Minul sa ti citrón? Nevadí! Toto sú najlepšie náhrady citrónovej šťavy

Minul sa ti citrón? Nevadí! Toto sú najlepšie náhrady citrónovej šťavy

Citrón a šťava z neho sú celkom bežnou ingredienciou v mnohých svetových kuchyniach. Používame ho do omáčok, marinád, limonád, ale aj do ciest a poliev koláčikov. Čo však robiť, keď sa citrón práve vo vašej domácnosti minul? Len žiadnu paniku, existujú efektívne náhrady citrónovej šťavy, vďaka ktorým budú vaše pokrmy chutiť tak ako s použitím citrónu. O aké ide a ako ich vhodne použiť?

Citrus za citrus

Keď sa v kuchyni minie citrón, je logické siahnuť po niečom veľmi podobnom. Limetka je citrónu veľmi podobná – je rovnako kyslá a chuť je skoro identická. Preto sa ju odporúča ako náhradu citrónovej šťavy použiť v pomere 1:1. Najviac zmenu chute pocítite v koláčoch.

V receptoch, ktoré vyžadujú len málo citrónovej šťavy, sa dá ako náhrada použiť aj pomarančová šťava, a to tiež v pomere 1:1, teda použijete jej rovnaké množstvo. Ak však recept vyžaduje citrónovej šťavy veľa, pripravte sa, že pomaranč výrazne zmení chuť výsledného jedla. Je sladší a menej kyslý. V malých množstvách si náhradu ani nevšimnete.

Inšpiruj sa: RECEPT: Jednoduché a rýchle broskyňové taštičky z lístkového cesta

citrónová kôra

Zdroj: Shutterstock®

Tajomstvo špajze

Okrem octu je dobré mať vždy niekde v špajze aj kyselinu citrónovú, čo je kyselina, ktorá sa nachádza celkom prirodzene aj v citróne. Tento prášok preto pôsobí ako jedna z najlepších náhrad citróna v receptoch, keď citrón po ruke nemáte. Pozor, malá lyžička kyseliny citrónovej sa rovná 120 ml citrónovej šťavy.

Vo vašej zbierke potrieb na pečenie sa celkom určite nachádza aj citrónová aróma, čo je vysoká koncentrácia citrónovej vône a chute v malom množstve. Stačí kvapka či dve a recept, ktorý potrebuje citrón pre získanie určitej chute, je zachránený.

Ako náhrada citróna môže postačiť aj citrónová kôra, a to v prípade, že v recepte pomocou citróna potrebujete dosiahnuť kyslosť a chuť. Citrónovú kôru si v nastrúhanej forme môžete jednoducho zamraziť alebo použiť sušenú.

citrón v pečení

Zdroj: Shutterstock®

Čo dom dal

V ktorej slovenskej domácnosti by nebol po ruke ocot? Aj v prípade, že sa vám minul citrón, je ocot čistá záchrana. Tiež sa však dokonale hodí do receptov, kde sa vyžaduje len máličko citrónovej šťavy. Nikdy ho nevyužívajte v receptoch, ktoré majú citrónovú šťavu ako hlavnú ingredienciu, napríklad v citrónovej poleve na koláč. Ocot má veľmi výraznú chuť a prenikavú vôňu, takže to by jednoducho dobre nedopadlo.

Posledné dve záchranné kolesá v kuchyni, keď dôjde citrón a citrónová šťava, môže byť biele víno a smotana. Počujete dobre. Biele víno môžete použiť s citrónovou šťavou v pomere 1:1 vtedy, ak potrebujete v jedle dosiahnuť kyslosť, no len v malých množstvách. Niektoré webstránky, ktoré sa špecializujú na pečenie, odporúčajú nahradiť 1 lyžičku citrónovej šťavy 1/2 lyžičkou smotany. V tomto prípade však môže v recepte chýbať šťava, teda budete musieť doplniť vodu či inú kvapalinu, aby bol recept dokonalý.

Pozri aj: Čo pomáha pri prekyslení organizmu: Toto je účinná a hlavne lacná pomoc


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Darina Božiková 04.09.19 14:09

DB
karma
114.00

citrodeko používam keď sa mi minie citrón a je to dobrá náhrada.

  • 1
Odpovedať

Jana Čipková 03.10.19 23:07

karma
107.00

Ja namiesto citróna používam kyselinu citrónovú alebo citrodeko.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní