Pomaranč a klinčeky – najdokonalejšia vianočná vôňa! Vyrob si vlastný „osviežovač“

Pomaranč a klinčeky – najdokonalejšia vianočná vôňa! Vyrob si vlastný „osviežovač“

Dočkali sme sa všetci! Malí aj veľkí! Tí malí si možno pod vianočným stromčekom našli to, po čom ich srdiečka túžili. A tí veľkí si zase dopriali zaslúžený oddych. V každej domácnosti sa vznášala omamná vôňa pečenej alebo vyprážanej ryby. K tomu vôňa kapustnice a o zaujímavú arómu v domácnosti bolo rázom postarané. Vedeli ste však, že všetky pachy sa zachytávajú na nábytku alebo dokonca aj na závesoch či záclonách?

Aby ste sa nepríjemného zápachu z prepečeného oleja v domácnosti zbavili, je potrebné dostatočne a hlavne nárazovo vetrať. To znamená, že by ste mali v každej miestnosti otvoriť okná aspoň na 5 minút. Avšak, pre tých zimomravých existuje aj iný spôsob. A tým je osviežovač vzduchu.

Udržte čaro a vôňu Vianoc vo svojej domácnosti oveľa dlhšie. Vôňa škorice, klinčekov, citrusov, zázvoru – to je to, čo sa s Vianocami spája. No čo by ste povedali na kombináciu – pomaranč a klinčeky? Za nás je to najlepšia vôňa, aká existuje.

Odporúčame: Vaječný likér bez alkoholu vhodný aj pre deti: TOP 3 recepty

Pomaranč a klinčeky – DIY osviežovač

K Vianociam neodmysliteľne patria. Či už pomaranče v ovocnej mise na stole alebo klinčeky vo varenom víne. A čo tak tieto dve voňavé ingrediencie spojiť? My sme určite za! Stačí, ak si vezmete pomaranč a zopár celých klinčekov. Tie do pomarančov jednoducho pozapichujte – buď kadejako čím si vytvoríte abstraktný vzor alebo podľa nejakej predlohy. Napríklad ich môžete napichať v tvare srdca, iniciálok či iného nápisu – je to len na vás.

Takto pripravené pomaranča zakomponujte do ovocnej misy. Nielenže budete mať postarané o dekoráciu, ale aj o prírodný osviežovač vzduchu. Takýto „osviežovač“ však môžete náhodne rozmiestniť po domácnosti. Pomaranče uložte do kútov, ku vchodovým dverám, či do rôznych miestnosti, aby bolo Vianoce u vás cítiť v každom rohu.

Poprípade si môžete vyrobiť sušené pomaranče. Čerstvý pomaranč narežte na plátky a tie dajte sušiť do rúry. Vysušené plátky pomaranča zaveste na stromček, zakomponujte do vianočnej ikebany, uložte na toaletu alebo do skrine – váš šatník bude krásne prevoňaný vo vianočnom štýle.

Zaujme ťa aj: Serotonínový syndróm môže byť život ohrozujúcim stavom. Kedy vzniká?

Sviečka z pomaranča

Zásobili ste sa na celé sviatky? Máte doma veľké množstvo pomarančov, ktoré možno ani neskonzumujete? A patríte aj k milovníkom sviečok? Tak v tom prípade si vyrobte vlastné sviečky z pomarančov. Na takúto sviečku potrebujete:

  • pomaranč
  • čajovú sviečku (poprípade vosk a knôt)
  • klinčeky

Sviečku si môžete vyrobiť dvojako. Jeden spôsob je (možno) komplikovanejší a ten druhý zase oveľa jednoduchší.

Jednoduchší spočíva vo vydlabaní pomaranča a vložení čajovej sviečky do vnútra. Komplikovanejší zahŕňa roztopenie vosku nad parou, vydlabaní pomaranča, vložení knôtu a naliati roztopeného vosku. Nech už si vyberiete ktorýkoľvek spôsob, nezabudnite do pomaranča následne napichať aj klinčeky.

Inšpiruj sa: Čím nahradiť prášok do pečiva alebo vajcia pri pečení?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní