IKEA premenila recyklované PET fľaše na kuchynské dvierka a čelá zásuviek

IKEA premenila recyklované PET fľaše na kuchynské dvierka a čelá zásuviek

IKEA uviedla na trh nové kuchynské dvierka a čelá zásuviek KUNGSBACKA, ktoré doplnia sortiment dvierok pre kuchyne METOD.

Skrývajú v sebe viac, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Prezradíme vám, že moderný dizajn nie je ich jedinou prednosťou. Tak, ako u ľudí, aj pri tejto kolekcií platí pravidlo – pravú krásu nájdete vo vnútri.

Každý, komu záleží na životnom prostredí a budúcich generáciách, sa v súčasnosti zaoberá témou trvalej udržateľnosti. V posledných rokoch sa táto téma čoraz častejšie spomína aj v nábytkárskom priemysle. Prepojiť funkčnosť, kvalitu, dizajn a trvalú udržateľnosť je pre mnohých veľkou výzvou. Nájsť cenovo prístupné a trvalo udržateľné riešenia, ktoré zároveň vyzerajú dobre, však môže byť v dnešnej dobe stále pomerne náročné.

Stojac si za svojim názorom, že udržateľný spôsob života by mal byť dostupný každému, IKEA spojila svoje sily s talianskym dodávateľom 3B, aby spolu vyvinuli nový udržateľný materiál - plastovú fóliu z recyklovaných PET fliaš. Pri výrobe kuchynských dvierok KUNGSBACKA šetrí táto fólia životné prostredie v rovnakej miere ako recyklované drevo s certifikátom FSC®, ktoré tvorí ich jadro.

Odporúčame prečítať: Make-up artistka Erika Grünwaldová: Milujem kreatívne a fantazijné veci, no väčšina Slovákov im nerozumie

IKEA premenila recyklované PET fľaše na kuchynské dvierka a čelá zásuviek

Zdroj: Shutterstock®

"Najväčšou výzvou bolo vytvoriť fóliu z recyklovaného materiálu, ktorá spĺňa rovnaké požiadavky kvality ako fólie vyrobené z prírodných materiálov. Pracovali sme naozaj tvrdo, aby nebola ohrozená kvalita, ani cena. Napokon sa nám podarilo nájsť spôsob,  ako vyrobiť fóliu priamo z recyklovaných PET fliaš, ktorou sú kuchynské dvierka a čelá KUNGSBACKA laminované," hovorí Marco Bergamo, vedúci vývoja v talianskeho dodávateľa IKEA, 3B.

Dvierka a čelá zásuviek KUNGSBACKA sú takmer celé (99,9%) vyrobené z recyklovaného dreva a plastovej fólie vyrobenej z recyklovaných PET fliaš. Doplnia 25 typov dvierok, ktoré IKEA vo svojom sortimente pre kuchyne METOD má. 

Odporúčame prečítať: Z pohľadu chlapa: umývačka riadu. Áno či nie?

IKEA premenila recyklované PET fľaše na kuchynské dvierka a čelá zásuviek

Zdroj: Shutterstock®

"Uvedomujeme si, že to, čo tvoríme v IKEA, má veľký dopad na životné prostredie, pretože vždy pracujeme s veľkým objemom výrobkov. Pri použití recyklovaných materiálov môžeme vyrábať veci udržateľnejším spôsobom a výrazne tak tento dopad znižovať," hovorí Anna Granath, vývojárka produktov IKEA, ktorá sa podieľala na vývoji výrobkov KUNGSBACKA.


KUNGSBACKA dáva plastovým fľašiam a recyklovanému drevu šancu na nový život v podobe nového výrobku, ktorého kvalita je podložená aj 25 ročnou zárukou.

Odporúčame prečítať: To, akým spôsobom sedíte o vás napovie veľmi veľa


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní