109.00

sódu bikarbónu používam aj ja

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 19.12.17 06:02

karma
108.00

Tak toto urcite vyskúšam!

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 19.12.17 08:36

TK
karma
105.00

väčšinou stačí len dostatočne dlho odmočiť

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 19.12.17 18:53

MM
karma
100.00

i ja som začala používať sódu na čistenie, ešte musím vyskúšať na pranie, ako píšete v inom článku

  • 0
Odpovedať

Katarina S 21.12.17 16:37

KS
karma
-1.00

Používam prášok do pečiva. Nasypem do hrnca (1/2 balenia), pridám trochu vody, dám na sporák a privediem do varu. Po vychladnutí ide pripálenina dole bez problémov.

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 21.12.17 19:49

DB
karma
114.00

na pripálené hrnce používam prací prášok,hrniec dám vyvariť,potom dobre umyjem a výsledok je skvelý.

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 28.06.18 14:14

DB
karma
114.00

naozaj zaujímavý spôsob.ja používam trochu iný : do zaváracieho hrnca dám sódu na pranie a trocha pracieho prášku.vložím hrnce a vyváram /ako utierky na riad/.varím cca 15minút,trochu nechám vychladnúť,vyberiem a ešte umyjem v čistej vode a hrnce sú ako nové.takto vyvarím aj varechy a doštičky na krájanie/drevené/

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 22.07.18 06:26

karma
113.00

s připálenými hrnci bojuji pořád, používám alobal

  • 0
Odpovedať

Daniela Balakova 23.05.21 15:48

DB
karma
96.00

odskúšané a z časti funguje

  • 0
Odpovedať

Judita Jusková 29.10.22 20:33

JJ
karma
-1.00

Peroxid som neskúšala...ale určite vyskúšam :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní