Do zdravej kuchyne patrí bulgur

Do zdravej kuchyne patrí bulgur
  • 29.04.2016
  • Lucia Hausknechtová

    • Zdieľaj:
  • 54
  • 1

Bulgur, teda predvarená nalámaná pšenica, je chutná a zdravá príloha k akémukoľvek jedlu.

Jeho oriešková chuť, rýchla príprava a vysoký obsah vlákniny z neho robia ideálnu potravinu do zdravého jedálnička. 

Hoci je v našich kuchyniach pomerne neznámy, pre obyvateľov Turecka a okolia Stredozemného mora je to už dlhé roky skvelá pochúťka.

Ako sa bulgur vyrába?

Bulgur vzniká očistením, usušením a nalámaním celozrnnej pšenice. Pri jeho kúpe si môžete vybrať z viacero druhov. Pšeničný bulgur pripravíte za pár minút, celozrnný na prípravu potrebuje o trochu viac času a celkom neobvyklý je špaldový bulgur vyrobený zo pšenice špaldy.

Odporúčame prečítať: Sladkosti - z ktorých najviac priberáme

Do zdravej kuchyne patrí bulgur

Zdroj: Shutterstock®

Zdravá potravina s množstvom vlákniny

Dôvodov, prečo je bulgur považovaný za veľmi zdravú potravinu je niekoľko. Jedným z nich je vysoký obsah vlákniny, ktorá priaznivo pôsobí na tráviaci systém a pomáha pri prevencii rakoviny hrubého čreva. Obsahuje minerálne látky ako horčík, železo či fosfor a z vitamínov sa v ňom nachádza vitamín A a vitamíny skupiny B.

Skvelou vlastnosťou bulguru je aj jeho minimálne množstvo tuku, čím sa stáva skvelou potravinou pri chudnutí. Je ľahko stráviteľný, podporuje činnosť čriev, nenafukuje a má protizápalové účinky.
 

Odporúčame prečítať: Nebojte sa jarnej únavy! Ako ju poraziť?

Do zdravej kuchyne patrí bulgur

Zdroj: Shutterstock®

Základný recept na prípravu bulguru

Budeme potrebovať 150 g bulguru, 400 ml vody a 1 polievkovú lyžicu oleja. Do hrnca s olejom vložíme na jednu minútu bulgur a dobre opražíme. Potom zalejeme horúcou vodou a necháme na miernom ohni variť 10 minút. Bulgur vsiakne všetku vodu a zväčší svoj objem. Môžete ho podávať so zeleninou alebo ako prílohu k mäsu.

Recept na zeleninový bulgur

Suroviny:

  • 1 hrnček bulguru
  • 1 brokolica
  • 2 paradajky
  • 50 g sterilizovanej kukurice
  • olej
  • soľ, korenie

Príprava:

  • Najskôr v hrnci uvaríme bulgur. Potom na oleji opražíme pokrájanú brokolicu s kukuricou. Pridáme bulgur a necháme 5 minút dusiť.
  • Na záver pridáme pokrájané paradajky, osolíme, okoreníme a môžeme podávať.

Odporúčame prečítať: 5 chutných polievok, ktoré vám pomôžu schudnúť

Do zdravej kuchyne patrí bulgur

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.shutterstock.com

    • Zdieľaj:
  • 54
  • 1
Návrat hore
Autor článku

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Anna Kristova 14.05.16 22:36

AK
karma
117.00

vyzerá to chutne

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Vlasy

Jednoduché účesy pre mamičky: Vystačíš si s gumičkou a sponkami!

  • 114
  • 8
  • 04.08.2020
Novinky

Kokosový olej v kozmetike: Príjemné pokušenie, ktoré stojí za to!

  • 32
  • 6
  • 28.08.2020
Pleť

Liptavia kozmetické línie: Vyber si kozmetiku šitú presne pre tvoj typ pleti!

  • 2
  • 5
  • 06.09.2020
TOPlist