Ako využiť bazalkové pesto? Tu je 7 dobrých tipov, ktoré ťa nadchnú!

Ako využiť bazalkové pesto? Tu je 7 dobrých tipov, ktoré ťa nadchnú!

Pesto predstavuje spravidla zelenú omáčku, ktorej pôvod možno hľadať v Taliansku. Tradične tvorí základ tejto omáčky bazalka, ktorú je potrebné podrviť či rozmixovať. K nej sa zvykne pridávať syr, napríklad parmezán, taktiež oriešky, tradične píniové, okrem toho ešte olivový olej a soľ s cesnakom. Samozrejme, dnes už existuje viacero druhov pesta, v ktorých nájdu miesto vždy trochu odlišné ingrediencie. Bazalku môže nahradiť medvedí cesnak, petržlenová vňať aj rukola, dokonca je možné pripraviť červené pesto zo sušených paradajok. Ako ste na tom s pestom vy? Pravidelne ho doma používate alebo naopak o ňom len všade počujete, no neviete, čo s ním? Prinášame zopár tipov na to, ako s tradičným bazalkovým pestom, ako aj jeho obmenami, naložiť v kuchyni. 

1. S cestovinami

Pripraviť cestoviny s pestom je na Slovensku asi úplnou klasikou. Bazalkové alebo iné pesto stačí podľa chuti primiešať k akémukoľvek druhu vyvarených cestovín, napríklad k špagetám, penne či mašličkám (farfalle). Pokojne ich pridajte aj do lazaní. Následne môžete podľa preferencií pridať ďalšie ingrediencie, napríklad sušené paradajky, syr, jarnú cibuľku, kukuricu, fazuľu a podobne.

Pozri aj: Ako využiť púpavové listy? Týchto 5 skvelých spôsobov musíš poznať!

pizza s pestom

Zdroj: Shutterstock®

2. Ako pizzový základ

Ak si často pripravujete domácu pizzu, skúste raz vynechať klasický paradajkový pretlak, respektíve paradajkovú omáčku a ako základ použite práve bazalkové pesto. Pestom potrite cesto a klasicky pridajte ďalšie obľúbené ingrediencie, napríklad kukuricu, šunku či šampiňóny. Alebo môžete paradajkový základ ponechať a naň len navrstvite kôpky pesta, kúsky mozzarelly a nakrájané cherry paradajky.  

3. Na plnenie

Bazalkové či iné pesto môže predstavovať plnku, ktorej k dokonalej chuti už nič ďalšie nechýba. A čo plniť? Napríklad domáce ravioly, pirohy aj mäsové rolády či kuracie prsia. Taktiež môžete obľúbeným pestom naplniť slimáčiky či iné slané pečivo z lístkového alebo kysnutého cesta. A rýchle občerstvenie pre návštevu je razom na stole.

Pozri aj: Poznáš tieto exotické zmesi korenín? Privítaj v kuchyni nové chute!

marináda na pesto

Zdroj: Shutterstock®

4. Na marinovanie

Pesto z rôznych ingrediencií môžete tiež využiť na marinovanie mäsa alebo aj tofu či tempehu, ktoré budete následne piecť v rúre, opekať na panvici, či grilovať. Mäso stačí pestom len potrieť, prípadne môžete trochou pesta dochutiť vašu obľúbenú marinádu. Pesto sa skvelo hodí nielen ku kuraciemu či hovädziemu mäsu, ale aj k rybám. Skúste napríklad potrieť steak z lososa pestom a následne ho zapiecť v rúre. 

5. S pečivom

Pesto sa oplatí zapekať nielen s mäsom či vegetariánskymi náhradami, ale aj rôznymi druhmi pečiva, napríklad chlebom, či bagetami. Takto si môžete pripraviť rôzne chutné zapekačky alebo ak chcete, tak aj chutnú taliansku bruschettu z ciabatty a paradajok. Ak potrebujete pripraviť rýchlu večeru, rozkrojte bagetky, natrite ich pestom, pridajte opečené šampiňóny, posypte syrom a zapečte v rúre. Samozrejme, s kombinovaním ingrediencií sa nebojte experimentovať. 

Pozri aj: Aké druhy šošovice zahrnúť do stravy? Zvládni ich prípravu na jednotku!

omeleta s pestom

Zdroj: Shutterstock®

6. Do omelety

Obľubujete pokrmy z vajíčok alebo konkrétne omelety? Keď si budete nabudúce pripravovať omeletu s obľúbenou zeleninou, nezabudnite siahnuť aj po peste. Pridajte z neho trochu do zmesi zeleniny alebo ním už priamo potrite hotovú omeletu. Alebo sa nebojte trošku pesta primiešať do vyšľahaných vajíčok, z ktorých plánujete pripraviť praženicu. 

7. Pri príprave dipu

Pesto môžete nakoniec pridať aj do rozličných dipov a dresingov, do ktorých plánujete namáčať čerstvú zeleninu, tortilla chipsy, tyčinky a rôzne slané pečivo, placky alebo karbonátky. Pesto si nájde miesto napríklad v ľahkom jogurtovom dipe, ktoré budete podávať k čerstvému zeleninovému šalátu, pečenej zelenine či ku grilovaným pokrmom.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 06.06.21 07:17

ĽŠ
karma
100.00

Bazalkové pesto rady pripravujeme a využívame na rôzne spôsoby.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 07.06.21 11:04

ZS
karma
100.00

Pre mňa veľmi aromatická, nechutí mi.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní