Pokazená práčka: Takto si s ňou poradíš aj bez (hodinového) manžela!

Pokazená práčka: Takto si s ňou poradíš aj bez (hodinového) manžela!

Pokazená práčka je postrachom väčšiny žien. Častokrát sa totiž spája s nemalou, neplánovanou, ale nevyhnutnou investíciou do kúpy novej, keďže bez práčky by domácnosť fungovala len ťažko. My však pre vás máme dobrú správu. Nie vždy musíme panikáriť a ťahať manžela z dôležitej porady či zháňať hodinového manžela, keď nám začne práčka „haprovať“. Toto sú prípady, kedy si pomôžete aj samy!

Keď práčka skáče...

Poznáte to. Príde na rad žmýkanie a zrazu vám volá kamarátka z tretieho vchodu, či už zase periete. Nehovoriac o tom, ako v tej chvíli obšťastňujete susedov pod vami. V prípade úplne novej práčky môže ísť o zabudnutú prepravnú poistku, ktorú len stačí odstrániť. Ak vaša práčka tancuje po kúpeľni pravidelne, zrejme pôjde o nerovný povrch, a tak ju len podložte, ideálne kúskom gumy. Ak sa však dokážete zaručiť za rovný povrch vašej podlahy, čo vám potvrdila aj vodováha, a práčka sa napriek tomu správa ako v tranze, zrejme vám neostáva iné, len ju reklamovať.

Neprehliadni: Vieš, čo nedávať do práčky a prečo? Toto musíš ovládať!

porucha práčky

Zdroj: Shutterstock®

Keď práčka vydáva neobvyklé zvuky...

Často za tým môžu byť gombíky, cvoky alebo zipsy (prípadne mince, zabudnuté v nohaviciach). Niekedy môže byť v práčke zaseknutá aj napríklad kostica z podprsenky z posledného prania. Ak však môžete týchto vinníkov vylúčiť, pravdepodobne bude vaša práčka príliš naplnená a bubon sa tak dostal do nerovnováhy. Nech je to pre vás ponaučenie, že nabudúce práčku netreba prepĺňať, naopak, po naplnení v nej ešte musí zostať vôľa (aspoň 10 centimetrov). 

nefungujúca práčka

Zdroj: Shutterstock®

Keď práčka vôbec nereaguje...

Rozhodne vás nechceme podceňovať, ale viete ako to býva – keď už sa konečne dopátrate k číslu na opravára a ten dorazí, už medzi dverami vám dokáže oznámiť, že jednoducho nemáte práčku zapojenú v elektrike. No je vám to treba? Preto sa v prvom rade uistite, že zapojená skutočne je, že sú dvierka práčky správne uzatvorené a voda nie je zastavená.

Niekedy pomôže len práčkou pohýbať (ak ste toho fyzicky schopné), prípadne ju mierne nakloniť nabok. Za skúšku stojí aj zmena pracieho programu. Ak nezačne reagovať ani vtedy, prichádza čas na odborníka.

Pozri aj: Konopné semená v kuchyni: Sú naozaj neškodné?

hodinový manžel

Zdroj: Shutterstock®

Keď práčka páchne...

Toto dobre poznáme. Každým praním sa v práčke zachytí viac či menej nečistôt a zápach je na svete. Pomoc je jednoduchá. Približne štyrikrát do roka nechajte práčku prať naprázdno, a to pri vyššej teplote (aspoň 90°C). Do priečinka na prášok pritom vlejte aspoň pol litra octu (pokojne aj liter), ideálne jablčného. Podobný účinok má aj kyselina citrónová, ale pozor – rozhodne nie savo!

Dôležité je pravidelne čistiť aj priečinok na prášok a aviváž, ale aj tesnenie okolo dvierok. Pomáha zároveň to, keď po vyprázdnení práčky ju necháte otvorenú až do ďalšieho prania, aby dobre vyschla a vyvetrala sa.

vytekajúca práčka

Zdroj: Shutterstock®

Keď práčka neodteká alebo keď z nej vyteká voda...

Za neodčerpávaním vody z práčky často stojí upchatá hadica. Skontrolujte, či nie je v niektorej časti pokrčená, zalomená alebo pricviknutá. Ak práčka napriek tomu neodčerpáva vodu, vypnite ju, odpojte od elektriny, pripravte si vedro a otvorte dvierka uzáveru, kde sa nachádza hadica. Bývajú v spodnej časti práčky. Keď vám voda vytečie do vedra, skontrolujte, či odtokové sitko náhodou nie je upchaté, prípadne ho vyčistite.

Zvyknite si toto sitko čistiť aj preventívne. Ak však máte opačný problém, a to, že z práčky voda vyteká, pravdepodobne sa vám v práčke uvoľnili prípojky. V prvom rade skúste lepšie upevniť hadicu alebo skontrolujte, či nie je niekde prasknutá.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 25.04.18 05:31

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok, určite vhodný pre každú ženu a nielen!

  • 1
Odpovedať

Marta Bujdošová 25.04.18 15:19

MB
karma
98.00

fuha, dufam, ze mi dlho dobre bude sluzit

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 25.04.18 20:55

karma
109.00

Moja práčka zatiaľ perie bez poruchy a nepotrebovala som opravára...Pravidelne čistím nádobky na prášok a aviváž - hned po každom praní a pračku nechávam otvorenú niekoľko dní,aby dobre preschla a cítim z nej len vôňu aviváže.

  • 1
Odpovedať

Tomáš Kamenár 26.04.18 10:27

TK
karma
105.00

no trochu komický článok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní