Na čo je dobrý zvlhčovač vzduchu? Neuveríš, ale dokáže liečiť

Na čo je dobrý zvlhčovač vzduchu? Neuveríš, ale dokáže liečiť

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo máte neustále suché oči aj keď nenosíte kontaktné šošovky alebo prečo váš partner celú noc hlasno prechrápe? Jedným z dôvodov môže byť suchý vzduch vo vašom byte, ktorý nerobí dobre vám ani vášmu zdraviu a tiež, samozrejme, ani zdraviu vašej rodiny. Riešením pre vás v takejto situácii môže byť práve zvlhčovač vzduchu, o ktorého výhodách si povieme o niečo nižšie.

Kedy ho potrebujete?

Zvlhčovač vzduchu nie je správna voľba pre každého, preto by ste mali najskôr zistiť, či máte vo vašom obydlí naozaj suchý vzduch. Napovie vám to hneď niekoľko signálov. Ak sa vám napríklad stáva, že vám často elektrizujú vlasy alebo vás často niekto „kopne”, môže to byť prvý znak. Suchý vzduch vám ďalej môže extrémne vysušovať pokožku, môžete sa preň často sťažovať na sucho v ústach, suché oči, ale aj sťažené dýchanie. Okrem toho vás môže trápiť neustále krvácanie z nosa, spomínané chrápanie či popraskané pery.

Zaujme ťa: Trápia ťa červené škvrny na tvári? Vieme, čo ich môže spôsobovať

výhody zvlhčovača

Zdroj: Shutterstock®

Výhody zvlhčovača vzduchu

Zvlhčovače vzduchu sú skvelými pomocníkmi najmä v zimných mesiacoch, kedy zvykne byť vzduch v domácnostiach suchší, a to hlavne kvôli tomu, že kúrime naozaj naplno dlhé mesiace. Zíde sa vám však aj v lete, ak vlastníte klimatizáciu, ktorá tiež zvykne vzduch v interiéri vysúšať. Aké sú teda výhody tohto prístroja, ktorý do ovzdušia vypúšťa vodu v plynnom skupenstve?

  • Zvlhčovač vzduchu predstavuje pomyselný štít proti infekcii, alergiám a astme. Výskumy ukázali, že vo vlhkom prostredí sa infekcia a baktérie šíria až o 40 percent menej ako v suchom. Veľkým benefitom je nielen to, že sa infekčnými chorobami s veľkou pravdepodobnosťou vďaka zvlhčovaču nenakazíte, ale môže vám prospieť aj v oblasti existujúcich zdravotných problémov, ako je astma a rôzne alergie, čo sa prejaví ústupom alebo zmiernením symptómov.
  • Trápi vás neustále suchý kašeľ? Dajte mu so zvhlčovačom navždy zbohom! Suchý kašeľ, ktorý vás trápi dlhé mesiace, sa môže razom premeniť na kašeľ, ktorý z vás dostane všetky bacily a vy sa zbavíte ochorenia aj kašľa.
  • Bezsenné noci s chrápajúcim partnerom už nemusia byť váš problém. V niektorých prípadoch je naozaj kameňom úrazu práve suchý vzduch v byte či dome, teda najmä v spálni.
  • Vysušená pokožka, vlasy aj pery. Nepríjemné trio niečomu nasvedčuje, s najväčšou pravdepodobnosťou tomu, že máte doma sucho. Svieža pokožka aj vlasy na seba s používaním zvlhčovača nenechajú dlho čakať.
  • V neposlednom rade suchý vzduch v byte neprospieva ani rastlinám, ale dokonca ani materiálom, ktoré majú radšej mierne vlhko. Zo zvlhčovača preto možno nebudete vyzerať lepšie len vy, ale aj vaše milované kvety. Vlhší vzduch vám môže dokonca ušetriť peniaze za kúrenie, pretože je pocitovo teplejší ako ten suchý.

Preskúmaj: Vieš, ako využiť avokádo? Skús tieto úžasné jedlé aj nejedlé tipy!

prečo zvlhčovač vzduchu

Zdroj: Shutterstock®

Starostlivosť o zvlhčovač a kontrola vlhkosti

Aby váš zvlhčovač vzduchu fungoval správne, mali by ste sa oň starať. Najdôležitejšie je jeho pravidelné čistenie, aby sa vám v ňom neusadila pleseň, ktorá by sa následne spolu s parou uvoľňovala do ovzdušia. Na mieste je aj pravidelná výmena vody a filtra, ak váš zvlhčovač nejaký má.

V prípade, že sa chystáte zaobstarať zvlhčovač vzduchu, prikúpte si k nemu aj vlhkometer, ktorý vám odmeria aktuálnu vlhkosť ovzdušia. Ideálna vlhkosť vzduchu v byte či dome je od 40 do 55 percent, pričom pod 30 percent je vzduch príliš suchý a nad 80 percent zasa príliš vlhký, čo tiež nie je dobré. Príliš vlhký vzduch vám môže tiež spôsobiť dýchacie ťažkosti a môžete si do obydlia priviesť plesne, ktorých sa potom zbavíte len veľmi ťažko.

Inšpiruj sa a vyskúšaj: Petržlenový olej: Podporí zdravie močových ciest a dokáže ešte viac!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Janka Jurasova 13.03.19 07:15

JJ
karma
90.00

u nás práve zvlhčovač vzduchu spôsoboval synovi kašel je to aj skvelý rozmnožovač baktérií ako sme ho dali preč u syna kašel viac nebol

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 13.03.19 07:23

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok, ďakujem!

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 13.03.19 08:11

LK
karma
100.00

Rozmýšlala som nad kúpou ale u nás až taký suchý vzduch nieje, čiže ho nepotrebujeme

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 13.03.19 19:07

MM
karma
100.00

zatiaľ som neuvažovala o kúpe zvlhčovača, nemávame doma prekúrené, často vetráme

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 13.03.19 23:14

karma
109.00

U nás nemáme radi vykúrené miestnosti.V spálni je radiátor celú zimu vypnutý.V zime dosúšam vypraté prádlo na radiátore,tak si myslím,že aj to dosť zvlhčí ovzdušie.Nemám pocit,žeby sme mali extrémne sucho.

  • 0
Odpovedať

Stella Brezinová 22.03.19 10:06

SB
karma
-1.00

Raz by som to chcela vyskúšať. Vyzerá a pôsobí to dobre.

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 17.04.19 16:09

karma
127.00

Hlavne v zime si na suchý vzduch treba dávať pozor.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní