Ako využiť citrónovú kôru? Skvelo odstráni usadeniny i mastnotu!

Ako využiť citrónovú kôru? Skvelo odstráni usadeniny i mastnotu!

Aj vy začínate každý deň pohárom vody s citrónom, ktorý si doprajete na prázdny žalúdok? Určite ste už počuli o účinkoch citrónovej vody, ktorá dokáže rozhýbať metabolizmus a tým podporuje celkové zdravie organizmu. Jej účinky sú prínosom pre celý organizmus, no stavíme sa, že šupky z citróna následne končia v koši, pretože už nie sú nijako použiteľné. Ale nie!

Citrónovú kôru môžete v domácnosti ešte využiť. Minimálne ju môžete vyvariť a urobiť si čaj z citrónovej kôry, ktorý je nesmierne lahodný. Čo ďalšie taká obyčajná citrónová šupka dokáže? Ako ju využiť v domácnosti aj inak?

Pozri aj: Šťava zo surových zemiakov je zázračným elixírom: S čím pomôže?

na čo sú dobré šupky z citróna

Zdroj: Shutterstock®

Ako využiť citrónovú šupku v domácnosti?

Citrón je už odjakživa používaný pri čistení domácnosti. Predovšetkým citrónová šťava, ktorá dokáže vyčistiť takmer čokoľvek. Ba dokonca sa citrónová kôra využíva aj pri pečení a citrónová šťava pri výrobe domácich pleťových masiek. Dnes máme pre vás ďalšie skvelé spôsoby, ako využiť citrónovú kôru, respektíve šupku v domácnosti. 

  • Skvelá na mastnotu – či už ide o plech, panvicu alebo mastnú rúru, tak ju stačí posypať sódou bikarbónou, nechať chvíľku pôsobiť a následne vyšúchať vnútornou stranou citrónovej šupky. Ak sa snažíte odmastiť jemné povrchy, tak buďte opatrní, aby ste ich nepoškodili (predovšetkým nepoškriabali).
  • Odstráni usadeniny od kávy – časom sa v pohároch vytvára usadenina od kávy, ale aj od čaju. V takom prípade vložte do pohára 3 kúsky citrónovej šupky, ľad a soľ. Nechajte chvíľku pôsobiť, potom krúžte pohárom až kým usadenina nezmizne.
  • Vyčistí čajník i kanvicu – stačí vložiť do čajníka alebo kanvice šupky z citróna, trochu vody a nechať ju prevariť. Následne nechajte pôsobiť ešte aspoň hodinu. Pridať môžete aj trochu sódy, aby ste z kanvice odstránili všetok vodný kameň.
  • Pre sypký cukor – ak máte cukor v cukorničke, tak pridajte do nádoby kúsok citrónovej kôry. Vďaka nej ostane cukor sypký.
  • Proti hmyzu – nasekajte šupky z citróna a položte k oknu. Väčšina druhov hmyzu nemá rado citrónovú vôňu, preto vás nebudú otravovať.
- Anketa

VYUŽÍVATE CITRÓNOVÚ KÔRU V DOMÁCNOSTI?

Odpovedalo 81 ľudí  

Áno, nikdy ju nevyhadzujem
36%
Nie, len šťavu z citróna
64%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Ľubica Šťastná 21.05.20 06:32

ĽŠ
karma
100.00

Rada vyskúšam, ďakujem!

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 21.05.20 08:30

MC
karma
109.00

Z vytlačeného citróna používam aj nastruhanú kôru .

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 21.05.20 08:36

karma
106.00

Šupky z citrónu využívam ako liek, pri likvidácii bradavíc. Šupky nakrájam na malé kocky naložím do skleneného pohára a zalejem octom. Po pár dňoch už ich môžem použiť. Prikladám na bradavice, prelepím leukoplastom.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 21.05.20 09:31

AS
karma
108.00

ďakujem za dobré rady. Vyskúšam!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 21.05.20 09:46

KK
karma
105.00

využívam iba šťavu z citróna, vyskúšam aj šupky

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 22.05.20 22:18

MM
karma
107.00

Fajn tipy

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 05.11.20 22:01

JK
karma
100.00

Šupky sú fajn a používam ich

  • 0
Odpovedať

Barbora Kubelková 20.12.20 16:52

karma
113.00

Mňa babka naučila čistiť si prsty po práci v kuchyni (keď mám napriklad zafarbené prsty od mrkvy alebo z nich cítiť cibulu) v už vytlačenej polovičke citróna. Neviem, kde sa to naučila ale naučila to robiť mňa. Potom už ju spokojne vyhodím do koša :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní