Pohánka - obilnina plná zdravia

Pohánka - obilnina plná zdravia

    • Zdieľaj:
  • 10
  • 4

Pohánka je diétna, ľahko stráviteľná obilnina, ktorá neobsahuje lepok. Je ,,zásobárňou“ zdravia.

Obsahuje rutín, ktorý pomáha chrániť najmä naše cievy. Rovnako aj dostatok vitamínu E, fosfor, draslík, železo, vápnik a mnoho ďalších minerálov.

Vďaka rutínu je výbornou potravinou, ktorá pomáha pri ochoreniach žíl – kŕčové žily na nohách alebo hemoroidy (zlatá žila). Jej konzumácia sa odporúča najmä v tehotenstve, kedy sa často objavujú tieto ochorenia.

Pohánku je možné kúpiť v rôznej podobe (pohánka lúpaná, nelúpaná, pohánkové krúpy, vločky, múka a podobne), a to najmä v obchodoch so zdravou výživou, ale často aj v bežných supermarketoch. Pohánku možno využiť prakticky vo všetkých jedlách, kde sa vyskytuje ryža, za ktorú môže byť  náhradou. Má výbornú chuť aj na sladký spôsob s medom, makom či jablkami.

Odporúčame prečítať: Ako fungujú naše orgánové hodiny?​

pohanka

Zdroj: Shutterstock®

 POHÁNKA
 

  • obsahuje rutín - má priaznivý vplyv na srdce a cievy, taktiež aj na tráviace orgány
  • posilňuje náš imunitný systém
  • zvyšuje pružnosť cievnych stien
  • reguluje krvnú zrážanlivosť a rovnako aj obsah cholesterolu v krvi
  • neobsahuje lepok a je vhodná pri bezlepkovej strave
  • spolu s vitamínom C znižuje pohánka riziko vzniku trombózy
  • prevencia proti osteoporóze
  • obsahuje veľa vitamínu B1 a B2
  • cholín v pohánke chráni našu pečeň
  • pohánka je zdrojom vysokokvalitných tukov (kyselina linolová a linolénová) a plnohodnotných bielkovín
  • obsahuje minerálne látky (ako napríklad vápnik, fosfor, draslík a horčík) a vitamíny, najmä B1 a B2, C a E 

Odporúčame prečítať: Ako si uskladniť bylinky pred zimou?

obilnina

Zdroj: Shutterstock®

 POHÁNKA POZITÍVNE VPLÝVA 
 

  • pri problémoch s kŕčovými žilami, hemoroidoch, pri vysokom krvnom tlaku
  • pri vysokej hladine cholesterolu
  • pri odstránení prebytočnej vody z organizmu (v tomto prípade sú vhodné pohánkové obklady)
  • pri žalúdočných alebo dvanástnikových vredoch, črevných nádoroch a ochoreniach tráviaceho traktu
  • ako prevencia pred srdcovými ochoreniami
  • pri nervozite a podráždenosti
  • pri bezlepkovej diéte
  • v tehotenstve
  • pri chorobách pečene
  • pri cukrovke

Odporúčame prečítať: Sušenie ovocia, zeleniny či byliniek na zimu

varenie

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj: www.BabickinaZahrada.sk

 

OTÁZKA PRE VÁS:

Používate vo svojej kuchyni pohánku?

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com

    • Zdieľaj:
  • 10
  • 4
Návrat hore
Autor článku

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Martina Zahoranová 14.11.14 08:43

MZ
karma
92.00

pohánku nepoužívam aj keď som už viac krát čítala o jej pozitívach na naše zdravie

  • 0
Odpovedať

Andrea Vidová 14.11.14 08:48

AV
karma
-1.00

nepoužívam,akosi na ňu vždy pozabudnem.Sestra ju používa dosť často a chváli si ju

  • 0
Odpovedať

Helena Povalova 14.11.14 19:09

HP
karma
107.00

Pohánku sme kúpili a chceme ju v našej kuchyni používať....

  • 0
Odpovedať

Mária Sedláková 15.11.14 14:23

MS
karma
73.00

občas si doma spravím pohankovú kašu na sladko a musím povedať že to vôbec nie je zlé

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Novinky

Kokosový olej v kozmetike: Príjemné pokušenie, ktoré stojí za to!

  • 32
  • 6
  • 28.08.2020
Novinky

Love Day od Dermacol: tak vonia láska...

  • 3
  • 10
  • 25.08.2020
Pleť

Zisti, čo ničí kozmetiku: Ak ju máš v kúpeľni, spozorni!

  • 84
  • 7
  • 04.11.2020
TOPlist