Budeš nesmierne prekvapená! Uhádneš, ktorá zelenina je ovocie? ​

Budeš nesmierne prekvapená! Uhádneš, ktorá zelenina je ovocie? ​

Viete rozoznať zeleninu od ovocia? Napohľad sa zdá, že ide o celkom jednoduchú úlohu. Veď nás to učia odmalička, že paradajka, paprika a zemiak sú zelenina, citrón, jablko a hrušky zasa ovocie. Ale čo ak nás tieto základy rodičia učili celé detstvo zle? Niektoré druhy zeleniny sa naozaj z odborného hľadiska zaraďujú medzi ovocie a nám nezostáva nič iné, len prejsť z tábora A do tábora B a zmene sa prispôsobiť. Poďme si teda urobiť v týchto zdravých potravinách, ktoré by sme mali mimochodom konzumovať čo najviac, poriadok! Hádajte, ktorá zelenina je ovocie.

Zaujme ťa: Ovocie kaki: Názvom neláka, ale chuťou a účinkami ťa očarí

je paprika ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Keď chuť nerozhoduje ​

Zeleninu a ovocie podvedome rozdeľujeme do kategórie podľa chuti. Ak je to sladké, je to ovocie, ak sa nám to skôr hodí k slanému jedlu, ako k sladkému, prikláňame sa k názoru, že ide o zeleninu. Naše podvedomie nás v tomto prípade zavádza. Rozdiel medzi ovocím a zeleninou spočíva v skutočnosti v pôvode plodiny. Ak pochádza z rastliny, ktorá má semená a plody, ide o ovocie. V ostatných prípadoch môžete aj naďalej nazývať plodiny zeleninou. Ak ste troška zmätení, nevadí. Tento zoznam nám všetkým raz a navždy ujasní, ktorá podľa nás zelenina je vlastne ovocím:

  • Paradajky
  • Uhorka
  • Tekvica
  • Farebné papriky
  • Štipľavé papričky
  • Baklažán
  • Avokádo
  • Zelený hrášok
  • Zelená fazuľka
  • Cukina
  • Olivy

Možno vo vás hore uvedené skutočnosti zanechali zmiešané pocity. Je dôležité povedať, že aj keď z botanického hľadiska sú paradajky aj olivy ovocím, náš pohľad na vec to v bežnom živote zrejme nezmení. Niekedy je však všeobecný prehľad dôležitý a vy teraz môžete pri jednej z tých intelektuálnych debát s priateľmi zahviezdiť a prekvapiť tým, že nielen paradajka, o ktorej ovocnom pôvode vedia už naozaj všetci, ale aj taký baklažán je ovocie. Áno, aj keď ho zapekáme so syrom a paradajkovým pyré...

Pozri aj: Bylinky v tehotenstve: Vieš, ktoré ti môžu uškodiť a ktoré pomôcť?

paradajky nie sú zelenina

Zdroj: Shutterstock®

Kontroverzné paradajky ​

Na záver tohto článku už len taká malá pikoška ku kauze paradajky, ktorá dokonca v Amerike skončila na Najvyššom súde. Prečo taká dráma? V minulosti sa totiž za dovážanú zeleninu do Ameriky platila 10-percentná tarifa, za ovocie však nie. Preto sa múdre hlavy rozhodli, že skúsia paradajky legálne prehlásiť za ovocie, ktorým z odborného hľadiska aj sú. V roku 1893 to dotiahli až na spomínaný Najvyšší súd, ktorý však rozhodol ich v neprospech - paradajky zostali zeleninou preto, že ich ľudia jedia aj pripravujú ako zeleninu, nie ovocie.

Akokoľvek už budete pripravovať a jesť avokádo, papričky či uhorky vy, hlavne týchto zdravých plodín jedzte čo najviac. Zelenina aj ovocie sú predsa základ zdravej výživy a vo vašom jedálničku by nemali chýbať. Či už ako ovocie alebo zelenina.

Vyskúšaj návod: Ako si vybrať rastliny do bytu? Skús to podľa nálady!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Anton Marek 28.09.18 13:44

karma
127.00

Nikdy som nechápal prečo je dôležité toto riešiť :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní