Každá chladnička v domácnosti funguje 24 hodín denne, 7 dní v týždni, 365 dní v roku. Občas pri nej mávame pocit, že je to čarovná skrinka, ktorá sa častým otváraním sama záhadne naplní. No bohužiaľ, takto to nefunguje.
Pri častom otváraní a zatváraní ju sami poškodzujeme. Napríklad, tesnenie na dvierkach nemusí fungovať tak, ako by malo. Ak je poškodené čo i len najmenšia oblasť tesnenia, teplý vzduch z kuchyne sa dostáva do jej vnútra, kde rýchlo kondenzuje a vytvára sa tak námraza.
To však nie je všetko! Námraza zasa vedie k tomu, že kompresor funguje na plné obrátky, čo zvyšuje jeho prevádzkové náklady, či dokonca dochádza k jeho opotrebovaniu. Čo s tým? Ako sa jednoducho zbaviť námrazy a ochrániť tak svoju chladničku?
Tip: Pri moderných chladničkách sa s námrazou už toľko stretnúť nemusíte. Nové chladničky s funkciou No Frost alebo Total No Frost pomocou cirkulácie vzduchu v chladničke totiž zabraňujú vytváraniu námrazy.
Odporúčame: Ako relaxovať počas prestávky v práci? Toto ti vždy dobije baterky!
Námraza v chladničke – už nikdy viac!
Keď sa vytvorí ľad vo vašej chladničke, rozmrazovanie je únavné a časovo náročné. Ak chcete použiť náš trik, tak je odmrazenie nutné. Najprv chladničku odmrazte, poriadne vyčistite - odporúčame octovou vodou, ktorá zahubí všetky baktérie. (Pokiaľ vás zaujíma celý postup upratovania, preštudujte si článok o čistení chladničky.)
Potom steny chladničky natrite olejom. Áno, čítate správne - kuchynským olejom! Skvelou alternatívou je tiež glycerín, ktorý účinkuje rovnako ako olej.
Stačí malé množstvo oleja alebo glycerínu rozotrieť po stenách chladničky a námraza sa už vytvárať nebude. Prečo to funguje? Olej, ako aj glycerín, je mastný, a teda klzký, vďaka čomu nebude možné, aby sa ľad na stenách chladničky usádzal.
Samozrejme, nezabúdajte z času na čas chladničku vyčistiť a opätovne pretrieť olejom.
Ďalšie tipy, ako predísť námraze v chladničke:
- Nastavenie teploty v chladničke – ak je zle nastavená teplota v chladničke, môže dôjsť k tvorbe námraze. Práve preto sa odporúča nastaviť nižšiu teplotu. Ideálna teplota je 4 °C.
- Neotvárajte chladničku na dlhý čas a príliš často. Predídete tak otepľovaniu vzduchu v chladničke, ktorý môže byť príčinou námrazy.
- Skontrolujte tesnenie chladničky, pretože aj dvierka netesnia správne, môže sa tvoriť námraza.
- Nevkladajte do chladničky teplé jedlo, pretože môže zmeniť vnútornú teplotu, čo vedie k tvorbe ľadu v chladničke.
Aktualizovaný článok: 28.5.2023