Jesť alebo nejesť vajíčka?

Jesť alebo nejesť vajíčka?
  • 07.10.2016
  • Lucia Hausknechtová

Vajcia boli v minulosti považované za nezdravé potraviny s vysokým obsahom cholesterolu.

V súčasnosti lekári odporúčajú konzumovať dve až tri vajíčka týždenne. Táto obľúbená surovina kulturistov obsahuje množstvo bielkovín, vitamínov, minerálov a tukov, ktoré sú pre náš organizmus nevyhnutné.  

Čo obsahujú?

Vajcia sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Z vitamínov sa vo vajíčkach nachádzajú vitamín A, D, E, B2 alebo vitamín B12, ktorý je dôležitý pre zdravú pokožku a nervový systém. Z minerálnych látok obsahujú draslík, vápnik, horčík, fosfor, meď, zinok a selén. V neposlednom rade sa vo vajciach nachádzajú kvalitné bielkoviny, ktoré ovplyvňujú imunitu a sú nevyhnutné pre správnu funkciu nášho tela.

Odporúčame prečítať: Ako liečiť zápal močových ciest?

Jesť alebo nejesť vajíčka?

Zdroj: Shutterstock®

Najväčší mýtus o vajciach

Dlhé roky boli vajíčka považované za nezdravé, pretože obsahujú cholesterol. Nové vedecké výskumy však túto teóriu vyvrátili. Zistilo sa, že cholesterol vo vajciach má len nepatrný vplyv na srdcovo-cievne ochorenia. Naopak, ich konzumáciou sa zvyšuje dobrý cholesterol (HDL), ktorý odstraňuje zlý cholesterolu (LDL) a pôsobí protizápalovo.

Ďalší mýtus, ktorý sa týka konzumácie vajíčok je nákaza črevným infekčným ochorením s názvom Salmonelóza. Prenáša ju baktéria Salmonella enterica a surové vajcia patria medzi najčastejšie zdroje nákazy. Pri dostatočnom tepelnom spracovaní vám však toto ochorenie nehrozí, pretože vysoká teplota baktérie zničí.

Odporúčame vyskúšať: Vyrobte si domácu čokoládu ľahko a jednoducho

Jesť alebo nejesť vajíčka?

Zdroj: Shutterstock®

Kedy sú vajcia naozaj čerstvé?

Domáce a čerstvé vajcia by ste mali skladovať na chladnom mieste maximálne štyri týždne. Pri kupovaných vajciach je vždy na obale uvedený dátum spotreby. Ten musí pozostávať z označenia dňa a mesiaca v uvedenom poradí v nekódovanej forme.

Existujú však aj jednoduché triky vďaka ktorým zistíte či je vajce skutočne čerstvé. Jedným z nich je vloženie vajíčka do vody. Pri ponorení padne čerstvé vajce na dno, pričom staršie vajce bude plávať na hladine. Čerstvosť vajíčka zistíte aj po jeho rozbití. Žĺtok v staršom vajci sa ľahko roztečie a nedrží svoj tvar. 

Odporúčame prečítať: Ako bojovať proti vysokému krvnému tlaku?

Jesť alebo nejesť vajíčka?

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.shutterstock.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Lenka Lapuniková 07.10.16 07:58

LL
karma
-1.00

Mňam. Najradšej mám praženicu.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 07.10.16 08:21

SK
karma
114.00

tuším si idem urobiť "volské oká"...

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 07.10.16 17:48

IM
karma
100.00

treba jest všetko z každého akorat najlepšie pokial má človek svoje domáce vie čo je aj vajíčka

  • 1
Odpovedať

Karin Szabóová 21.10.16 13:50

KS
karma
-1.00

jesť :D

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 22.10.16 14:42

MC
karma
109.00

Jeden expert odporúča nejesť ,druhý jesť z čoho mi vychádza jesť každý druhý deň.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 22.10.16 20:42

AK
karma
100.00

vajcia sú zdravé

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 06.12.16 20:29

AK
karma
100.00

to čo sa voľakedy hovorilo dnes nie je pravda

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 25.05.20 19:33

KS
karma
133.00

Samozrejme že jesť :-) Aj keď je pravda, že domáce sú oveľa lepšie.

  • 0
Odpovedať

Týna Ryglová 24.03.21 20:54

TR
karma
-1.00

Tak u nás sa teda jedia vajíčka vo veľkom. Máme sliepky, teda každý deň čerstvá vajíčka, a to len za trochu krmiva. Veľa vajíčok nasype do placiek a pri varení, ale inak si robíme miešané vajíčka, omeletu alebo vajíčka natvrdo.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní