Pár vecí, ktoré by ste mali vedieť o lepku

Pár vecí, ktoré by ste mali vedieť o lepku
  • 26.12.2015
  • Andrea Lukáčová

Pojem celiakia ako chorobná neznášanlivosť lepku asi poznáme každá.

Lepok alebo glutén je zmes proteínov gliadínu a glutenínu.

Lepok tvorí prirodzenú súčasť mnohých jedál. Čoraz viac ľudí vykazuje jeho neznášanlivosť, alebo alergie naň.

Čo by ste mali o lepku ešte vedieť?  

Pár faktov:

  • Každý, kto má celiakiu, je citlivý na lepok. Avšak, nie u každého citlivého na lepok prepukne celiakia.
  • Existuje viac ako 200 diagnóz, ktoré môže spôsobiť lepok.
  • Lepok môže spôsobiť autoimunitné ochorenia.
  • Lepok môže dokonca spôsobiť prederavenie čreva.
  • Lepok a jeho neznášanlivosť býva často elementárnou príčinou chudokrvnosti a nedostatku železa.
  • Taktiež môže za nedostatok vitamínu B12 v tele.
  • Nadmerná konzumácia lepku môže byť príčinou veľkého zvýšenia hmotnosti, dokáže dokonca skresliť laboratórne testy .

Odporúčame prečítať: Ako mať romantické Vianoce, ak ste single?

Čo by ste mali vedieť o lepku?

Zdroj: Shutterstock®

  • Lepok môže spôsobovať nekontrolovateľné straty rovnováhy.
  • Taktiež môže vyvolať falošné astmatické symptómy.
  • Môže vyvolávať záchvaty.
  • Tiež je častým spúšťačom migrény.
  • Lepok je častým vinníkom problémov s testosterónom u mužov.
  • Vitamín C najviac pomáha pri zápalových ochoreniach spôsobených lepkom.

Odporúčame prečítať: Rakytník - malý zázrak prírody

Čo by ste mali vedieť o lepku?

Zdroj: Shutterstock®

  • Trvá až tri roky, kým sa lepok plne odstráni z organizmu.
  • Spôsobuje aj artritídu a bolesť kĺbov.
  • Kazeín, proteín v mlieku je veľmi podobný lepku, má podobné účinky.
  • Lepok môže spôsobovať aj pečeňové problémy.

Tak čo dámy? Vedeli ste tieto fakty o lepku? smiley

Odporúčame prečítať: TOP 10 potravín, ktoré vám pomôžu bojovať proti stresu

Čo by ste mali vedieť o lepku?

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Soňa Krátka 26.12.15 07:51

SK
karma
114.00

no,veru,je to naozaj na zamyslenie

  • 0
Odpovedať

Eva Palakova 26.12.15 13:33

EP
karma
-1.00

J som presla na vyrobky bez lepku,a citim sa omnoho lepsie,tento clanok odprucam precitat vsetkym.

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 26.12.15 19:16

karma
93.00

veľmi dobrý článok :)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 26.12.15 20:04

AK
karma
100.00

ako čítam lepok je zdraviu škodlivý

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 27.12.15 16:57

karma
113.00

zajímavé, nevěděla jsem to

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 27.12.15 21:08

MZ
karma
-1.00

Určite článok na zamyslenie.. Netreba hazardovať so zdravím...

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 28.12.15 22:21

IM
karma
100.00

dobrý článok, viem ked človek musí tak musí sa takto stravovat aj ked to nie je lahké sa hned preorientovat na inu stravu

  • 0
Odpovedať

Ľuba Reháková 29.12.15 22:24

ĽR
karma
-1.00

Tak to som o lepku skutočne ani len netušila... Hm, len horšie je sa ho zbaviť... To by chcelo o danej problematike naštudovať viac. Teším sa na ďalší článok o lepku a náhradných potravinách bez lepku.

  • 0
Odpovedať

katarina svitkova 01.01.16 09:31

KS
karma
-1.00

Zaujimavý článok. Ale stravovať sa úplne bez lepku je veľmi zložité. No aj obmedzenie má istotne pozitívny účinok na zdravie.

  • 0
Odpovedať

Alexandra Semanová 06.01.16 12:47

AS
karma
-1.00

Pre tých ľudí, ktorí majú bezlepkovú diétu, ale aj pre tých, ktorí uprednostňujú zdravý životný štýl bez lepku je výborný cereálny nápoj Caro Ricoré. Môže sa piť aj ako náhrada namiesto kávy, pretože obsahuje 60 % kvalitnej praženej rozpustnej kávy alebo môže byť súčasťou zdravého životného štýlu pri dopĺňaní pitného režimu. Môžeme si ho dopriať kedykoľvek počas dňa. Výborne sa hodí na raňajky. Dodáva energiu na celé dopoludnie. Zároveň jeho pozitívnou vlastnosťou je aj to, že obsahuje zdraviu prospešnú látku – čakanku.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní