Pohánka - obilnina plná zdravia

Pohánka - obilnina plná zdravia

Pohánka je diétna, ľahko stráviteľná obilnina, ktorá neobsahuje lepok. Je ,,zásobárňou“ zdravia.

Obsahuje rutín, ktorý pomáha chrániť najmä naše cievy. Rovnako aj dostatok vitamínu E, fosfor, draslík, železo, vápnik a mnoho ďalších minerálov.

Vďaka rutínu je výbornou potravinou, ktorá pomáha pri ochoreniach žíl – kŕčové žily na nohách alebo hemoroidy (zlatá žila). Jej konzumácia sa odporúča najmä v tehotenstve, kedy sa často objavujú tieto ochorenia.

Pohánku je možné kúpiť v rôznej podobe (pohánka lúpaná, nelúpaná, pohánkové krúpy, vločky, múka a podobne), a to najmä v obchodoch so zdravou výživou, ale často aj v bežných supermarketoch. Pohánku možno využiť prakticky vo všetkých jedlách, kde sa vyskytuje ryža, za ktorú môže byť  náhradou. Má výbornú chuť aj na sladký spôsob s medom, makom či jablkami.

Odporúčame prečítať: Ako fungujú naše orgánové hodiny?​

pohanka

Zdroj: Shutterstock®

 POHÁNKA
 

  • obsahuje rutín - má priaznivý vplyv na srdce a cievy, taktiež aj na tráviace orgány
  • posilňuje náš imunitný systém
  • zvyšuje pružnosť cievnych stien
  • reguluje krvnú zrážanlivosť a rovnako aj obsah cholesterolu v krvi
  • neobsahuje lepok a je vhodná pri bezlepkovej strave
  • spolu s vitamínom C znižuje pohánka riziko vzniku trombózy
  • prevencia proti osteoporóze
  • obsahuje veľa vitamínu B1 a B2
  • cholín v pohánke chráni našu pečeň
  • pohánka je zdrojom vysokokvalitných tukov (kyselina linolová a linolénová) a plnohodnotných bielkovín
  • obsahuje minerálne látky (ako napríklad vápnik, fosfor, draslík a horčík) a vitamíny, najmä B1 a B2, C a E 

Odporúčame prečítať: Ako si uskladniť bylinky pred zimou?

obilnina

Zdroj: Shutterstock®

 POHÁNKA POZITÍVNE VPLÝVA 
 

  • pri problémoch s kŕčovými žilami, hemoroidoch, pri vysokom krvnom tlaku
  • pri vysokej hladine cholesterolu
  • pri odstránení prebytočnej vody z organizmu (v tomto prípade sú vhodné pohánkové obklady)
  • pri žalúdočných alebo dvanástnikových vredoch, črevných nádoroch a ochoreniach tráviaceho traktu
  • ako prevencia pred srdcovými ochoreniami
  • pri nervozite a podráždenosti
  • pri bezlepkovej diéte
  • v tehotenstve
  • pri chorobách pečene
  • pri cukrovke

Odporúčame prečítať: Sušenie ovocia, zeleniny či byliniek na zimu

varenie

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj: www.BabickinaZahrada.sk

 

OTÁZKA PRE VÁS:

Používate vo svojej kuchyni pohánku?

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Martina Zahoranová 14.11.14 08:43

MZ
karma
92.00

pohánku nepoužívam aj keď som už viac krát čítala o jej pozitívach na naše zdravie

  • 0
Odpovedať

Andrea Vidová 14.11.14 08:48

AV
karma
-1.00

nepoužívam,akosi na ňu vždy pozabudnem.Sestra ju používa dosť často a chváli si ju

  • 0
Odpovedať

Helena Povalova 14.11.14 19:09

HP
karma
107.00

Pohánku sme kúpili a chceme ju v našej kuchyni používať....

  • 0
Odpovedať

Mária Sedláková 15.11.14 14:23

MS
karma
73.00

občas si doma spravím pohankovú kašu na sladko a musím povedať že to vôbec nie je zlé

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní