Praktický aj veselý nábytok pre deti: Toto tvojho drobca nadchne!

Praktický aj veselý nábytok pre deti: Toto tvojho drobca nadchne!

Detská izba je špeciálnou miestnosťou v príbytku rodiny. Mala by byť pre svojho malého obyvateľa pokojným útočiskom aj priestorom stvoreným na hru a učenie sa stále nových vecí. Ako svojmu dieťaťu urobiť z detskej izby čarovné kráľovstvo? Inšpirujte sa!

Domčekový nábytok

Keď sa pozriete nižšie na koláž z Pinterestu, budete s nami súhlasiť, že tento nábytok je nielen praktický, ale aj neuveriteľne roztomilý. S domčekovým nábytkom nadobudne každá detská izba špeciálne čaro. Väčšinou ide o DIY projekty domácich majstrov, ale peknú poličku, skrinku či dokonca posteľ v tvare domčeka môžete dať svojmu dieťaťu zhotoviť aj na mieru.

Pozri aj: Opatrovateľka pre dieťa: Aká je jej cena a aké kvality musí spĺňať?

domčekový nábytok

Zdroj: Pinterest

Jednoduché poličky na knižky

Ďalší skvelý nápad nielen pre domácich majstrov, ale aj pre tých, ktorí si inak na vylepšovanie domácnosti netrúfajú. V tomto prípade možno povedať, že nejde o žiadnu vedu, ale konečný efekt je dokonalý. Stačí vám na steny šikovne umiestniť a možno predtým ešte natrieť veselými farbami poličky určené pôvodne na koreničky. Prečo to vôbec robiť? No pre vaše dieťa predsa. Vytvoriť preň Montessori prostredie, ktoré rešpektuje jeho potreby, nemusí byť také ťažké. Podľa Montessori náuky by mali mať najmä malé deti svoje knižky na očiach umiestnené prednou stranou, aby ich lákali na prečítanie a vedeli sa vo svojej zbierke ľahšie zorientovať. Tieto úzke poličky so zábranou sú na to ako stvorené a zároveň knižky v detskej izbe oveľa krajšie vyniknú.

koreničkové poličky

Zdroj: Pinterest

Učiaca veža

Tento praktický kus nábytku oslovil tiež tých, ktorí dávajú prednosť Montessori výchove a snažia sa o čo najskoršie osamostatnenie sa dieťaťa pri každodenných činnostiach. Učiaca veža, to sú vlastne stupienky s bezpečnostným prvkom, ktoré uľahčujú prístup dieťaťa na dôležité miesta.  No to nie je všetko. Niektoré obsahujú prvky, ktoré slúžia na hru aj naučenie sa niečoho nového, napríklad tabuľu na kreslenie, počítadlo, mechanické hlavolamy...

Zaujme ťa: Čo prezrádza tvar pier o človeku? Odhaľ tajomstvo na prvý pohľad

učiaca veža

Zdroj: Pinterest

Učiaca veža je skvelou Montessori pomôckou a zároveň nábytkom, ktorý je určený pre deti zhruba od jeden do päť rokov. Pomáha deťom zúčastňovať sa pri aktivitách, ako je napríklad príprava jedla či umývanie riadu. S touto vežou sa bude dieťa cítiť v epicentre diania. Ak ňou chcete svojho drobca potešiť, nemusíte hneď vyťahovať peňaženku, tí manuálne šikovnejší si vystačia aj s jednoduchým návodom na výrobu, ktorý nájdete bez problémov na internete.

postel so šmykľavkou

Zdroj: Pinterest

Posteľ so šmykľavkou

Ktoré dieťa by po nej netúžilo? Posteľ, ktorá neslúži len na spánok, ale aj na zábavu. Samozrejme, ak odmyslíme klasické šantenie na posteli spojené napríklad so skákaním, čo nie je úplne ideálnou činnosťou. Toto však možno nahradiť inou aktivitou.  Ráno, keď sa dieťa bude môcť po spánku zo svojej postele šmyknúť, bude hneď o niekoľko levelov veselšie. Šmykľavky sú medzi malými deťmi vo všeobecnosti populárne, takže ak tomu svojmu drobcovi kúpite podobnú parádu, ako môžete vidieť aj na obrázku vyššie, istotne z nej bude nadšené.

Hracia plocha pod posteľou

Zdroj: Pinterest

Skrytá hracia plocha

V domácnostiach s malými deťmi môže byť neustále upratovanie a organizovanie hračiek naozaj neustálym a časovo náročným kolotočom, a to aj v prípade, ak dieťa chce pri upratovaní položiť ruku k dielu, čo je ideálny prípad. Ako si to uľahčiť? Tak napríklad vláčiky s koľajnicami či autodráhy, ktoré zaberajú v rozloženom stave množstvo miesta, môžete šikovne umiestniť pod posteľ či gauč. Postačí k tomu trochu zručnosti a zásuvkový systém, ktorý upevníte na kolieska, aby si mohlo dieťa svoju obľúbenú dráhu spod postele jednoducho vytiahnuť, keď bude mať chuť zahrať sa s ňou. A upratovanie? Dieťa jednoducho zasunie hračky na vyvýšenej hracej ploche zas pod posteľ či gauč. Využite voľné miesta v domácnosti tak, ako to vidíte aj na obrázku.

Neprehliadni: Ako zariadiť garsónku? Tieto tipy a triky musíš poznať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Jana Komadová 25.05.20 22:31

karma
100.00

Skvelá inšpirácia

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 09.11.20 21:17

JK
karma
100.00

Skvelá inšpirácia

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 01.12.22 08:50

AS
karma
108.00

deti sa môžu cítiť ako v rozprávke....

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní